Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:
Alergen w konserwie turystycznej
W poniedziałek 2 grudnia GIS wydał ostrzeżenie publiczne, w którym poinformował o wykryciu białka soi w konserwie mięsnej. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego alergenu.
Wskazanej w komunikacie partii produktu nie powinny spożywać osoby uczulone na ww. składnik.
Partia konserwy mięsnej wycofana z rynku
Główny Inspektorat Sanitarny podał, że produkt, na który należy uważać to "Konserwa turystyczna. Mielonka wieprzowa sterylizowana firmy Sokołów", która sprzedawana jest w opakowaniach po 300 gramów.
Numer przebadanej partii: 03.03.2026 416A.E
Data minimalnej trwałości: 03.03.2026
Producent: Sokołów S.A., Al. 550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 18040201 WE.
GIS podał, że producent niezwłocznie zobowiązał się do powiadomienia wszystkich odbiorców wskazanej partii o konieczności wycofania jej z obrotu handlowego i zwrotu.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Uwaga grzybiarze. GIS ostrzega: "To niebezpieczne dla zdrowia"
- Popularny napój wycofany ze sklepów. "Ryzyko wybuchu butelek"
- Tej herbaty nie należy pić. GIS: "Stwarza istotne zagrożenie dla zdrowia"
Autor: Oskar Netkowski
Źródło: wydarzenia.interia.pl
Źródło zdjęcia głównego: japatino/Getty Images