Przepisy kulinarne

Domowe cukierki z naturalną witaminą C - prosty przepis

Przepisy kulinarne

Autor:
Diana
Ryściuk
Źródło:
MMC
cukierki

Zdrowe cukierki, w dodatku przygotowane samodzielnie? Wbrew pozorom to naprawdę proste. Wystarczy zaopatrzyć się tylko w trzy składniki, nasz przepis na domowe cukierki i wykonać go krok po kroku.

Domowe, samodzielnie zrobione cukierki dają nam pewność, co tak naprawdę znalazło się w ich składzie. Te z naszego przepisu oczywiście zawierają cukier, ale nie ma w nich innych, niezdrowych i niepotrzebnych barwników czy konserwantów. Poza tym zawierają naturalny sok owocowy, a razem z nim cenne witaminy.

Przepisy Darii Ładochy

Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami Dzień Dobry TVN
wideo 2/3

Przepis na domowe cukierki

Składniki:

  • 200 ml kwaśnego soku z pomarańczy
  • 200 g cukru
  • 7 gramów sproszkowanego agar agar

Domowe cukierki – sposób przygotowania

  • Na patelnię wlać sok, dodać cukier i agar agar – wszystko dokładnie wymieszać.
  • Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając.
  • Powstała masa cukierkowa powinna być gęsta i ciągnąca się.
  • Gotową masę cukierkową wylać na większą sylikonową formę, masa powinna mieć grubość ok. 4 mm.
  • Zostawić do ostygnięcia i pozwolić zastygnąć.
  • Masę posypać cukrem pudrem, poprzecinać w paseczki i zawinąć w ślimaczki.
  • Domowe cukierki gotowe!

Zobacz także:

Autor:Diana Ryściuk

Źródło: MMC

Źródło zdjęcia głównego: Halfdark/Getty Images

Pozostałe wiadomości