Nowy-stary trend, czyli hamburger niespodzianka. Jak go zrobić?

burgery z niespodzianką
Nungning20/Getty Images
Przepis na tzw. hamburgery z niespodzianką, czyli bułki z nadzieniem, podbijał Internet dobrych kilka lat temu. Trend ożył na nowo na skutek przypomnienia go przez jednego z użytkowników Reddita. Bardzo lubimy przyczyniać się do popularyzowania prostych, oryginalnych rozwiązań w kuchni, dlatego również przypominamy ten przepis.

Przepis na hamburgery - niespodzianki

Składniki na ciasto:

  • 6 kubeczków mąki pszennej,
    • 1/2 kubeczka oleju,
      • 2 kubeczki ciepłej wody,
        • 2 łyżki soli,
          • 7g suchych drożdży,
            • odrobina cukru.

              Składniki na nadzienie mięsne:

              • 900 g mielonego mięsa (można zastąpić tofu lub granulatem sojowym),
                • 1 średnia cebula,
                  • 1/2 kubeczka mąki,
                    • 2 kubeczki tartego sera żółtego lub mozzarelli,
                      • 1 łyżka granulowanego czosnku,
                        • 1 łyżka ulubionych ziół,
                          • 1 łyżeczka soli

                            Wszystko o kawie

                            Źródło: Dzień Dobry TVN
                            Najlepsze przepisy na zimowe kawy
                            Najlepsze przepisy na zimowe kawy
                            Kawa na jesienne poranki
                            Kawa na jesienne poranki
                            Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
                            Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
                            Dzień dobry i smacznej kawusi
                            Dzień dobry i smacznej kawusi
                            Czym zastąpić kawę?
                            Czym zastąpić kawę?

                            Jak zrobić hamburgery - niespodzianki? Sposób przygotowania krok po kroku

                            1. Mąkę, sól i cukier wymieszać.
                              1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, a następnie wlewać do mąki. Dodać także olej i wszystko wymieszać dłońmi. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
                                1. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać mięso lub roślinny zamiennik, wsypać także czosnek i doprawić solą. Wymieszać i podsmażać.
                                  1. Całość przełożyć do miski, dodać mąkę i połączyć. Dodać także ser, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
                                    1. Z ciasta formować spore kółka.
                                      1. Nakładać po łyżce nadzienia mięsnego na każdy okrąg i zaklejać.
                                        1. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu smarować rozpuszczonym masłem lub olejem i odstawiać do wyrośnięcia na około 10 minut.
                                          1. Piekarnik nagrzać do 190 st. C i piec bułeczki przez około 15 minut, aż ładnie zbrązowieją.

                                            Zobacz także inne proste przepisy inspirowane pomysłami internautów:

                                            Zobacz wideo: Nastolatek znalazł wyjątkowego chipsa w paczce i pochwalił się w sieci. Dostał 20 tys. dolarów

                                            STORYFUL/x-news

                                            Autor: Diana Ryściuk

                                            Źródło: haps.pl

                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości