Domowe, samodzielnie zrobione cukierki dają nam pewność, co tak naprawdę znalazło się w ich składzie. Te z naszego przepisu oczywiście zawierają cukier, ale nie ma w nich innych, niezdrowych i niepotrzebnych barwników czy konserwantów. Poza tym zawierają naturalny sok owocowy, a razem z nim cenne witaminy.
Przepisy Darii Ładochy
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Przepis na domowe cukierki
Składniki:
- 200 ml kwaśnego soku z pomarańczy
- 200 g cukru
- 7 gramów sproszkowanego agar agar
Domowe cukierki – sposób przygotowania
- Na patelnię wlać sok, dodać cukier i agar agar – wszystko dokładnie wymieszać.
- Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając.
- Powstała masa cukierkowa powinna być gęsta i ciągnąca się.
- Gotową masę cukierkową wylać na większą sylikonową formę, masa powinna mieć grubość ok. 4 mm.
- Zostawić do ostygnięcia i pozwolić zastygnąć.
- Masę posypać cukrem pudrem, poprzecinać w paseczki i zawinąć w ślimaczki.
- Domowe cukierki gotowe!
Zobacz także:
- Przepis na domowy lukier z odrobiną rumu
- Jak zrobić popcorn? Przepis na szybką przekąskę
- Przepis na świszcz, czyli najprostszą potrawę z Dolnego Śląska
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: MMC
Źródło zdjęcia głównego: fStop
podziel się: