Naleśniki z kaszy jaglanej
Ciasto naleśnikowe
Składniki:
4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
4 łyżki mąki gryczanej
1 szkl. mleka kokosowego rozcieńczonego 1:1 z wodą
3 jaja
2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
1 łyżeczka siemienia lnianego zmielonego
Przygotowanie:
Zmieszać mąkę z siemieniem lnianym, dodać kaszę jaglaną i olej kokosowy. Zmiksować.
Jaja ubić trzepaczką i dodać do ciasta. Zmiksować.
Smażyć na patelni o średnicy 15 cm.
Wychodzi ok. 10 naleśników.
Nadziać kapustą kiszoną z grzybami suszonymi
Nadzienie
Składniki:
1/2 kg kapusty kiszonej
1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
1 cebula
Łyżka masła klarowanego
Torebka suszonych grzybów
Przyprawy: czarnuszka, mielone goździki, kminek, majeranek
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną ugotować z majerankiem, kminkiem, zielem angielskim i odrobiną zmielonego imbiru.
Cebulę zeszklić na maśle klarowanym.
Dołączyć do kapusty.
Uprzednio namoczone grzyby ugotować i posiekać.
Wszystko zmieszać i poszatkować.
Doprawić odrobiną czarnuszki, zmielonych goździków, kminku, majeranku i solą.
Tarta orzechowa
Ciasto
Składniki:
1 i 1/4 szkl. mąki jaglanej
1/2 kostki masła
5 łyżek zimnej wody
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka siemienia lnianego
Szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
3 paczuszki orzechów włoskich po 150 g
Przygotowanie:
Mąkę jaglaną posiekać z masłem, dodać zimną wodę, ocet jabłkowy, zmielone siemię lniane.
Dodać szczyptę soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia i jajko.
Zagnieść wszystko razem.
Włożyć do worka plastikowego i do lodówki na 1 godz.
Ciastem wylepić tortownicę.
Nakłuć widelcem i piec w temp. 180 st. C przez 10 min.
Wyjąć z pieca i zostawić do ostygnięcia.
Orzechy włoskie moczyć przez 1/2 godz. Osuszyć i ułożyć ciasno na cieście.
Zalewa
Składniki:
1/2 kostki masła
Szczypta stewii
2 szkl. miodu
1 łyżeczka esencji waniliowej
Płaska łyżeczka startego świeżego imbiru
3 jajka
Przygotowanie:
W misce nad gotującą się wodą, na małym ogniu roztopić masło ze szczyptą stewii stale trzepiąc trzepaczką aż do osiągnięcia gładkiej masy.
Dodawać powoli - cały czas trzepiąc - miód.
Zdjąć z palnika.
Dodać esencję waniliową i imbir.
Roztrzepać jajka i dodawać stopniowo do masy maślano-miodowej cały czas mieszając.
Masą zalać orzechy.
Włożyć do pieca rozgrzanego do 170 st. C na ok 20 min.
Sałatka z jarmużem i siemieniem lnianym
Składniki:
Świeży jarmuż
Jabłko
Troszkę startego świeżego imbiru
Awokado
1/2 łyżki miodu lub łyżka oliwy z oliwek (można też zmieszać oliwę z miodem i dodać cytryny. Otrzymamy sos, którym możemy polać sałatkę)
1 łyżka siemienia lnianego wcześniej moczonego w gorącej wodzie przez 2 godz.
Pietruszka
Limonka lub cytryna
Orzechy włoskie - wcześniej najlepiej namoczyć podobnie jak siemię lniane
Przygotowanie:
Umytego i pokrojonego jarmużu użyć jako bazy do sałatki.
Dodać pokrojone w kostkę jabłko wcześneij skropione sokiem z cytryny lub limonki.
Dodać pokrojone awokado, posiekaną pietruszkę, orzechy włoskie, łyżkę siemienia lnianego i troszkę świeżo startego imbiru dla smaku.
Skropić oliwą, dodać pół łyżki miodu.
W zależności od uznania i preferencji można użyć również świeżo startego pieprzu
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN