Mikołaj Rey wybrał się do Kościeliska, by dowiedzieć się, jakie dania jedzą prawdziwi górale. Tradycyjne potrawy z nutą wschodnich przypraw pokazała mu Agnieszka Epler, blogerka kulinarna.
Kuchnia góralska z wieloletnią tradycją
Miłość do gotowania zrodziła się u Agnieszki naturalnie. Jak przyznaje, przepisy w jej rodzinie przekazywane były z pokolenia na pokolenie aż od praprababci. Do tej pory przetrzymuje więc w domu stare notatniki sprzed 100 lat i korzysta z mądrości przodków. W domu góralki nie brakuje także książek kulinarnych, które, jak się śmieje, są już efektem zbieractwa. Wszystko jednak wynika z miłości do kuchni. A co zaliczyć można do tradycyjnych dań góralskich? Pierwsze, co przychodzi nam do głowy, zasiadając w karczmie, to placek po zbójnicku. Nic bardziej mylnego.
- Placek po zbójnicku czy inaczej placek po węgiersku, absolutnie nie widział go żaden zbójnik ani Węgier. Nie wiem, skąd się wzięło stwierdzenie, że to jest potrawa góralska. Tego się tu nie jadło – powiedziała blogerka.
Agnieszka prawdziwe oblicze rodzinnych terenów pokazała Mikołajowi, zabierając go do ciotki – Anny Nędzy-Kubiniec. Na miejscu gość spróbował dwóch regionalnych zup.
- Prawdziwa kwaśnica to była zupa postna – kapusta prosto z beczki z wodą. Polewka, którą dzisiaj nazywa się kwaśnicą, była z mięsem świeżym lub uwędzonym. Nawet schab się dodawało – powiedziała ciocia. Drugą regionalną zupą jest zupa z zielonej masłowej sałaty z dodatkiem ziemniaków i kwaśnego mleka. Nazywana także podhalańskim odpowiednikiem zupy szczawiowej.
- Ja dodałam także miętę marokańską i zatar. To jest już mój wkład – zdradziła Agnieszka.
Mikołaj Rey w kuchni góralskiej
Panie do gotowania zagoniły także Mikołaja. Wraz ze smakoszem gastronomicznym zrobiły tradycyjne moskole. Następnie zaproponowały połączenie "placków" z masłem czosnkowym i zatarem.
Jak wyszły? Zobaczcie wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Najlepszy gatunek truskawki, czyli "słodycz, romantyzm i piękno". Gdzie rośnie i z czym ją jeść?
- Mikołaj Rey na tropie cebuli czarownic. Jakie właściwości ma czosnek niedźwiedzi?
- Mikołaj Rey na plantacji nowalijek: "Chrupiące, smaczne, ekologiczne"
Autor: Nastazja Bloch
Reporter: Mikołaj Rey, Izolda Sanetra
Źródło zdjęcia głównego: DDTVN