Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
GIS ostrzega przez zbieraniem grzybów na terenach zalanych przez powódź
Jako że w Polsce obecnie trwa sezon grzybowy, wiele osób zapewne przechadza się po lasach w ich poszukiwaniu. Jednak, jak ostrzega Marek Waszczewski, rzecznik prasowy Głównego Inspektora Sanitarnego, nie powinno się tego robić na terenach, które w ostatnich tygodniach nawiedzone zostały przez powódź.
- Nie zaleca się zbierania i spożywania grzybów rosnących na terenach, przez które przeszła powódź, gdyż fala powodziowa niosła ze sobą różne zanieczyszczenia, które są łatwo wchłaniane przez te organizmy, więc razem z nimi możemy zjeść substancje - np. metale ciężkie - niebezpieczne dla zdrowia - podkreślił w rozmowie z PAP.
Jakich grzybów nie należy zbierać?
Główny Inspektorat Sanitarny zaapelował też o ostrożność podczas grzybobrania w lasach, które nie zostały zalane przez wrześniową powódź. Choć grzyby w nich rosnące, w przeciwieństwie do tych z zalanych terenów, nie są zanieczyszczone, trzeba je zbierać z rozwagą. Instytucja przypomniała, że jeżeli mamy jakiekolwiek wątpliwości co do jadalności danego okazu, lepiej pozostawić go w lesie.
- Niestety, zdarzają się grzybowe pomyłki, które mogą się skończyć tragicznie. W sierpniu tego roku był przypadek dziecka, które po spożyciu muchomora sromotnikowego musiało zostać poddane przeszczepowi wątroby - powiedział Marek Waszczewski.
- W każdej powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej dyżurują grzyboznawcy albo klasyfikatorzy grzybów. Jeżeli mamy wątpliwości co do naszych zbiorów, możemy od nich bezpłatnie uzyskać poradę w godzinach pracy stacji - mówił rzecznik GIS. Dodał, że jeśli komuś nie jest po drodze do stacji sanepidu, zawsze może skorzystać z atlasów, a także z mobilnych aplikacji do rozpoznawania grzybów.
Te osoby nie powinny jeść grzybów
Marek Waszczewski zwrócił uwagę również na to, że choć grzyby są smaczne i bardzo często wykorzystywane w polskiej kuchni, nie wszyscy powinni je spożywać. Szczególnie małe dzieci oraz osoby z problemami układu pokarmowego muszą unikać tego składnika, gdyż jest bardzo trudny do strawienia.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Końskie pijawki pojawiły się na popowodziowych rozlewiskach. Czy są groźne?
- Salmonella w popularnym żółtym serze. "Ryzyko zatrucia pokarmowego"
- Alarm w kraju UE. Śmiertelna choroba zakaźna wróciła po 100 latach. Pacjent jest izolowany
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: GIS, rynekzdrowia.pl
Źródło zdjęcia głównego: Louise LeGresley/GettyImages