Tapenada z pieczonej papryki na chrupiącej bułce maślanej z kozim serem
Składniki tapenadę z pieczonej papryki na chrupiącej bułce maślanej z kozim serem:
- Papryka 4 szt.
- Czosnek 1 szt.
- Oliwa z oliwek 2 łyżki
- Oliwki czarne 100 g
- Anchois 6 szt.
- Koncentrat pomidorowy 1 łyżka
- Sok z cytryny 2 łyżki
- Sól, pieprz do smaku
- Bułka maślana 1 szt.
- Masło klarowane 2 łyżki
Sposób przygotownia tapenady z pieczonej papryki na chrupiącej bułce maślanej z kozim serem:
Paprykę i zawinięty w folię czosnek pieczemy w piekarniku w temp. 180*C, następnie studzimy , zdejmujemy skórę i kroimy w drobną kostkę, czosnek wyciskamy i dokładamy do papryki. Oliwki i anchois kroimy w drobną kostkę, dodajemy do całości łącząc z koncentratem pomidorowym, całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni smażymy na maśle pokrojoną bułkę do rumianego koloru. Na chrupiącą bułkę nakładamy tapenadę dekorując ją serem kozim i świeżymi kiełkami.
Sałatka Tabulech z papryki podana z hummusem i oliwą z oliwek
Składniki na sałatkę Tabulech z papryki podaną z hummusem i oliwą z oliwek
Tabulech:
- Bulgur ( ugotowany ) 400 g
- Papryka kolorowa mix 700 g
- Cebula czerwona 150 g
- Cytryny 2 szt.
- Oliwa z oliwek 3 łyżki
- Mięta 2 pęczki
- Pietruszka 2 pęczki
- Sól, pieprz do smaku
Hummus :
- Cieciorka konserwowa 400 g
- Tahini 50 g
- Kmin rzymski do smaku
- Sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania sałatki Tabulech z papryki podanej z hummusem i oliwą z oliwek:
Składniki hummusu połącz i za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę, dopraw do
smaku przyprawami. Kaszę Bulgur ugotuj do miękkości, odcedź i wystudź. Paprykę i cebulę pokrój w drobną kosteczkę i połącz z wystudzoną kaszą. Wszystkie zioła posiekaj drobno i dodaj do sałatki. Całość polej oliwą z oliwek i dopraw startą skórką z cytryny i przyprawami. Podawaj na hummusie, przed podaniem polej oliwą.
Gulasz z papryki z klopsikami wołowymi i kwaśną śmietaną
Składniki na gulasz z papryki z klopsikami wołowymi i kwaśną śmietaną:
Gulasz :
- Papryka kolorowa 1,5 kg
- Cebula biała 3 szt.
- Masło 100 g
- Czosnek 5 ząbków
- Pomidory kostka 0,300 kg
- Papryka wędzona 1 łyżeczka
- Sól, pieprz do smaku
- Tymianek 2 gałązki
- Kwaśna śmietana 0,150 g
- Pietruszka 1 pęczek
Klopsiki wołowe:
- Wołowina mielona 0,500 kg
- Jajko 1 szt.
- Musztarda 2 łyżki
- Cebula 1 szt.
- Czosnek 2 ząbki
- Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania gulaszu z papryki z klopsikami wołowymi i kwaśną śmietaną:
Paprykę i cebulę pokrój w dużą kostkę i smaż w garnku na maśle. Pod koniec dodaj tymianek i zalej pomidorami, następnie duś pod przykryciem. Gdy papryka zmięknie dodaj przyprawy. Mięso połącz z jajkiem dodaj musztardę, tartą cebulę i czosnek , dopraw do smaku. Gdy masa będzie jednolita smaż na patelni na oleju do uzyskania złotej i chrupiącej skórki. Podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem wołowych klopsików polane gęstą śmietaną, okraszone pietruszką.
Zobacz także:
- Nowy-stary trend, czyli hamburger niespodzianka. Jak go zrobić?
- Słońce na talerzu, czyli pyszne sałatki na koniec lata według Beaty Śniechowskiej
- Zapiekane cykorie, szybki jabłecznik z patelni i mule z trawą cytrynową - pyszne dania Grzegorza Zawieruchy
Autor: Katarzyna Lackowska
Źródło: Tomasz Grabski