Brownie z utwardzonego błota i inne pyszności ze świata Minecrafta. Przepisy na Dzień Dziecka

Brownie z utwardzonego błota i inne pyszności ze świata Minecrafta. Przepisy na Dzień Dziecka
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dzień Dziecka w kuchni - gotują mali mistrzowie
Dzień Dziecka w kuchni - gotują mali mistrzowie
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Z okazji Dnia Dziecka przedstawiamy przepisy inspirowane kultową grą Minecraft i jej filmową adaptacją - proste, kreatywne i pełne charakterystycznych akcentów z kwadratowego uniwersum. W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowali je uczestnicy programu "MasterChef Nastolatki" - Hela Kłobucka, Eryk Beroud i Leon Matyaszek.

Nasi młodzi kucharze przyrządzili grzybowego burgera, bułeczki z Netheru, a także brownie z utwardzonego błota. Przepisy poniżej.

Grzybowy burger - przepis Eryka

Grzybowy burger
Grzybowy burger
Grzybowy burger
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki na burgera:

  • 70 dag chudej mielonej wołowiny,
  • łyżeczka soli truflowej,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.

Składniki na pieczarki z cebulką:

  • 3 łyżki solonego masła,
  • 225 g rozmaitych pieczarek, same kapelusze pokrojone w plasterki,
  • 1/2 małej cebuli, przepołowionej i pokrojonej w cienkie plasterki,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • szczypta soli,
  • szczypta czarnego pieprzu.

Dodatki:

  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżeczka czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • szczypta czarnego pieprzu.

Przygotowanie:

Wymieszaj w misce mieloną wołowinę z solą truflową i pieprzem, po czym podziel mięsną masę na cztery równe części i uformuj burgery. Roztop masło na dużej patelni na średnim ogniu. Potem dodaj pieczarki, cebulę, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Smaż od 7 do 10 minut, aż cebula i pieczarki zmiękną i się przyrumienią. Przełóż je na talerz i przykryj folią aluminiową. Odstaw na bok. Następnie zwiększ ogień pod patelnią i smaż na niej burgery od 6 do 8 minut z każdej strony (w środku powinny mieć temperaturę 70 stopni).

Na minutę przed końcem smażenia połóż na każdym po plastrze sera i poczekaj, aż się lekko roztopi. Później przygotuj sos czosnkowy: wymieszaj majonez z czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Opiecz połówki bułeczek, posmaruj je sosem czosnkowym. Na jednej połówce każdej bułki połóż rukolę, na niej po usmażonym burgerze i pieczarki z cebulą. Złóż połówki razem.

Bułeczki z Netheru - przepis Heli

Bułeczki z Netheru
Bułeczki z Netheru
Bułeczki z Netheru
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki na ciasto:

  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 i 1/4 łyżeczki aktywnych suchych drożdży (albo jedna paczka),
  • 1/4 szklanki masła, stopionego,
  • jajko w temperaturze pokojowej,
  • 4 szklanki mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Składniki na nadzienie:

  • 1/3 szklanki masła, miękkiego,
  • szklanka brązowego cukru,
  • 3 łyżki cynamonu.

Składniki na polewę:

  • 225 g kremowego serka,
  • 1/2 szklanki masła, miękkiego,
  • 3 szklanki cukru pudru,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 4 krople fioletowego barwnika spożywczego,
  • szczypta soli.

Dodatkowo na purre z ube: duża bulwa ube (pochrzynu skrzydlatego), aby uzyskać jedną szklankę purée.

Przygotowanie:

Przygotuj purée z pochrzynu skrzydlatego: umyj i obierz bulwę, pokrój ją na kawałki długości 2,5 cm. Przez 15 minut gotuj je na parze, w wodzie albo piecz, po czym zdejmij z ognia (wyjmij z piekarnika) i odstaw na 5 minut do przestudzenia. Rozgnieć na gładką masę.

Zacznij przygotowywać ciasto: podgrzewaj przez 30 sekund mleko w kuchence mikrofalowej, a następnie przelej je do misy stojącego miksera z hakiem do wyrabiania ciasta. Wsyp do mleka cukier i aktywne suche drożdże. Wymieszaj i zostaw na 5 minut. Podczas gdy zaczyn drożdżowy będzie rosnąć, wymieszaj 3/4 szklanki purée z pochrzynu z roztopionym masłem i dodaj jajko. Przełóż wszystko razem do zaczynu. W osobnej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Powoli wsypuj sypkie składniki do misy miksera i starannie wymieszaj. Nastaw urządzenie na średnie obroty, niech hak wyrabia ciasto od 8 do 10 minut. Przykryj misę i odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia, aby podwoiło objętość.

