Pastel de nata - przepis Piotra Kucharskiego

Galette des Rois, francuskie ciasto Trzech Króli, przepis, kuchnia, Dzień Dobry TVN, Szymon Czerwiński
Pastel de nata
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował portugalskie pyszności, w tym własny przepis na pastel de nata. Czym zajadają się w Portugalii? Sprawdź, jak przygotować ciasteczka z ciasta francuskiego. 

Pastel de nata - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 ml mleka 3,2%,
    • 150 g cukru,
      • 20 g mąki pszennej,
        • 20 g mąki ziemniaczanej,
          • 6 żółtek,
            • obrana skórka z jednej cytryny,
              • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego dobrej jakości (około 350 g).

                Sposób przygotowania pastel de nata

                1. Czterysta mililitrów mleka i 100 g cukru podgrzać w rondelku. Z resztą mleka wymieszać obie mąki.
                  1. Żółtka utrzeć z resztą cukru na kogiel-mogiel.
                    1. Gdy mleko się zagotuje dolać resztę mleka z mąkami i gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając aż masa budyniowa zgęstnieje. Pod koniec dodać w trzech porcjach żółtka i energicznie wymieszać z budyniem.
                      1. Ciasto francuskie lekko rozwałkujcie i wytnijcie okręgi trochę większe od foremek do muffinek. Wyłóżcie dokładnie nim foremkę i nałóżcie do pełna krem.
                        1. Piekarnik rozgrzejcie do 250°C i pieczcie przez 10-12 minut. Po tym czasie możecie włączyć termoobieg, żeby lekko dopiec krem.

                          Zobacz także:

                          Źródło: Piotr Kucharski

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości