Parmigiana z bakłażana - przepis Cristiny Catese

Babcine przepisy od Cristiny Catese
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN rozpoczynamy cykl "w marcu jak w garncu", w którym kucharze (i nie tylko) przypominają smaki swojego dzieciństwa. Jak zrobić danie o nazwie parmigiana z bakłażana? Sprawdź przepis Cristiny Catese.

Parmigiana z bakłażana - przepis

Składniki:

  • 1,2 kg bakłażanów
    • 1 kg przecieru pomidorowego
      • 500 g mozzarelli
        • 200 g Parmigiano Reggiano
          • cebula
            • pęczek bazylii
              • oliwa z oliwek
                • sól i pieprz
                  • 0,5 l oleju do smażenia

                    Jak zrobić parmigianę z bakłażana?

                    1. Przygotuj sos. Posiekaną cebulę wrzuć na patelnię z gorącą oliwą. Po jej zarumienieniu dodaj przecier pomidorowy. Całość dopraw solą, dodaj bazylię i gotuj na małym ogniu przez 15-20 min.
                      1. W międzyczasie pokrój mozzarellę w kostkę i umieść ją w durszlaku do odsączenia nadmiaru serwatki.
                        1. Bakłażany oczyść i pokrój w plastry o grubości 5 mm. Smaż je w oleju, rozgrzanym do 170°, zanurzając po kilka sztuk naraz.
                          1. Zarumienione bakłażany wysusz na tacce, wyłożonej ręcznikiem papierowym.
                            1. Odrobinę sosu wylej na dno naczynia, ułóż na nim plastry bakłażana i zalej porcją sosu.
                              1. Na całość rozłóż kilka kostek mozzarelli, posyp startym Parmigiano Reggiano i listkami bazylii.
                                1. Powtarzaj całość, aż dojdziesz do ostatniej warstwy bakłażanów.
                                  1. Całość piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200° przez ok. 30 min.

                                    Zobacz także:

                                    Autor: Diana Ryściuk

                                    Źródło: Cristina Catese

                                    Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                    Materiał promocyjny

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana