Papryka pieczona z chlebem i jajkami
Składniki:
3 papryki czerwone
3 papryki żółte
3 papryki zielone
chleb wiejski
6 jajek ugotowanych
szczypiorek
2-3 łyżki majonezu
100 g masła
100 g sera białego
1 łyżka musztardy kremowej
koperek
Przygotowanie:
Jajka obrać i drobno posiekać, połączyć ze szczypiorkiem, koprem, majonezem, serem, masłem i musztardą. Doprawić pieprzem i solą. Wstawić do lodówki aby pasta stężała. Papryki porwać na paski, ułożyć na blaszce, na wierzchu potargać chleb w nieregularne kawałki, wszystko skropić olejem rzepakowym i wstawić na ok. 30 min. do nagrzanego do 190 st. C piekarnika. Miękkie papryki z chrupiącym chlebem podawać z pastą jajeczną.
Zupa paprykowa z kurczakiem, rodzynkami i ciecierzycą
Składniki:
1 cały kurczak
6 papryk czerwonych
2 czerwone cebule
olej do smażenia
2 puszki ciecierzycy
100 g dużych rodzynek
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
400 g passaty pomidorowej
1 włoszczyzna
tymianek świeży
liście laurowe
gęsty jogurt typu greckiego
Przygotowanie:
W garnku przesmażyć kurczaka na złoty kolor, pokrojoną w kostkę cebulę, dodać paprykę pokrojoną w kostkę. Smażyć od czasu do czasu. Do papryki dodać gałązki tymianku, liście laurowe. Kiedy papryka będzie podrumieniona, dodać koncentrat pomidorowy. Po kilku minutach dodać passatę pomidorową oraz bulion przygotowany z włoszczyzny. Gotować ok. 20 min., dodać odsączoną ciecierzycę i rodzynki. Zupę doprawić i podawać z łyżką jogurtu.
Papryka pieczona idealna do słoików
Składniki:
4 czerwone papryki
4 żółte papryki
3-4 ząbki czosnku
olej rzepakowy
ocet winny biały
ziarna pieprzu
ziarna gorczycy
natka pietruszki
cukier do smaku
sól
100 g oliwek czarnych, drylowanych
100 g sera korycińskiego
Przygotowanie:
Paprykę ułożyć na blaszce, posmarować olejem, obok ułożyć kawałki cebuli. Wstawić do piekarnika na funkcji grill. W trakcie przewrócić aby papryka podrumieniła się z każdej strony równomiernie. Upieczoną przykryć folią lub zalać wodą. Obrać ze skóry i porwać na kawałki. Olej podgrzać z ząbkami czosnku, dodać ziarna gorczycy, pieprzu, sól i cukier do smaku. Na koniec dodać ocet. Taką marynatą zalać papryki i odstawić na min. 12 godz. Przed podaniem posypać natką pietruszki, oliwkami czarnymi i pokrojonym w kostkę serem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN