Parmigiana z bakłażana - przepis Cristiny Catese

Cristina Catese w kuchni Dzień Dobry TVN
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN rozpoczynamy cykl "w marcu jak w garncu", w którym kucharze (i nie tylko) przypominają smaki swojego dzieciństwa. Jak zrobić danie o nazwie parmigiana z bakłażana? Sprawdź przepis Cristiny Catese.

Parmigiana z bakłażana - przepis

Składniki:

  • 1,2 kg bakłażanów
  • 1 kg przecieru pomidorowego
  • 500 g mozzarelli
  • 200 g Parmigiano Reggiano
  • cebula
  • pęczek bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • 0,5 l oleju do smażenia

Jak zrobić parmigianę z bakłażana?

  1. Przygotuj sos. Posiekaną cebulę wrzuć na patelnię z gorącą oliwą. Po jej zarumienieniu dodaj przecier pomidorowy. Całość dopraw solą, dodaj bazylię i gotuj na małym ogniu przez 15-20 min.
  2. W międzyczasie pokrój mozzarellę w kostkę i umieść ją w durszlaku do odsączenia nadmiaru serwatki.
  3. Bakłażany oczyść i pokrój w plastry o grubości 5 mm. Smaż je w oleju, rozgrzanym do 170°, zanurzając po kilka sztuk naraz.
  4. Zarumienione bakłażany wysusz na tacce, wyłożonej ręcznikiem papierowym.
  5. Odrobinę sosu wylej na dno naczynia, ułóż na nim plastry bakłażana i zalej porcją sosu.
  6. Na całość rozłóż kilka kostek mozzarelli, posyp startym Parmigiano Reggiano i listkami bazylii.
  7. Powtarzaj całość, aż dojdziesz do ostatniej warstwy bakłażanów.
  8. Całość piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200° przez ok. 30 min.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości