Te trujące grzyby podszywają się pod jadalne. "Szereg objaw, które kończą się śmiercią"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Świat grzybów podobnych
Świat grzybów podobnych
Grzybiarskie tipy
Grzybiarskie tipy
Trufle – najdroższe grzyby świata
Trufle – najdroższe grzyby świata
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Na grzyby!
Na grzyby!
Nietypowe grzyby w polskich lasach
Nietypowe grzyby w polskich lasach
Niektóre trujące grzyby są bardzo podobne do tych jadalnych. Jak rozpoznać, że to, co wkładamy do koszyka jest dla nas bezpieczne? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała mykolog, klasyfikator grzybów dr inż. Aleksandra Rosa-Gruszecka.
Bezpieczne grzybobranie

Jesienią wielu z nas udaje się na grzybobranie. W Polsce mamy ok. 3,5 tys. gatunków grzybów, jednak niektóre z nich mogą być w różnym stopniu trujące. W studiu Dzień Dobry TVN mykolog, klasyfikator grzybów dr inż. Aleksandra Rosa-Gruszecka, opowiedziała widzom, na co uważać, by sobie nie zaszkodzić.

- W grzybobraniu nie chodzi tylko i wyłącznie o grzyby, ale też o przyjemność, a jest tak wtedy, gdy czujemy się bezpiecznie - zaznaczyła. Ekspertka stwierdziła, że należy poświęcić czas, by zapoznać się z cechami grzybów, które są najgroźniejsze. - W Polsce mamy bardzo wiele dobrych atlasów. Możemy też korzystać z pomocy mykologów - powiedziała.

Jak rozpoznać trujące grzyby?

Dr inż. Aleksandra Rosa-Gruszecka wskazała, które grzyby trujące mogą wyglądem przypominać nam gatunki jadalne.

- W Polsce większość grzybów śmiertelnie trujących to są grzyby blaszkowe. Zarówno muchomor zielonawy (sromotnikowy), jak i gołąbek zielonawy mają blaszki, najczęściej kapelusze w zielonych odcieniach, jednak gołąbek zielonawy jest jadalny, nie posiada charakterystycznej dla muchomorów bulwy, ani pochwy czy pierścienia - powiedziała ekspertka.

- Po spożyciu 30 gramów muchomora zielonawego dochodzi do zespołu sromotnikowego. W ciągu kilku godzin lub dni następuje szereg objawów, które kończą się śmiercią - dodała.

Grzybem podobnym do muchomora zielonawego (sromotnikowego) jest również pieczarka biaława. - U muchomorów blaszki są zwykle białe, a u pieczarek przebarwiają się od różowych do ciemnoczekoladowych - podkreśliła.

Zobacz całą rozmowę z ekspertką w naszym materiale wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Aleksandra Matczuk

Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana