Jak smakują Włochy?

Partner sekcji:
Jak smakują Włochy?
Materiał promocyjny

Kulinarna wyprawa do Włoch. Matteo Brunetti zdradza przepisy na Fritto Misto i letnie tiramisu

Źródło: Dzień Dobry TVN
Smaki Toskanii
Smaki Toskanii
Woda na włoskim przyjęciu
Woda na włoskim przyjęciu
Włochy to nie tylko zapierające dech w piersiach widoki, ale także pyszne jedzenie. Matteo Brunetti zdradził nam przepisy na wyjątkowe spaghetti, Fritto Misto, czyli owoce morza smażone w lekkim cieście i truskawkowe Tiramisù oraz polecił napój, który idealnie pasuje do letnich dań.

Włoskie dania z wodą premium w roli głównej

Pasty, pizze, owoce morza, jak nie kochać włoskich przysmaków? Zarówno dania obiadowe, jak i desery to prawdziwa uczta dla podniebienia. Każde z wykwintnych dań wymaga jednak dobrej jakości produktów. Jednym z nich jest woda premium – Acqua Panna. Korzystają z niej chętnie hydrosommelierzy na całym świecie. Dlaczego? Doskonale uzupełnia smak serwowanych potraw.

Naturalna, niegazowana woda mineralna swoje źródło znajduje bowiem na wzgórzach Toskanii na północ od Florencji. Zanim trafi do butelki, pokonuje 14-letnią podróż, która rozpoczyna się na szczytach włoskich Apenin w postaci opadów deszczu i śniegu. Następnie płynąc przez warstwy skał wzbogaca się w minerały. Niskomineralizowany produkt wyróżnia się zatem gładkim i delikatnym smakiem, który idealnie łączyć się z delikatnymi winami i daniami.

Spaghetti z pomidorkami, karmelizowaną czerwoną cebulą i burratą

 Składniki:

  • 300g makaron spaghetti,
    • 600g pomidorków koktajlowych,
      • 4 ząbki czosnku,
        • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
          • 2 duże czerwone cebule,
            • 1 łyżka cukru trzcinowego,
              • 30g octu balsamicznego,
                • sól, pieprz, oliwa,
                  • 3-4 burraty,
                    • świeża bazylia.

                      Przygotowanie:

                      Posiekaj cebulę w piórka, a następnie wrzuć ją na rozgrzaną na patelni oliwę. Smaż na małym ogniu. Gdy zrobi się miękka przypraw cebulę solą, pieprzem i cukrem. Ponownie smaż przez około 15 minut. Wlej ocet balsamiczny i smaż jeszcze 10 minut. W międzyczasie na drugiej patelni smaż na oliwie pomidorki pokrojone w ćwiartki razem z obranymi ząbkami czosnku. Gdy powoli zacznie robić się z nich sos, dopraw solą i pieprzem.

                      Ugotuj makaron w osolonej gorącej wodzie. Gdy będzie al dente, odcedź i dodaj na patelnie razem z 1 chochlą wody makaronowej. Smaż i mieszaj przez minutę. Ułóż na talerz, połóż na środek burattę, delikatnie przecinając ją na pół i dodaj na środek karmelizowaną cebule oraz listki bazylii.

                      Fritto Misto, czyli owoce morza smażone w lekkim cieście

                      Składniki:

                      • 200g dobrej jakości krążków z kalmara,
                        • 200g dobrej jakości krewetek,
                          • 200g małych sardelek lub ateryny lub girice,
                            • 1l oleju roślinnego,
                              • 2 cytryny,
                                • 2 limonki,
                                  • świeża mięta do dekoracji.

                                    Przygotowanie:

                                    Dobrze umyj i wysusz wszystkie owoce morza. W misce wymieszaj mąkę, panierkę panko, paprykę, kurkumę. Obtocz owoce morza w przygotowanej panierce, w międzyczasie rozgrzej w rondelku olej do temperatury 170 stopni. Smaż owoce morza aż do uzyskania złotego koloru. Wyciągnij i przypraw od razu solą i pieprzem. Podaj na talerzu z cytryną i limonką.

                                    Tiramisù Truskawkowe

                                    Składniki:

                                    • 500g mascarpone,
                                      • 6 jajek,
                                        • 10 łyżek cukru,
                                          • 1kg truskawek,
                                            • 400g savoiardi,
                                              • sok z 2 cytryn,
                                                • świeża mięta.

                                                  Przygotowanie:

                                                  Pokrój połowę truskawek na kawałki, posyp je 4 łyżkami cukru, dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Oddziel żółtko od białka. Ubij żółtka z pozostałym cukrem. Stopniowo dodawaj mascarpone i dalej ubijaj. Zblenduj marynowane truskawki. Następnie zamoczyć biszkopty savoiardi w musie z truskawek i ułóż pierwszą warstwę w foremce. Na to dodaj krem mascarpone, kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i następną warstwę kremu. Pozostałe truskawki pokrój w plasterki i udekoruj nimi ciasto. Na koniec dodaj miętę.

                                                  Zobacz także:

                                                  Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                  Materiał promocyjny
                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości