Włoskie dania z wodą premium w roli głównej
Pasty, pizze, owoce morza, jak nie kochać włoskich przysmaków? Zarówno dania obiadowe, jak i desery to prawdziwa uczta dla podniebienia. Każde z wykwintnych dań wymaga jednak dobrej jakości produktów. Jednym z nich jest woda premium – Acqua Panna. Korzystają z niej chętnie hydrosommelierzy na całym świecie. Dlaczego? Doskonale uzupełnia smak serwowanych potraw.
Naturalna, niegazowana woda mineralna swoje źródło znajduje bowiem na wzgórzach Toskanii na północ od Florencji. Zanim trafi do butelki, pokonuje 14-letnią podróż, która rozpoczyna się na szczytach włoskich Apenin w postaci opadów deszczu i śniegu. Następnie płynąc przez warstwy skał wzbogaca się w minerały. Niskomineralizowany produkt wyróżnia się zatem gładkim i delikatnym smakiem, który idealnie łączyć się z delikatnymi winami i daniami.
Spaghetti z pomidorkami, karmelizowaną czerwoną cebulą i burratą
Składniki:
- 300g makaron spaghetti,
- 600g pomidorków koktajlowych,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2 duże czerwone cebule,
- 1 łyżka cukru trzcinowego,
- 30g octu balsamicznego,
- sól, pieprz, oliwa,
- 3-4 burraty,
- świeża bazylia.
Przygotowanie:
Posiekaj cebulę w piórka, a następnie wrzuć ją na rozgrzaną na patelni oliwę. Smaż na małym ogniu. Gdy zrobi się miękka przypraw cebulę solą, pieprzem i cukrem. Ponownie smaż przez około 15 minut. Wlej ocet balsamiczny i smaż jeszcze 10 minut. W międzyczasie na drugiej patelni smaż na oliwie pomidorki pokrojone w ćwiartki razem z obranymi ząbkami czosnku. Gdy powoli zacznie robić się z nich sos, dopraw solą i pieprzem.
Ugotuj makaron w osolonej gorącej wodzie. Gdy będzie al dente, odcedź i dodaj na patelnie razem z 1 chochlą wody makaronowej. Smaż i mieszaj przez minutę. Ułóż na talerz, połóż na środek burattę, delikatnie przecinając ją na pół i dodaj na środek karmelizowaną cebule oraz listki bazylii.
Fritto Misto, czyli owoce morza smażone w lekkim cieście
Składniki:
- 200g dobrej jakości krążków z kalmara,
- 200g dobrej jakości krewetek,
- 200g małych sardelek lub ateryny lub girice,
- 1l oleju roślinnego,
- 2 cytryny,
- 2 limonki,
- świeża mięta do dekoracji.
Przygotowanie:
Dobrze umyj i wysusz wszystkie owoce morza. W misce wymieszaj mąkę, panierkę panko, paprykę, kurkumę. Obtocz owoce morza w przygotowanej panierce, w międzyczasie rozgrzej w rondelku olej do temperatury 170 stopni. Smaż owoce morza aż do uzyskania złotego koloru. Wyciągnij i przypraw od razu solą i pieprzem. Podaj na talerzu z cytryną i limonką.
Tiramisù Truskawkowe
Składniki:
- 500g mascarpone,
- 6 jajek,
- 10 łyżek cukru,
- 1kg truskawek,
- 400g savoiardi,
- sok z 2 cytryn,
- świeża mięta.
Przygotowanie:
Pokrój połowę truskawek na kawałki, posyp je 4 łyżkami cukru, dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Oddziel żółtko od białka. Ubij żółtka z pozostałym cukrem. Stopniowo dodawaj mascarpone i dalej ubijaj. Zblenduj marynowane truskawki. Następnie zamoczyć biszkopty savoiardi w musie z truskawek i ułóż pierwszą warstwę w foremce. Na to dodaj krem mascarpone, kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i następną warstwę kremu. Pozostałe truskawki pokrój w plasterki i udekoruj nimi ciasto. Na koniec dodaj miętę.
Zobacz także:
- Ciasto lodowe Cristiny Catese. Sprawdź przepis na rolkę z lodami idealną na lato
- Letnia sałatka z arbuzem na słono? Sprawdź, jak prosto ją zrobić
- Sekrety smaku Italii. Odkryj wyjątkowe dania włoskiej kuchni według przepisu Matteo Brunetti
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN