Parmigiana z bakłażana - przepis
Składniki:
- 1,2 kg bakłażanów
- 1 kg przecieru pomidorowego
- 500 g mozzarelli
- 200 g Parmigiano Reggiano
- cebula
- pęczek bazylii
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- 0,5 l oleju do smażenia
Jak zrobić parmigianę z bakłażana?
- Przygotuj sos. Posiekaną cebulę wrzuć na patelnię z gorącą oliwą. Po jej zarumienieniu dodaj przecier pomidorowy. Całość dopraw solą, dodaj bazylię i gotuj na małym ogniu przez 15-20 min.
- W międzyczasie pokrój mozzarellę w kostkę i umieść ją w durszlaku do odsączenia nadmiaru serwatki.
- Bakłażany oczyść i pokrój w plastry o grubości 5 mm. Smaż je w oleju, rozgrzanym do 170°, zanurzając po kilka sztuk naraz.
- Zarumienione bakłażany wysusz na tacce, wyłożonej ręcznikiem papierowym.
- Odrobinę sosu wylej na dno naczynia, ułóż na nim plastry bakłażana i zalej porcją sosu.
- Na całość rozłóż kilka kostek mozzarelli, posyp startym Parmigiano Reggiano i listkami bazylii.
- Powtarzaj całość, aż dojdziesz do ostatniej warstwy bakłażanów.
- Całość piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200° przez ok. 30 min.
Zobacz także:
- "W marcu jak w garncu". Rusza nowa akcja kulinarna Dzień Dobry TVN. Jak dołączyć?
- Dania kuchni polskiej: potrawka z kurczaka, naleśniki zapiekane, babka ziemniaczana, skubaniec i burakowa
- Przepisy kulinarne kuchni Dzień Dobry TVN
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Cristina Catese
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: