Przepisy kulinarne

Przepis na domowy lukier z odrobiną rumu

Przepisy kulinarne

Autor:
Diana
Ryściuk
Dziecko dekoruje piernikowy domek lukrem
Marcia Fernandes/Getty ImagesDomowy lukier

Coraz bliżej święta, przygotowania do nich idą pełną parą. Niektórzy zdążyli już napiec pierniczków lub dopiero mają to w planie. W naszej kuchni tym razem polecamy prosty i pyszny przepis na domowy lukier, który uczyni pierniczki jeszcze pyszniejszymi.

Ozdabianie pierniczków to dla wielu jedna z przyjemniejszych form przedświątecznych przygotowań. Jedni stawiają na gotowy produkt w różnych smakach i kolorach, inni wolą przygotować pierniki i lukier samodzielnie. W naszym przepisie smak wzbogacony zostaje przez kilka kropelek rumu.

Lukier do pierniczków - przepis

Składniki:

  • 300 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki wody
  • olejek waniliowy
  • rum lub owocowy likier
  • opcjonalnie barwnik spożywczy

Świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN

Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN Dzień Dobry TVN
wideo 2/8

Lukier do pierniczków - sposób przygotowania:

  • Do miseczki wsypać cukier puder, wodę i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Następnie dodać kilka kropelek ekstraktu waniliowego i ponownie zamieszać, po czym dodać kilka kropelek rumu albo likieru.

Jeśli lukier wyszedł za rzadki – wystarczy dosypać odrobinę cukru pudru i zamieszać, by uzyskać odpowiednią jego konsystencję. Aby uzyskać różne kolory lukru, wystarczy dodać do porcji niewielką ilość barwnika spożywczego. Tak przygotowany lukier świetnie nadaje się do dekorowania za pomocą rękawa cukierniczego.

Zobacz także:

Autor:Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: Marcia Fernandes/Getty Images

Pozostałe wiadomości