Ciasto Marysieńka idealne na święta - sprawdź, jak je zrobić!

Ciasto orzechowe na talerzu
Ciasto Marysieńka idealne na święta - sprawdź, jak je zrobić!
Źródło: MartinaKofol/Getty Images
Pyszne ciasto, które jest kremowe i puszyste, a jednocześnie z pysznym chrupiącym wnętrzem. To idealne ciasto przede wszystkim na jesienne wieczory, ale sprawdzi się również na święta. Zaskocz swoich bliskich pysznym deserem i sprawdź, jak to ciasto przygotować!

Chociaż Marysieńka wymaga trochę więcej pracy, to jednak nie jest skomplikowanym ciastem. Dzięki prostym rozwiązaniom, jak użycie proszku do pieczenia, nie ma szans, aby wyszedł zakalec. Sprawdź nasz przepis!

Ciasto Marysieńka - przepis krok po kroku

Składniki na biszkopt:

  • jaja kurze - 6,
    • cukier - 180 g,
      • mąka pszenna - 160 g,
        • kakao - 35 g,
          • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
            • olej - 80 ml.

              Zobacz wideo: Kruche ciasto z jabłkami – z kruszonką, z pianą z białek? Przepisy

              Kruche ciasto z jabłkami – z kruszonką, z pianą z białek? Przepisy
              Kruche ciasto z jabłkami – z kruszonką, z pianą z białek? Przepisy
              Źródło: Dzień Dobry TVN

              Składniki na masę budyniową:

              • mleko - 500 ml,
                • żółtka - 5,
                  • budyń waniliowy lub śmietankowy - 1 opakowanie,
                    • cukier - 150 g,
                      • ekstrakt waniliowy - 3 krople.

                        Składniki na polewę:

                        • masło - 150 g,
                          • cukier - 70 g,
                            • czekolada deserowa - 100 g,
                              • śmietana 18% - 2 łyżki.

                                Składniki na masę orzechową:

                                • mieszanka ulubionych orzechów - 250 g,
                                  • białka - 5,
                                    • cukier - 150 g,
                                      • miód - 30 g,
                                        • mąka pszenna - 15 g,
                                          • mąka ziemniaczana - 15 g,
                                            • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka.

                                              Ciasto Marysieńka - sposób przygotowania krok po kroku

                                              Sposób przygotowania biszkoptu:

                                              1. Białka oddzielić od żółtek i ubyć je na sztywną pianę.
                                                1. Do żółtek dodać cukier i utrzeć na kremową masę.
                                                  1. Do białek dodać cukier z żółtkami i delikatnie wymieszać, aby zachować pucszystą konsystencję.
                                                    1. Kakao wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.
                                                      1. Do białek dodać olej, a następnie powoli dodawać mąkę z kakao i proszkiem. Całość delikatnie mieszać do połączenia składników.
                                                        1. Ciasto przełożyć do blaszki 25x25 cm i piec w 180 stopniach przez około 25-30 minut.
                                                          1. Kiedy będzie gotowy - ostudzić i przekroić na dwa plastry. Jeden włożyć z powrotem do formy.

                                                            Sposób przygotowania masy budyniowej:

                                                            1. Żółtka utrzeć z cukrem na biały krem.
                                                              1. Mleko podgrzać z ekstraktem waniliowym.
                                                                1. Do mleka dodać budyń i dokładnie rozmieszać. Następnie dodawać powoli utarte żółtka tak, aby nie powstały grudki.
                                                                  1. Mieszać i podgrzewać bez gotowania, aż całość zgęstnieje.
                                                                    1. Zdjąć z ognia i ostudzić. Kiedy wystygnie, przecisnąć przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek.

                                                                      Sposób przygotowania polewy:

                                                                      1. Czekoladę połamać na drobne kawałki lub posiekać.
                                                                        1. Do rondla z grubym dnem włożyć masło, śmietanę, cukier i czekoladę.
                                                                          1. Całość podgrzewać na małym ogniu, aż do połączenia składników.
                                                                            1. Po tym czasie zdjąć z ognia i trzymać w temperaturze pokojowej.

                                                                              Sposób przygotowania masy orzechowej

                                                                              1. Białka ubić z szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę.
                                                                                1. Orzechy posiekać na drobno i dodać do nich miód.
                                                                                  1. Do masy orzechowo-miodowej dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną.
                                                                                    1. Białka z cukrem i masę orzechowo-miodową dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
                                                                                      1. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut w tej samej formie co biszkopt.

                                                                                        Sposób przygotowania całego ciasta Marysieńka:

                                                                                        1. Jedną z części biszkoptu ułożyć na spodzie formy, w której pieczone było ciasto.
                                                                                          1. Na pierwszą część nałożyć połowę kremu budyniowego, przykryć go masą orzechową. Ponownie posmarować kremem i całość przykryć drugim plastrem biszkoptu.
                                                                                            1. Na wierzch wyłożyć polewę czekoladową. Jeżeli za bardzo zgęstniała, można ją delikatnie podgrzać i polać ciasto.
                                                                                              1. Całość powinna stać w chłodnym miejscu, np. lodówce, przez około 4 godziny.

                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                Autor: Teofila Siewko

                                                                                                Źródło: Mała Cukierenka

                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: MartinaKofol/Getty Images

                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości