Styl życia

Lakówka ametystowa, czyli piękny grzyb bez smaku. Dlaczego często rośnie na mogiłach?

Styl życia

Autor:
Diana
Ryściuk
Źródło:
gazeta.pl
drmole/Getty ImagesLakówka ametystowa

Lakówka ametystowa to grzyb, obok którego trudno jest przejść obojętnie. Wszystko za sprawą pięknej, fioletowej barwy, która wyróżnia się na tle większości grzybów. Choć lakówka nie jest najpyszniejsza, to zdarza jej się trafić na talerz.

Większość grzybów zbierana jest ze względu na swój smak, aromat, strukturę. Lakówka ametystowa zdecydowanie do nich nie należy, ale niektórzy grzybiarze i tak po nią sięgają. Jak można ją wykorzystać w kuchni? Dlaczego rośnie często w miejscach związanych ze... śmiercią?

Lakówka ametystowa - co to za grzyb?

Grzyb ten swoją nazwę częściowo zawdzięcza barwie. Zwykle jest fioletowy jak kamień szlachetny ametyst. Na skutek pogody lub starości lakówki mogą zmienić swój wyjątkowy kolor na zbliżony do żółtego lub brązowego. Dlatego też bywają nazywane "oszustkami" lub "zwodnicami".

Lakówki to niewielkie grzyby blaszkowe. Największe okazy mają zwykle maksymalnie 12 cm. Mają cienkie trzonki i kapelusze w kształcie dzwonka, które u większych okazów są lekko podwinięte do dołu. Blaszki lakówek są intensywnie fioletowe nawet gdy cały grzyb straci swą barwę. Bywają mylone z niejadalnym i zdecydowanie większym zasłonakiem wonnym lub trującą grzybówką fioletowawą, która z kolei jest jaśniejsza, białobeżowa, czasami z lekko fioletowym odcieniem.

Lakówa ametystowaKobieca dłoń
Nejc Gajic/Getty Images

Gdzie szukać lakówki ametystowej?

Na grzyb ten można trafić w polskich lasach iglastych i liściastych, od czerwca do października. Należy do grzybów amoniakolubnych, więc często pojawia się na glebach, w których występuje mocznik, amoniak lub sole amonowe. Należą do nich m.in. miejsca po toaletach, dawne cmentarze, masowe groby np. ofiar zbrodni wojennych, ale także miejsca pochówku ofiar przestępstw.

Lakówka ametystowa w kuchni

Lakówka ametystowa nie może się poszczycić smakiem lub ciekawą kulinarnie strukturą. Jest grzybem dość kruchym, o ledwo wyczuwalnym zapachu. Sam smak nie jest zły, po prostu go nie ma. Niektórzy grzybiarze i grzybiarki i tak chętnie ją zbierają, przede wszystkim za względu na urodę. Tak piękny grzyb może stanowić wyjątkową dekorację różnego typu potraw. Może być też barwnym dodatkiem sałatki, którego nikt nie poczuje, ale z pewnością zauważy. Młode owocniki nadają się również do marynowania w occie, a także do suszenia.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Nietypowe grzyby w polskich lasach

Autor:Diana Ryściuk

Źródło: gazeta.pl

Źródło zdjęcia głównego: drmole/Getty Images

Pozostałe wiadomości