Przepisy kulinarne

Ciasto Marysieńka idealne na święta - sprawdź, jak je zrobić!

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Mała Cukierenka
MartinaKofol/Getty ImagesCiasto Marysieńka idealne na święta - sprawdź, jak je zrobić!

Pyszne ciasto, które jest kremowe i puszyste, a jednocześnie z pysznym chrupiącym wnętrzem. To idealne ciasto przede wszystkim na jesienne wieczory, ale sprawdzi się również na święta. Zaskocz swoich bliskich pysznym deserem i sprawdź, jak to ciasto przygotować!

Chociaż Marysieńka wymaga trochę więcej pracy, to jednak nie jest skomplikowanym ciastem. Dzięki prostym rozwiązaniom, jak użycie proszku do pieczenia, nie ma szans, aby wyszedł zakalec. Sprawdź nasz przepis!

Ciasto Marysieńka - przepis krok po kroku

Składniki na biszkopt:

  • jaja kurze - 6,
  • cukier - 180 g,
  • mąka pszenna - 160 g,
  • kakao - 35 g,
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
  • olej - 80 ml.

Zobacz wideo: Kruche ciasto z jabłkami – z kruszonką, z pianą z białek? Przepisy

Kruche ciasto z jabłkami – z kruszonką, z pianą z białek? Przepisy
Kruche ciasto z jabłkami – z kruszonką, z pianą z białek? PrzepisyKruche ciasto z jabłkami – z kruszonką, z pianą z białek? Przepisy
Dzień Dobry TVN

Składniki na masę budyniową:

  • mleko - 500 ml,
  • żółtka - 5,
  • budyń waniliowy lub śmietankowy - 1 opakowanie,
  • cukier - 150 g,
  • ekstrakt waniliowy - 3 krople.

Składniki na polewę:

  • masło - 150 g,
  • cukier - 70 g,
  • czekolada deserowa - 100 g,
  • śmietana 18% - 2 łyżki.

Składniki na masę orzechową:

  • mieszanka ulubionych orzechów - 250 g,
  • białka - 5,
  • cukier - 150 g,
  • miód - 30 g,
  • mąka pszenna - 15 g,
  • mąka ziemniaczana - 15 g,
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka.

Ciasto Marysieńka - sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania biszkoptu:

  1. 1Białka oddzielić od żółtek i ubyć je na sztywną pianę.
  2. 2Do żółtek dodać cukier i utrzeć na kremową masę.
  3. 3Do białek dodać cukier z żółtkami i delikatnie wymieszać, aby zachować pucszystą konsystencję.
  4. 4Kakao wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.
  5. 5Do białek dodać olej, a następnie powoli dodawać mąkę z kakao i proszkiem. Całość delikatnie mieszać do połączenia składników.
  6. 6Ciasto przełożyć do blaszki 25x25 cm i piec w 180 stopniach przez około 25-30 minut.
  7. 7Kiedy będzie gotowy - ostudzić i przekroić na dwa plastry. Jeden włożyć z powrotem do formy.

Sposób przygotowania masy budyniowej:

  1. 1Żółtka utrzeć z cukrem na biały krem.
  2. 2Mleko podgrzać z ekstraktem waniliowym.
  3. 3Do mleka dodać budyń i dokładnie rozmieszać. Następnie dodawać powoli utarte żółtka tak, aby nie powstały grudki.
  4. 4Mieszać i podgrzewać bez gotowania, aż całość zgęstnieje.
  5. 5Zdjąć z ognia i ostudzić. Kiedy wystygnie, przecisnąć przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek.

Sposób przygotowania polewy:

  1. 1Czekoladę połamać na drobne kawałki lub posiekać.
  2. 2Do rondla z grubym dnem włożyć masło, śmietanę, cukier i czekoladę.
  3. 3Całość podgrzewać na małym ogniu, aż do połączenia składników.
  4. 4Po tym czasie zdjąć z ognia i trzymać w temperaturze pokojowej.

Sposób przygotowania masy orzechowej

  1. 1Białka ubić z szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę.
  2. 2Orzechy posiekać na drobno i dodać do nich miód.
  3. 3Do masy orzechowo-miodowej dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną.
  4. 4Białka z cukrem i masę orzechowo-miodową dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
  5. 5Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut w tej samej formie co biszkopt.

Sposób przygotowania całego ciasta Marysieńka:

  1. 1Jedną z części biszkoptu ułożyć na spodzie formy, w której pieczone było ciasto.
  2. 2Na pierwszą część nałożyć połowę kremu budyniowego, przykryć go masą orzechową. Ponownie posmarować kremem i całość przykryć drugim plastrem biszkoptu.
  3. 3Na wierzch wyłożyć polewę czekoladową. Jeżeli za bardzo zgęstniała, można ją delikatnie podgrzać i polać ciasto.
  4. 4Całość powinna stać w chłodnym miejscu, np. lodówce, przez około 4 godziny.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Mała Cukierenka

Źródło zdjęcia głównego: MartinaKofol/Getty Images

Pozostałe wiadomości