Pastel de nata - przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 ml mleka 3,2%,
- 150 g cukru,
- 20 g mąki pszennej,
- 20 g mąki ziemniaczanej,
- 6 żółtek,
- obrana skórka z jednej cytryny,
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego dobrej jakości (około 350 g).
Sposób przygotowania pastel de nata
- Czterysta mililitrów mleka i 100 g cukru podgrzać w rondelku. Z resztą mleka wymieszać obie mąki.
- Żółtka utrzeć z resztą cukru na kogiel-mogiel.
- Gdy mleko się zagotuje dolać resztę mleka z mąkami i gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając aż masa budyniowa zgęstnieje. Pod koniec dodać w trzech porcjach żółtka i energicznie wymieszać z budyniem.
- Ciasto francuskie lekko rozwałkujcie i wytnijcie okręgi trochę większe od foremek do muffinek. Wyłóżcie dokładnie nim foremkę i nałóżcie do pełna krem.
- Piekarnik rozgrzejcie do 250°C i pieczcie przez 10-12 minut. Po tym czasie możecie włączyć termoobieg, żeby lekko dopiec krem.
Zobacz także:
Źródło: Piotr Kucharski
podziel się: