Nasi młodzi kucharze przyrządzili grzybowego burgera, bułeczki z Netheru, a także brownie z utwardzonego błota. Przepisy poniżej.
Grzybowy burger - przepis Eryka
Składniki na burgera:
- 70 dag chudej mielonej wołowiny,
- łyżeczka soli truflowej,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
Składniki na pieczarki z cebulką:
- 3 łyżki solonego masła,
- 225 g rozmaitych pieczarek, same kapelusze pokrojone w plasterki,
- 1/2 małej cebuli, przepołowionej i pokrojonej w cienkie plasterki,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- szczypta soli,
- szczypta czarnego pieprzu.
Dodatki:
- 2 łyżki majonezu,
- łyżeczka czosnku przeciśniętego przez praskę,
- łyżeczka soku z cytryny,
- szczypta soli,
- szczypta czarnego pieprzu.
Przygotowanie:
Wymieszaj w misce mieloną wołowinę z solą truflową i pieprzem, po czym podziel mięsną masę na cztery równe części i uformuj burgery. Roztop masło na dużej patelni na średnim ogniu. Potem dodaj pieczarki, cebulę, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Smaż od 7 do 10 minut, aż cebula i pieczarki zmiękną i się przyrumienią. Przełóż je na talerz i przykryj folią aluminiową. Odstaw na bok. Następnie zwiększ ogień pod patelnią i smaż na niej burgery od 6 do 8 minut z każdej strony (w środku powinny mieć temperaturę 70 stopni).
Na minutę przed końcem smażenia połóż na każdym po plastrze sera i poczekaj, aż się lekko roztopi. Później przygotuj sos czosnkowy: wymieszaj majonez z czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Opiecz połówki bułeczek, posmaruj je sosem czosnkowym. Na jednej połówce każdej bułki połóż rukolę, na niej po usmażonym burgerze i pieczarki z cebulą. Złóż połówki razem.
Bułeczki z Netheru - przepis Heli
Składniki na ciasto:
- 3/4 szklanki mleka,
- 1/4 szklanki cukru
- 2 i 1/4 łyżeczki aktywnych suchych drożdży (albo jedna paczka),
- 1/4 szklanki masła, stopionego,
- jajko w temperaturze pokojowej,
- 4 szklanki mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli.
Składniki na nadzienie:
- 1/3 szklanki masła, miękkiego,
- szklanka brązowego cukru,
- 3 łyżki cynamonu.
Składniki na polewę:
- 225 g kremowego serka,
- 1/2 szklanki masła, miękkiego,
- 3 szklanki cukru pudru,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 4 krople fioletowego barwnika spożywczego,
- szczypta soli.
Dodatkowo na purre z ube: duża bulwa ube (pochrzynu skrzydlatego), aby uzyskać jedną szklankę purée.
Przygotowanie:
Przygotuj purée z pochrzynu skrzydlatego: umyj i obierz bulwę, pokrój ją na kawałki długości 2,5 cm. Przez 15 minut gotuj je na parze, w wodzie albo piecz, po czym zdejmij z ognia (wyjmij z piekarnika) i odstaw na 5 minut do przestudzenia. Rozgnieć na gładką masę.
Zacznij przygotowywać ciasto: podgrzewaj przez 30 sekund mleko w kuchence mikrofalowej, a następnie przelej je do misy stojącego miksera z hakiem do wyrabiania ciasta. Wsyp do mleka cukier i aktywne suche drożdże. Wymieszaj i zostaw na 5 minut. Podczas gdy zaczyn drożdżowy będzie rosnąć, wymieszaj 3/4 szklanki purée z pochrzynu z roztopionym masłem i dodaj jajko. Przełóż wszystko razem do zaczynu. W osobnej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Powoli wsypuj sypkie składniki do misy miksera i starannie wymieszaj. Nastaw urządzenie na średnie obroty, niech hak wyrabia ciasto od 8 do 10 minut. Przykryj misę i odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia, aby podwoiło objętość.
