Dalsza część tekstu pod wideo:
Sezon na kurki
Michał Korkosz - jeden z najpopularniejszych polskich blogerów kulinarnych i autor bestsellerowych książek kucharskich - podzielił się z internautami swoim przepisem na przyrządzenie kurek.
- Muszę przyznać, że mam lekką obsesję na punkcie tego makaronu z kurkami chrupiącymi, mrożonymi oliwkami - zapowiedział Rozkoszny.
Jak dodał w opisie, "makaron można posypać parmezanem, ale sprytni wiedzą, że smakuje jeszcze lepiej pod mrożoną posypką z oliwek i pistacji, która nie dość, że przyjemnie słona i chrupiąca, to błogo rozpływa się na języku niczym najlepsze lody".
Kremowy makaron z kurkami i mrożonymi oliwkami - przepis Rozkosznego
Składniki:
- ½ szklanki (90 g) wydrylowanych zielonych oliwek,
- ¼ szklanki (40 g) niesolonych prażonych pistacji,
- 200 g kurek,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 200 g makaronu,
- 3 łyżki oliwy extra virgin,
- ½ białej cebuli, poszatkowanej drobno,
- 2 ząbki czosnku, pokrojonego w cienkie plastry,
- ¼ szklanki (60 ml) wytrawnego białego wina,
- 1 szklanka (115 g) startego parmezanu,
- 3 łyżki zimnego masła,
- sól morska, świeżo mielony pieprz.
- Najpierw czyszczę kurki - najlepiej obtoczyć je w mące i zalać zimną wodą, aby wypłynęły na powierzchnie już czyste. Osuszam i podsmażam na patelni wraz z cebulką i czosnkiem. Podlewam winem, a następnie wodą makaronową. Dodaję odrobinę masła, emulsyfikując sos. Podsypuję powoli parmezanem, zamieniając wodę w totalną kremozę. Na patelnię dodaję kluski i obtaczam je sosiwem - tłumaczył w nagraniu autor przepisu.
Jak zaznaczył, wcześniej zmraża oliwki i blenduje wraz z pistacjami na posypkę, którą obficie sypie na kremowy makaron.
Zobacz także:
- Idealnie kremowy makaron Rozkosznego z kurkami. Jeden ze składników jest zaskakujący
- Jak przygotować pyszny makaron z kurkami? Kilka smacznych propozycji
- Smak późnego lata na talerzu. Sprawdź, co przyrządzić z kurek
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: rozkoszny.pl
Źródło zdjęcia głównego: Alexandr Milodan/Getty Images