Grillowane dania mięsne
Lato to idealny moment, by cieszyć się potrawami pieczonymi na ruszcie. Grillowanie nadaje daniom wyborny smak, a przy okazji jest także przyjemną formą spędzania czasu. Tomasz Leśniak przygotował kilka propozycji dla osób, które lubią mięso. Wśród nich były burgery i cevapcici.
- Mam też polędwicę wołową w marynacie z kawy. Jest idealna. To tzw. crusted coffee beefsteak. Jest to jeden z produktów, którego nie może zabraknąć w diecie sportowców - powiedział szef kuchni.
Dania wegańskie
Tomasz Leśniak miał też podobne propozycję dla osób, które zrezygnowały z mięsa.
- Przygotowałem formę burgera wegańskiego. Kotlet składa się w 100 proc. z różnego rodzaju roślin, m.in. z fasoli oraz z przypraw - wyjaśnił szef kuchni.
Na talerzach znalazło się także, rozpowszechnione na Bałkanach, cevapcici, ale w wersji wege. - Do tego wystarczy trochę hummusu - stwierdził Tomasz Leśniak. Nie zabrakło również grillowanych warzyw. Na ruszcie królowały papryki, kolby kukurydzy, pomidory czy pory.
Zobacz także:
- Grillowany schab po włosku. Sebastian Olma odczarowuje wieprzowinę
- Jak smakuje grill w wersji wegańskiej? "To opcja dla tych osób, które chcą przejść na dietę fleksitariańską"
- Jak przygotować dobry stek z grilla? Sebastian Olma wyjaśnia: "Nie bójmy się mięs, które są przetłuszczone"
Autor: Iza Dorf