PIECZONY BAKŁAŻAN Z PĘCZAKIEM
SKŁADNIKI:
2 bakłażany
100 g pęczaku
200 g pomidorków koktajlowych
Natka pietruszki
150 g sera feta
Oliwa z oliwek
Sok z cytryny
100 g czarnych oliwek
Sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Bakłażany przekrój, natnij delikatnie nożem, posyp solą, odczekaj 20 minut, bakłażany opłucz, następnie włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Warzywa piecz około 30 minut, po tym czasie wydrąż łyżką środek, ostudź. Ugotowany pęczak wymieszaj z pokrojoną pietruszką, pomidorkami, fetą, oliwkami, dodaj oliwę, sól, pieprz, Wydrążone bakłażany napełnij pęczakiem, gotowe.
ROLADKI Z BAKŁAŻANA
SKŁADNIKI:
2 bakłażany
300 g ricotty
Świeży tymianek
150 g szynki parmeńskiej
Ząbek czosnku
100 g orzeszków piniowych
800 ml passaty pomidorowej
70 g parmezanu
Świeża bazylia
PRZYGOTOWANIE:
Bakłażana pokrój w plastry, zgrilluj na patelni. Ricottę wymieszaj z tymiankiem, solą pieprzem. Na plaster bakłażana połóż plaster szynki, dodaj warstwę sera, całość zwiń w roladkę. Passatę dopraw do smaku, dodaj zmiażdżony czosnek, zagotuj. Do gotującego sosu dodaj roladki, gotuj przez kilka minut, podawaj z orzeszkami piniowymi i parmezanem oraz bazylią.
PASTA BAKŁAŻANOWA Z GRANATEM
SKŁADNIKI:
2 bakłażany
3 ząbki czosnku
4 łyżki pasty tahini
Sok z cytryny
Szczypta kminu rzymskiego
Oliwa z oliwek
Natka pietruszki
Pestki granatu
PRZYGOTOWANIE:
Bakłażany piecz około 30 minut w temperaturze 200 stopni, odwracaj od czasu do czasu. Skórka powinna być mocno przypieczona. Pozbądź się skóry, miąższ bakłażana zmiksuj z pieczonym czosnkiem, dodaj tahini, kmin, sok z cytryny, oliwek z oliwek, dopraw do maku. Podawaj z pestkami granatu i natką pietruszki.
BAKŁAŻANOWY BURGER
SKŁADNIKI:
2 bułki z makiem
1 bakłażan
1 duży pomidor
1 kulka mozarelli
100 g rukoli
2 łyżki pasty oliwkowej
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Bakłażany pokrój w plastry, posól, przysmaż na oliwie. Na blasze z papierem do pieczenia ułóż „piramidki”: bakłażan, plaster pomidora, plaster sera, bakłażan. Zapieka przez 10 minut w temperaturze 190 stopni. Bułkę podpiecz i posmaruj pastą oliwkową, dodaj rukole i zapieczonego z pomidorami bakłażana, przykryj bułką, smacznego.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN