Paprykowa kuchnia Tomasza Grabskiego. Poznaj przepisy na tapenadę, sałatkę tabuleh i gulasz z klopsikami

Tomasz Grabski w kuchni Dzień Dobry TVN
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Papryka to warzywo, które nie tylko dobrze komponuje się z różnymi potrawami, ale również wzbogaca dania wizualnie - w zależności od rodzaju przyjmuje różne barwy, co nie jest bez znaczenia dla ostatecznego wyglądu dania.Sprawdź wyjątkowe przepisy Tomasza Grabskiego na pyszne posiłki, których głównym składnikiem będzie właśnie papryka.

Tapenada z pieczonej papryki na chrupiącej bułce maślanej z kozim serem

Składniki tapenadę z pieczonej papryki na chrupiącej bułce maślanej z kozim serem:

  • Papryka 4 szt.
    • Czosnek 1 szt.
      • Oliwa z oliwek 2 łyżki
        • Oliwki czarne 100 g
          • Anchois 6 szt.
            • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka
              • Sok z cytryny 2 łyżki
                • Sól, pieprz do smaku
                  • Bułka maślana 1 szt.
                    • Masło klarowane 2 łyżki

                      Sposób przygotownia tapenady z pieczonej papryki na chrupiącej bułce maślanej z kozim serem:

                      Paprykę i zawinięty w folię czosnek pieczemy w piekarniku w temp. 180*C, następnie studzimy , zdejmujemy skórę i kroimy w drobną kostkę, czosnek wyciskamy i dokładamy do papryki. Oliwki i anchois kroimy w drobną kostkę, dodajemy do całości łącząc z koncentratem pomidorowym, całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni smażymy na maśle pokrojoną bułkę do rumianego koloru. Na chrupiącą bułkę nakładamy tapenadę dekorując ją serem kozim i świeżymi kiełkami.

                      Sałatka Tabulech z papryki podana z hummusem i oliwą z oliwek

                      Składniki na sałatkę Tabulech z papryki podaną z hummusem i oliwą z oliwek

                      Tabulech:

                      • Bulgur ( ugotowany ) 400 g
                        • Papryka kolorowa mix 700 g
                          • Cebula czerwona 150 g
                            • Cytryny 2 szt.
                              • Oliwa z oliwek 3 łyżki
                                • Mięta 2 pęczki
                                  • Pietruszka 2 pęczki
                                    • Sól, pieprz do smaku

                                      Hummus :

                                      • Cieciorka konserwowa 400 g
                                        • Tahini 50 g
                                          • Kmin rzymski do smaku
                                            • Sok z cytryny do smaku

                                              Sposób przygotowania sałatki Tabulech z papryki podanej z hummusem i oliwą z oliwek:

                                              Składniki hummusu połącz i za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę, dopraw do

                                              smaku przyprawami. Kaszę Bulgur ugotuj do miękkości, odcedź i wystudź. Paprykę i cebulę pokrój w drobną kosteczkę i połącz z wystudzoną kaszą. Wszystkie zioła posiekaj drobno i dodaj do sałatki. Całość polej oliwą z oliwek i dopraw startą skórką z cytryny i przyprawami. Podawaj na hummusie, przed podaniem polej oliwą.

                                              Gulasz z papryki z klopsikami wołowymi i kwaśną śmietaną

                                              Składniki na gulasz z papryki z klopsikami wołowymi i kwaśną śmietaną:

                                              Gulasz :

                                              • Papryka kolorowa 1,5 kg
                                                • Cebula biała 3 szt.
                                                  • Masło 100 g
                                                    • Czosnek 5 ząbków
                                                      • Pomidory kostka 0,300 kg
                                                        • Papryka wędzona 1 łyżeczka
                                                          • Sól, pieprz do smaku
                                                            • Tymianek 2 gałązki
                                                              • Kwaśna śmietana 0,150 g
                                                                • Pietruszka 1 pęczek

                                                                  Klopsiki wołowe:

                                                                  • Wołowina mielona 0,500 kg
                                                                    • Jajko 1 szt.
                                                                      • Musztarda 2 łyżki
                                                                        • Cebula 1 szt.
                                                                          • Czosnek 2 ząbki
                                                                            • Sól, pieprz do smaku

                                                                              Sposób przygotowania gulaszu z papryki z klopsikami wołowymi i kwaśną śmietaną:

                                                                              Paprykę i cebulę pokrój w dużą kostkę i smaż w garnku na maśle. Pod koniec dodaj tymianek i zalej pomidorami, następnie duś pod przykryciem. Gdy papryka zmięknie dodaj przyprawy. Mięso połącz z jajkiem dodaj musztardę, tartą cebulę i czosnek , dopraw do smaku. Gdy masa będzie jednolita smaż na patelni na oleju do uzyskania złotej i chrupiącej skórki. Podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem wołowych klopsików polane gęstą śmietaną, okraszone pietruszką.

                                                                              Zobacz także:

                                                                              Autor: Katarzyna Lackowska

                                                                              Źródło: Tomasz Grabski

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                              Materiał promocyjny

                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana