Dlaczego niektóre jajka źle się obierają? Powód jest prozaiczny

jajko
Dlaczego niektóre jajka źle się obierają?
Źródło: Teen00000/Getty Images
Mogłoby się wydawać, że nie ma nic prostszego, niż ugotować i obrać jajko. Tymczasem nie jest to prawda. Zdarza się, że jajo - choć gotowane zgodnie z przepisem - nie wychodzi takie, jakie powinno. Co więcej, nie chce się też obierać. Dlaczego tak się dzieje? Co zrobić, żeby ułatwić tę czynność?

Dalsza część tekstu poniżej.

DD_20240326_Jakaja_REP
Czym się kierować przy wyborze jajek?
Źródło: Dzień Dobry TVN

W tym przypadku to, czy gotujemy jajko odpowiednio długo, nie ma znaczenia.

Dlaczego jako nie chce się obierać?

Trików na to, żeby jajko łatwo się obierało, jest wiele. Niektórzy sądzą, że dodanie do wody, w której gotują, odrobiny soli rozwiązuje problem. Są też tacy, którzy sól zastępują sodą oczyszczoną. Innym sposobem ma być dodanie do wody 1 łyżki octu spirytusowego.

Mimo że osoby, które polecają powyższe metody, zapewniają o ich skuteczności, to niestety nie zawsze się one sprawdzają. Dlaczego? Otóż na to, jak dane jajko się obierało, wpływa w dużej mierze to, czy jest świeże, czy też nie. Paradoksalnie te starsze dużo łatwiej jest obrać.

Świeże jajka - dlaczego trudniej się obierają?

Świeże jajka - takie do trzech dni - mają niskie pH i są bardzo kwaśne. Starsze mają odczyn zasadowy. Im dużej jako "leży", tym odczyn jest wyższy, a po ugotowaniu łatwiej się obiera.

Co więcej, jajko ma pod skorupką błonę. Zawiera ona sporo kreatyniny. Kwaśne pH wzmacnia wspomnianą otoczkę. Jeśli gotujemy świeże jajko, kreatynina łączy się białkiem, a to sprawia, że oddzielenie skorupki nie jest takie proste.

Więcej informacji na temat gotowania jajek znajdziecie w naszym materiale.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości