Większość z tych grzybów ma też właściwości lecznicze. Z tego względu w dawnych czasach były wykorzystywane nie tylko w kuchni, ale też w medycynie. Popularnym było okładanie ran ich zgniecionym miąższem.
Które gatunki hub są jadalne?
Do jadalnych hub zalicza się:
- boczniaki,
- żółciaki siarkowe, inaczej nazywane hubą żółtą,
- ucho bzowe,
- żagwiaka łuskowatego,
- szmaciaka gałęzistego,
- białoporka brzozowego, nazywanego hubą białą.
Jak większość grzybów, huby są jadalne tylko po właściwym ich przygotowaniu. Zatem zanim postanowimy wybrać się na grzybobranie warto sprawdzić, jak dokładnie przygotowuje się dany owocnik.
Najpopularniejszym wśród wymienionych jest szmaciak gałęzisty, inaczej siedzun. Grzybiarze nie zawsze zdają sobie sprawę z tego, że tak naprawdę jest on zaliczany do hub. Jest wyrazisty w smaku i często stosuje się go jako przyprawę do zup i innych potraw. Do 2014 roku był po ochroną, obecnie można go legalnie zbierać w lasach. Jednak wciąż jest to rzadki gatunek i znajduje się na Czerwonej liście grzybów i roślin Polski.
Zdrowotne właściwości huby
Grzyby te nie tylko mogą być jadalne, ale również mają swoje właściwości zdrowotne. Huba biała, czyli białoporek brzozowy oraz błyskoporek podbrzozowy to gatunki, które wykorzystywane były od lat w medycynie ludowej. Wszystko wskazuje na to, że wiedza o ich cudownych właściwościach sięga do czasów pogańskich na naszych terenach. Wykorzystywane były, jak już wspomniano, jako opatrunki na rany. Były one niezwykle chłonne, a do tego miąższ grzyba ma właściwości antyseptyczne, co pozwalało uniknąć zakażenia i przyspieszyć zdrowienie tkanki.
Z wymienionych gatunków wykonywano herbaty, napary oraz nalewki. Pomagają one w zwalczaniu problemów żołądkowych oraz działały leczniczo na ewentualne pasożyty.
Nalewka z białej huby - przepis krok po kroku
Składniki:
- Białoporek brzozowy (biała huba) - 200 g,
- spirytus 70% - 800 ml.
Sposób przygotowania:
- Grzyba oczyścić i pokroić w części.
- Do wyparzonych i zdezynfekowanych słoików włożyć hubę i zalać alkoholem.
- Macerować przez minimum 2 tygodnie. Codziennie wstrząsnąć słoikiem.
- Po upływie tego czasu nalewkę należy przefiltrować przez gazę, alkohol zlać do czystego pojemnika.
- Dziennie zaleca się przyjmowanie 15 ml nalewki w celach zdrowotnych.
Zobacz wideo: Jak zrobić idealne sushi?
Zobacz także:
- Krwistoborowik szatański - jak wygląda trujący podgrzybek i czym się charakteryzuje?
- Jak odróżniać od siebie pomarańczowe grzyby? Poradnik
- Zaskakujące gatunki grzybów, których nie znamy. "Coraz częściej stwarzają nam problemy zdrowotne"
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images