Przygotuj nadzienie: wyjmij ciasto i na oprószonej mąką stolnicy lub blacie kuchennym rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 35x40 cm. Posmaruj całą powierzchnię kwadratu masłem. Następnie wymieszaj brązowy cukier z cynamonem i uzyskaną mieszanką posyp równomiernie powierzchnię ciasta. Delikatnie dociśnij, żeby posypka dobrze się trzymała. Zaczynając od dłuższego boku, zwiń ciasto w wałek, a potem połóż je złączeniem do dołu. Nożem z ostrzem ząbkowanym lub długim kawałkiem bezzapachowej nici dentystycznej odetnij nierówne końce. Potnij ciasto na 12 zawijańców.

Wyściel papierem do pieczenia blachę o wymiarach 22x32 cm. Ułóż na nim bułeczki (będą się ze sobą stykały). Potem przykryj blachę plastikową folią spożywczą i zostaw bułeczki na 30 minut do wyrośnięcia. W oczekiwaniu, aż cynamonki wyrosną, nagrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie zdejmij folię z blachy i piecz cynamonowe zawijańce od 20 do 25 minut, aż się przyrumienią.

Podczas gdy będą się piekły, przygotuj polewę. Połącz serek z masłem w misie miksera i miksuj na wysokich obrotach, aż masa stanie się lekka i kremowa. Stopniowo, po szklance, dosypuj cukier puder. Dodaj ekstrakt waniliowy, barwnik spożywczy i sól, a potem miksuj przez 5 minut na dużych obrotach. Polewa powinna stać się puszysta. Jeśli jest zbyt blada, dodaj kroplę barwnika, zmiksuj i oceń, czy kolor ci odpowiada. Po wyjęciu bułeczek z piekarnika posmaruj je z wierzchu polewą i odczekaj 10 minut, aby zamieniła się w glazurę, po czym nałóż na zawijańce resztę polewy.

Brownie z utwardzonego błota - przepis Leona

Składniki - warstwa "błota":

  • 1/2 szklanki masła, stopionego,
  • szklanka wiórków z czekolady deserowej,
  • szklanka cukru kryształu,
  • łyżeczka wanilii,
  • 2 jajka,
  • szklanka mąki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki - warstwa "pszenicy":

  • 1/2 szklanki masła, stopionego,
  • szklanka brązowego cukru,
  • 2 łyżeczki wanilii,
  • jajko,
  • szklanka mąki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Brownie z utwardzonego błota
Brownie z utwardzonego błota
Brownie z utwardzonego błota
Źródło: Anita Walczewska/East News

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Kwadratowy garnek o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia i odstaw na bok. Następnie przygotuj warstwę błota: wymieszaj w misce roztopione masło z wiórkami czekoladowymi, tak aby całkiem się rozpuściły. Dodaj cukier i ekstrakt waniliowy. Dodawaj po jednym jajku, za każdym razem mieszając zawartość miski. W małej misce wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj sypkie składniki do mokrych i wyrób ciasto. Przelej je do kwadratowego garnka, wyrównaj powierzchnię nożem albo grzbietem łyżki. Piecz przez 20 minut.

Podczas gdy warstwa błota będzie się piekła, zrób warstwę pszenicy: włóż masło do misy miksera, wsyp brązowy cukier. Miksuj, aż składniki się połączą. Dodaj ekstrakt waniliowy i jajko, ponownie wszystko zmiksuj. Zeskrob masę ze ścianek i jeszcze raz wymieszaj wszystko mikserem. W małej misce połącz mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj sypkie składniki do mokrych, wymieszaj na jednolitą masę.

Wylej warstwę pszenicy na upieczoną warstwę błota i wyrównaj powierzchnię. Piecz ciasto przez 30 minut, aż patyczek wbity w środek po wyjęciu będzie czysty. Przełóż upieczone ciasto na drucianą kratkę i zostaw na 30 minut do ostygnięcia, po czym pokrój na kwadraty.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości