Kanapka bliskowschodnia sabih
Składniki:
jajka, po jednym na osobę
średni bakłażan
sos tahini
sos amba
pita, jedna na osobę
olej słonecznikowy
Sałatka izraelska
Składniki:
100 g pomidorków koktajlowych lub dwa dojrzałe pomidory
2 nieduże ogórki
Garść świeżej mięty
Garść natki pietruszki
oliwa
sok z cytryny
sól
Przygotowanie:
Ogórki i pomidory pokrój w kostkę, Zioła grubo pokrój i wymieszaj z warzywami. Dopraw oliwą, sokiem z cytryny i solą
Bakłażana pokrój na pięciomilimetrowej grubości plasterki. Posól je solą i odstaw na pół godziny. Potem osusz plastry bakłażana papierowym ręcznikiem, aby usunąć z nich wodę. Na patelni rozgrzej olej i partiami zmaż plastry bakłażana na złoto. Zajmie ci to około 8 minut. Odłóż je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Zrób sos tahini i sałatkę izraelską. Jajka ugotuj na twardo. Podgrzej pitę w tosterze. Jeśli nie masz pity, to użyj dużej pszennej bułki, którą opiecz w piekarniku pod górną grzałką. Przekrój ją na pół. Do każdej połówki wlej po łyżce sosu tahini i amby. Włóż dwie ćwiartki jajka na twardo i dwa plastry bakłażana. Dopełnij każdą połówkę sałatką izraelską. Po wierzchu możesz jeszcze raz polać całość sosem tahini.
Mace braj na słodko
Składniki:
3 płatki macy połamane na kawałki
2 jajka
25 g masła
100 ml mleka
1 łyżeczka cukru pudru
½ łyżeczki cynamonu
Ulubiona konfitura i świeże owoce
2 łyżki białego serka homogenizowanego lub mascarpone
Przygotowanie: Mleko wlej do miski. Wrzuć do niego połamane płatki macy. W drugiej misce roztrzep jajka, dopraw cukrem pudrem i cynamonem. Kiedy maca lekko się namoczy, wlej do niej masę jajeczną. Na patelni o średnicy 23 cm. rozgrzej masło i wylej na nie masę. Smaż do momentu, aż brzegi placka odejdą od ścianki patelni i się zrumienią. Za pomocą większego płaskiego talerza, przewróć placek na drugą stronę i smaż go jeszcze minutę. Przełóż na płaski talerz, posmaruj serkiem i konfiturą. Podawaj ze świeżymi owocami, w lecie najlepiej smakuje z truskawkami.
Pikantna jajecznica
Składniki:
2 łyżki masła
½ łyżeczki kuminu
1 szalotka
10 g startego świeżego imbiru
1 mała papryczka chili bez pestek drobno pokrojona lub pół łyżeczki płatków chili
¼ łyżeczki mielonego kardamonu
¼ łyżeczki mielonej kurkumy
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
2 średnie pomidory
8 jajek
4 łyżki dymki grubo pokrojonej
Pietruszka lub kolendra grubo posiekana
Przygotowanie: Pomidory sparz, obierz ze skorki i grubo pokrój w kostkę. Szalotki obierz i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej patelnie, wrzuć masło i jak się rozpuści dodaj pokrojone szalotki i krótko podsmaż. Dodaj kumin, imbir i chili. Smaż aż szalotki całkiem zmiękną, trwa to ok. 4 min. Dodaj kardamon, kurkumę i przecier pomidorowy. Posól do smaku. Dodaj pokrojone pomidory i smaż wszystko razem, aż sok z pomidorów odparuje. Dodaj jajka. Zmniejsz ogień i mieszaj delikatnie jajecznicę, aż jajka się zetną na twój ulubiony sposób. Posyp ją dymką, pietruszką i podaj natychmiast. Lubiący kolendrę, mogą zastąpić nią pietruszkę.
Fuczki, placki z kiszonej kapusty
Składniki:
300 g odciśniętej kapusty kiszonej
200 g mąki
150 g mleka lub wody
1 jajko
sól
pieprz
olej słonecznikowy
opcjonalnie: kminek i cząber
śmietana 12%
2 ząbki czosnku
Natka pietruszki
Przygotowanie: Kapustę grubo poszatkuj. W misce wymieszaj kapustę z jajkiem, mąką i wodą. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, dodaj do kapusty. Posól i popieprz do smaku. Możesz tez dodać cząber i kminek. Na patelnię wlej dwie łyżki oleju słonecznikowego i dobrze go rozgrzej. Układaj łyżką niewielkie placuszki. Smaż na złoto z każdej strony. Podaj z miseczką śmietany posypane natką pietruszki.
Jajko po turecku
Składniki:
Jajka, jedno na osobę
400 g gęstego jogurtu typu greckiego
1 duży ząbek czosnku
sól
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonej mięty
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
chili w płatkach do smaku
2 pity lub inne białe pieczywo
Przygotowanie: Zmieszaj jogurt z drobno pokrojonym ząbkiem czosnku i solą. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż jajka sadzone, tyle, ile jest głodnych osób. Oliwę podgrzej w niedużym rondelku. Dodaj miętę, paprykę, chili i pieprz, wymieszaj. Na talerzach ułóż warstwę jogurtu, na niej połóż jajko sadzone i polej aromatyczną oliwą. Dla bardziej wtajemniczonych w gotowaniu jajek: to danie jest jeszcze pyszniejsze z jajkami w koszulce
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN