Huba czyli grzyb rosnący na drzewie. Czy jest jadalny?

Huby rosnące na pniu
MarekSzandurski/Getty Images
Źródło: Getty Images
Huby to grzyby, które rosną na drzewie i na drewnie. Zdecydowana część jest niejadalna, ale są tez gatunki, które możemy przygotować w kuchni. Te, które nie nadają się do spożycia, dawniej używane były do robienia podpałki - hubek. Które gatunki można bezpiecznie zbierać?

Większość z tych grzybów ma też właściwości lecznicze. Z tego względu w dawnych czasach były wykorzystywane nie tylko w kuchni, ale też w medycynie. Popularnym było okładanie ran ich zgniecionym miąższem.

Które gatunki hub są jadalne?

Do jadalnych hub zalicza się:

  • boczniaki,
    • żółciaki siarkowe, inaczej nazywane hubą żółtą,
      • ucho bzowe,
        • żagwiaka łuskowatego,
          • szmaciaka gałęzistego,
            • białoporka brzozowego, nazywanego hubą białą.
              Jadalne gatunki hub
              Białoporek brzozowy rosnący na drzewie
              Szmaciak gałęzisty w lesie
              Żagwiak łuskowaty rosnący na drzewie
              Uszak bzowy rosnący na drzewie
              +3
              Zobacz galerię

              Jak większość grzybów, huby są jadalne tylko po właściwym ich przygotowaniu. Zatem zanim postanowimy wybrać się na grzybobranie warto sprawdzić, jak dokładnie przygotowuje się dany owocnik.

              Najpopularniejszym wśród wymienionych jest szmaciak gałęzisty, inaczej siedzun. Grzybiarze nie zawsze zdają sobie sprawę z tego, że tak naprawdę jest on zaliczany do hub. Jest wyrazisty w smaku i często stosuje się go jako przyprawę do zup i innych potraw. Do 2014 roku był po ochroną, obecnie można go legalnie zbierać w lasach. Jednak wciąż jest to rzadki gatunek i znajduje się na Czerwonej liście grzybów i roślin Polski.

              Zdrowotne właściwości huby

              Grzyby te nie tylko mogą być jadalne, ale również mają swoje właściwości zdrowotne. Huba biała, czyli białoporek brzozowy oraz błyskoporek podbrzozowy to gatunki, które wykorzystywane były od lat w medycynie ludowej. Wszystko wskazuje na to, że wiedza o ich cudownych właściwościach sięga do czasów pogańskich na naszych terenach. Wykorzystywane były, jak już wspomniano, jako opatrunki na rany. Były one niezwykle chłonne, a do tego miąższ grzyba ma właściwości antyseptyczne, co pozwalało uniknąć zakażenia i przyspieszyć zdrowienie tkanki.

              Z wymienionych gatunków wykonywano herbaty, napary oraz nalewki. Pomagają one w zwalczaniu problemów żołądkowych oraz działały leczniczo na ewentualne pasożyty.

              Nalewka z białej huby - przepis krok po kroku

              Składniki:

              • Białoporek brzozowy (biała huba) - 200 g,
                • spirytus 70% - 800 ml.

                  Sposób przygotowania:

                  1. Grzyba oczyścić i pokroić w części.
                    1. Do wyparzonych i zdezynfekowanych słoików włożyć hubę i zalać alkoholem.
                      1. Macerować przez minimum 2 tygodnie. Codziennie wstrząsnąć słoikiem.
                        1. Po upływie tego czasu nalewkę należy przefiltrować przez gazę, alkohol zlać do czystego pojemnika.
                          1. Dziennie zaleca się przyjmowanie 15 ml nalewki w celach zdrowotnych.

                            Zobacz wideo: Jak zrobić idealne sushi?

                            Jak zrobić idealne sushi?

                            Zobacz także:

                            Autor: Teofila Siewko

                            Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                            Materiał promocyjny

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana