Paprykowa kuchnia Tomasza Grabskiego. Poznaj przepisy na tapenadę, sałatkę tabuleh i gulasz z klopsikami

Tomasz Grabski w kuchni Dzień Dobry TVN
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Papryka to warzywo, które nie tylko dobrze komponuje się z różnymi potrawami, ale również wzbogaca dania wizualnie - w zależności od rodzaju przyjmuje różne barwy, co nie jest bez znaczenia dla ostatecznego wyglądu dania.Sprawdź wyjątkowe przepisy Tomasza Grabskiego na pyszne posiłki, których głównym składnikiem będzie właśnie papryka.

Tapenada z pieczonej papryki na chrupiącej bułce maślanej z kozim serem

Składniki tapenadę z pieczonej papryki na chrupiącej bułce maślanej z kozim serem:

  • Papryka 4 szt.
  • Czosnek 1 szt.
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki
  • Oliwki czarne 100 g
  • Anchois 6 szt.
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • Sok z cytryny 2 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Bułka maślana 1 szt.
  • Masło klarowane 2 łyżki

Sposób przygotownia tapenady z pieczonej papryki na chrupiącej bułce maślanej z kozim serem:

Paprykę i zawinięty w folię czosnek pieczemy w piekarniku w temp. 180*C, następnie studzimy , zdejmujemy skórę i kroimy w drobną kostkę, czosnek wyciskamy i dokładamy do papryki. Oliwki i anchois kroimy w drobną kostkę, dodajemy do całości łącząc z koncentratem pomidorowym, całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni smażymy na maśle pokrojoną bułkę do rumianego koloru. Na chrupiącą bułkę nakładamy tapenadę dekorując ją serem kozim i świeżymi kiełkami.

Sałatka Tabulech z papryki podana z hummusem i oliwą z oliwek

Składniki na sałatkę Tabulech z papryki podaną z hummusem i oliwą z oliwek

Tabulech:

  • Bulgur ( ugotowany ) 400 g
  • Papryka kolorowa mix 700 g
  • Cebula czerwona 150 g
  • Cytryny 2 szt.
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki
  • Mięta 2 pęczki
  • Pietruszka 2 pęczki
  • Sól, pieprz do smaku

Hummus :

  • Cieciorka konserwowa 400 g
  • Tahini 50 g
  • Kmin rzymski do smaku
  • Sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania sałatki Tabulech z papryki podanej z hummusem i oliwą z oliwek:

Składniki hummusu połącz i za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę, dopraw do

smaku przyprawami. Kaszę Bulgur ugotuj do miękkości, odcedź i wystudź. Paprykę i cebulę pokrój w drobną kosteczkę i połącz z wystudzoną kaszą. Wszystkie zioła posiekaj drobno i dodaj do sałatki. Całość polej oliwą z oliwek i dopraw startą skórką z cytryny i przyprawami. Podawaj na hummusie, przed podaniem polej oliwą.

Gulasz z papryki z klopsikami wołowymi i kwaśną śmietaną

Składniki na gulasz z papryki z klopsikami wołowymi i kwaśną śmietaną:

Gulasz :

  • Papryka kolorowa 1,5 kg
  • Cebula biała 3 szt.
  • Masło 100 g
  • Czosnek 5 ząbków
  • Pomidory kostka 0,300 kg
  • Papryka wędzona 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz do smaku
  • Tymianek 2 gałązki
  • Kwaśna śmietana 0,150 g
  • Pietruszka 1 pęczek

Klopsiki wołowe:

  • Wołowina mielona 0,500 kg
  • Jajko 1 szt.
  • Musztarda 2 łyżki
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania gulaszu z papryki z klopsikami wołowymi i kwaśną śmietaną:

Paprykę i cebulę pokrój w dużą kostkę i smaż w garnku na maśle. Pod koniec dodaj tymianek i zalej pomidorami, następnie duś pod przykryciem. Gdy papryka zmięknie dodaj przyprawy. Mięso połącz z jajkiem dodaj musztardę, tartą cebulę i czosnek , dopraw do smaku. Gdy masa będzie jednolita smaż na patelni na oleju do uzyskania złotej i chrupiącej skórki. Podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem wołowych klopsików polane gęstą śmietaną, okraszone pietruszką.

Zobacz także:

Autor: Katarzyna Lackowska

Źródło: Tomasz Grabski

podziel się:

Pozostałe wiadomości