Spadły ceny artykułów spożywczych. Jest jednak produkt, który podrożał aż o blisko 16 proc.

spadek cen warzyw
Jonathan Kirn/Getty Images
W czerwcu średnie ceny w sklepach spożywczych w porównaniu z majem spadły o 6 proc. Spadki odnotowano w takich kategoriach produktowych, jak: chemia gospodarcza, mięso, nabiał i warzywa. Zdrożały m.in. pieczywo i produkty sypkie. Jakie są prognozy na kolejne miesiące?

Spadek cen w sklepach spożywczych

Z cyklicznej ogólnopolskiej analizy, prowadzonej przez UCE RESEARCH, Hiper-Com Poland i Grupę AdRetail wynika, że w czerwcu średnie ceny w sklepach spadły o 6 proc. w porównaniu z majem br. Jak wskazano, na 12 sprawdzonych kategorii produktowych, aż 8 miało niższe ceny. Do tych ostatnich zaliczono: chemię gospodarczą, artykuły inne (karmy dla zwierząt, pieluchy itp.), mięso, nabiał, napoje, produkty tłuszczowe, używki i warzywa. Pozostałe 4 zanotowały wzrosty. Były to dodatki spożywcze, owoce, pieczywo i produkty sypkie.

Jak zaznaczył współautor badania z centrum analiz Grupy AdRetail Karol Kamiński, początek roku był dynamiczny, ale słaby w obrotach. - Wówczas też ceny rosły przez nowe podatki (cukrowy i handlowy), co wpłynęło na późniejsze podwyżki - wskazał.

Dodał, że dopiero początek wakacji zmienił tendencję. - Sieci postanowiły wykorzystać ten okres na poprawę własnego wizerunku (...), a konsumenci byli już coraz bliżej granicy akceptacji podnoszenia cen - ocenił.

Wskazał, że niższe ceny większości analizowanych artykułów żywnościowych w czerwcu w stosunku do maja nie są zaskakującym, ani też rzadkim zjawiskiem. - Wynika to z czynników sezonowych, zwłaszcza w przypadku warzyw, które zwykle tanieją pod wpływem powiększającej się oferty krajowej - podał. - Jeśli chodzi o wzrosty, szczególne znaczenie mogły mieć drożejące zboża na światowych rynkach – dodał Kamiński.

Wzrost cen w II półroczu?

Analitycy wskazali, że w czerwcu, w przypadku warzyw, spadek cen był najbardziej widoczny w całym zestawieniu, a jednocześnie pogłębiony w stosunku do poprzedniego miesiąca – z 7 proc. do 12,7 proc. Na drugim miejscu były używki, które ostatnio potaniały o 11,9 proc., a w maju w porównaniu do kwietnia zdrożały o 13,6 proc.

Liderem czerwcowych wzrostów było pieczywo, które poszło w górę o 15,6 proc. O 6 proc. wzrosły ceny produktów sypkich, które od początku roku na zmianę drożały i taniały. Kamiński zwrócił uwagę, że od stycznia do końca czerwca br. ceny urosły średnio o niecałe 2 proc.

- W II półroczu średnie wzrosty mogą dojść nawet do 5 proc., a jeżeli dodatkowo wystąpi nagły wzrost zachorowań na COVID-19 i zostaną wprowadzone nowe obostrzenia dla gospodarki, to wówczas wskazana prognoza może się pogorszyć jeszcze o dodatkowe 2-3 proc. - przewiduje.

Jak tłumaczy, może to być widoczne zwłaszcza na przełomie III i IV kwartału.

Według autorów, "Indeks cen w sklepach detalicznych" pokazuje średnią wartość cenową, notowaną miesiąc do miesiąca od stycznia do początku czerwca 2021 r. w rozłożeniu na 12 kategorii (pieczywo, nabiał, mięso, owoce, warzywa, produkty sypkie, produkty tłuszczowe, dodatki spożywcze, używki, napoje, chemia gospodarcza i inne artykuły) oraz 45 produktów. Do porównania łącznie zestawiono prawie 2 tys. marek, w tym blisko 80 tys. cen detalicznych. Badaniem objęto wszystkie na rynku dyskonty, hipermarkety, supermarkety, sieci convenience i cash&carry, działające w 16 województwach.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Katarzyna Bosacka o rekordowych cenach warzyw i owoców

Dzień Dobry TVN

Autor: Daria Pacańska

Źródło: PAP

podziel się:

Pozostałe wiadomości