Przepis na domowy lukier z odrobiną rumu

Dziecko dekoruje piernikowy domek lukrem
Domowy lukier
Źródło: Marcia Fernandes/Getty Images
Coraz bliżej święta, przygotowania do nich idą pełną parą. Niektórzy zdążyli już napiec pierniczków lub dopiero mają to w planie. W naszej kuchni tym razem polecamy prosty i pyszny przepis na domowy lukier, który uczyni pierniczki jeszcze pyszniejszymi.

Ozdabianie pierniczków to dla wielu jedna z przyjemniejszych form przedświątecznych przygotowań. Jedni stawiają na gotowy produkt w różnych smakach i kolorach, inni wolą przygotować pierniki i lukier samodzielnie. W naszym przepisie smak wzbogacony zostaje przez kilka kropelek rumu.

Lukier do pierniczków - przepis

Składniki:

  • 300 g cukru pudru
    • 3 łyżki soku z cytryny
      • 3 łyżki wody
        • olejek waniliowy
          • rum lub owocowy likier
            • opcjonalnie barwnik spożywczy

              Świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN

              Źródło: Dzień Dobry TVN
              Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
              Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
              Kolęda Dzień Dobry TVN
              Kolęda Dzień Dobry TVN
              Kolęda Dzień Dobry TVN - krótka wersja
              Kolęda Dzień Dobry TVN - krótka wersja
              Garbus w świątecznej piosence Dzień Dobry TVN
              Garbus w świątecznej piosence Dzień Dobry TVN
              Choinka - świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
              Choinka - świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
              Daria Ładocha z córkami
              Daria Ładocha z córkami
              Kolęda Dzień Dobry TVN
              Kolęda Dzień Dobry TVN
              Kolęda Dzień Dobry TVN - podkład muzyczny
              Kolęda Dzień Dobry TVN - podkład muzyczny

              Lukier do pierniczków - sposób przygotowania:

              • Do miseczki wsypać cukier puder, wodę i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji.
                • Następnie dodać kilka kropelek ekstraktu waniliowego i ponownie zamieszać, po czym dodać kilka kropelek rumu albo likieru.

                  Jeśli lukier wyszedł za rzadki – wystarczy dosypać odrobinę cukru pudru i zamieszać, by uzyskać odpowiednią jego konsystencję. Aby uzyskać różne kolory lukru, wystarczy dodać do porcji niewielką ilość barwnika spożywczego. Tak przygotowany lukier świetnie nadaje się do dekorowania za pomocą rękawa cukierniczego.

                  Zobacz także:

                  Autor: Diana Ryściuk

                  Źródło zdjęcia głównego: Marcia Fernandes/Getty Images

                  podziel się:

                  Pozostałe wiadomości