Spadek cen w sklepach spożywczych
Z cyklicznej ogólnopolskiej analizy, prowadzonej przez UCE RESEARCH, Hiper-Com Poland i Grupę AdRetail wynika, że w czerwcu średnie ceny w sklepach spadły o 6 proc. w porównaniu z majem br. Jak wskazano, na 12 sprawdzonych kategorii produktowych, aż 8 miało niższe ceny. Do tych ostatnich zaliczono: chemię gospodarczą, artykuły inne (karmy dla zwierząt, pieluchy itp.), mięso, nabiał, napoje, produkty tłuszczowe, używki i warzywa. Pozostałe 4 zanotowały wzrosty. Były to dodatki spożywcze, owoce, pieczywo i produkty sypkie.
Jak zaznaczył współautor badania z centrum analiz Grupy AdRetail Karol Kamiński, początek roku był dynamiczny, ale słaby w obrotach. - Wówczas też ceny rosły przez nowe podatki (cukrowy i handlowy), co wpłynęło na późniejsze podwyżki - wskazał.
Dodał, że dopiero początek wakacji zmienił tendencję. - Sieci postanowiły wykorzystać ten okres na poprawę własnego wizerunku (...), a konsumenci byli już coraz bliżej granicy akceptacji podnoszenia cen - ocenił.
Wskazał, że niższe ceny większości analizowanych artykułów żywnościowych w czerwcu w stosunku do maja nie są zaskakującym, ani też rzadkim zjawiskiem. - Wynika to z czynników sezonowych, zwłaszcza w przypadku warzyw, które zwykle tanieją pod wpływem powiększającej się oferty krajowej - podał. - Jeśli chodzi o wzrosty, szczególne znaczenie mogły mieć drożejące zboża na światowych rynkach – dodał Kamiński.
Wzrost cen w II półroczu?
Analitycy wskazali, że w czerwcu, w przypadku warzyw, spadek cen był najbardziej widoczny w całym zestawieniu, a jednocześnie pogłębiony w stosunku do poprzedniego miesiąca – z 7 proc. do 12,7 proc. Na drugim miejscu były używki, które ostatnio potaniały o 11,9 proc., a w maju w porównaniu do kwietnia zdrożały o 13,6 proc.
Liderem czerwcowych wzrostów było pieczywo, które poszło w górę o 15,6 proc. O 6 proc. wzrosły ceny produktów sypkich, które od początku roku na zmianę drożały i taniały. Kamiński zwrócił uwagę, że od stycznia do końca czerwca br. ceny urosły średnio o niecałe 2 proc.
- W II półroczu średnie wzrosty mogą dojść nawet do 5 proc., a jeżeli dodatkowo wystąpi nagły wzrost zachorowań na COVID-19 i zostaną wprowadzone nowe obostrzenia dla gospodarki, to wówczas wskazana prognoza może się pogorszyć jeszcze o dodatkowe 2-3 proc. - przewiduje.
Jak tłumaczy, może to być widoczne zwłaszcza na przełomie III i IV kwartału.
Według autorów, "Indeks cen w sklepach detalicznych" pokazuje średnią wartość cenową, notowaną miesiąc do miesiąca od stycznia do początku czerwca 2021 r. w rozłożeniu na 12 kategorii (pieczywo, nabiał, mięso, owoce, warzywa, produkty sypkie, produkty tłuszczowe, dodatki spożywcze, używki, napoje, chemia gospodarcza i inne artykuły) oraz 45 produktów. Do porównania łącznie zestawiono prawie 2 tys. marek, w tym blisko 80 tys. cen detalicznych. Badaniem objęto wszystkie na rynku dyskonty, hipermarkety, supermarkety, sieci convenience i cash&carry, działające w 16 województwach.
Zobacz także:
- Cukier też może być niebezpieczny. W jaki sposób przyczynia się do rozwoju nowotworów?
- Małgorzata Socha o fast foodach i żywieniu dzieci. "Nie prowadzę dwóch kuchni"
- Najgorsze zachowania nadopiekuńczych rodziców. Do czego mogą doprowadzić?
Zobacz wideo: Katarzyna Bosacka o rekordowych cenach warzyw i owoców
Autor: Daria Pacańska
Źródło: PAP