Przygotuj nadzienie: wyjmij ciasto i na oprószonej mąką stolnicy lub blacie kuchennym rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 35x40 cm. Posmaruj całą powierzchnię kwadratu masłem. Następnie wymieszaj brązowy cukier z cynamonem i uzyskaną mieszanką posyp równomiernie powierzchnię ciasta. Delikatnie dociśnij, żeby posypka dobrze się trzymała. Zaczynając od dłuższego boku, zwiń ciasto w wałek, a potem połóż je złączeniem do dołu. Nożem z ostrzem ząbkowanym lub długim kawałkiem bezzapachowej nici dentystycznej odetnij nierówne końce. Potnij ciasto na 12 zawijańców.
Wyściel papierem do pieczenia blachę o wymiarach 22x32 cm. Ułóż na nim bułeczki (będą się ze sobą stykały). Potem przykryj blachę plastikową folią spożywczą i zostaw bułeczki na 30 minut do wyrośnięcia. W oczekiwaniu, aż cynamonki wyrosną, nagrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie zdejmij folię z blachy i piecz cynamonowe zawijańce od 20 do 25 minut, aż się przyrumienią.
Podczas gdy będą się piekły, przygotuj polewę. Połącz serek z masłem w misie miksera i miksuj na wysokich obrotach, aż masa stanie się lekka i kremowa. Stopniowo, po szklance, dosypuj cukier puder. Dodaj ekstrakt waniliowy, barwnik spożywczy i sól, a potem miksuj przez 5 minut na dużych obrotach. Polewa powinna stać się puszysta. Jeśli jest zbyt blada, dodaj kroplę barwnika, zmiksuj i oceń, czy kolor ci odpowiada. Po wyjęciu bułeczek z piekarnika posmaruj je z wierzchu polewą i odczekaj 10 minut, aby zamieniła się w glazurę, po czym nałóż na zawijańce resztę polewy.
Brownie z utwardzonego błota - przepis Leona
Składniki - warstwa "błota":
- 1/2 szklanki masła, stopionego,
- szklanka wiórków z czekolady deserowej,
- szklanka cukru kryształu,
- łyżeczka wanilii,
- 2 jajka,
- szklanka mąki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki - warstwa "pszenicy":
- 1/2 szklanki masła, stopionego,
- szklanka brązowego cukru,
- 2 łyżeczki wanilii,
- jajko,
- szklanka mąki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Kwadratowy garnek o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia i odstaw na bok. Następnie przygotuj warstwę błota: wymieszaj w misce roztopione masło z wiórkami czekoladowymi, tak aby całkiem się rozpuściły. Dodaj cukier i ekstrakt waniliowy. Dodawaj po jednym jajku, za każdym razem mieszając zawartość miski. W małej misce wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj sypkie składniki do mokrych i wyrób ciasto. Przelej je do kwadratowego garnka, wyrównaj powierzchnię nożem albo grzbietem łyżki. Piecz przez 20 minut.
Podczas gdy warstwa błota będzie się piekła, zrób warstwę pszenicy: włóż masło do misy miksera, wsyp brązowy cukier. Miksuj, aż składniki się połączą. Dodaj ekstrakt waniliowy i jajko, ponownie wszystko zmiksuj. Zeskrob masę ze ścianek i jeszcze raz wymieszaj wszystko mikserem. W małej misce połącz mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj sypkie składniki do mokrych, wymieszaj na jednolitą masę.
Wylej warstwę pszenicy na upieczoną warstwę błota i wyrównaj powierzchnię. Piecz ciasto przez 30 minut, aż patyczek wbity w środek po wyjęciu będzie czysty. Przełóż upieczone ciasto na drucianą kratkę i zostaw na 30 minut do ostygnięcia, po czym pokrój na kwadraty.
Zobacz także:
- Co jedli Harry Potter i dzieci z Bullerbyn? Wypróbuj dania inspirowane książkami dla najmłodszych
- Pyszne i proste dania inspirowane filmami. Zrób sobie prawdziwą ucztę
- Co jedliby "Zieloni", a co "Czarni"? Poznajcie propozycje dań prosto z "Rodu Smoka"
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Hela Kłobucka, Eryk Beroud, Leon Matyaszek
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News