Właściwości rokitnika i jego uprawa. Jakie posiada składniki odżywcze?

Owoce rokitnika na stole
elena_hramowa / Getty Images
Źródło: iStockphoto
Rokitnik to roślina przeżywająca obecnie swój renesans. Coraz powszechniej stosuje się go w branży przemysłowej, farmaceutycznej i kosmetycznej. Odpowiednio pielęgnowany może pełnić rolę żywopłotu, a jego owoce utrzymują się nawet w okresie zimowym.

Rokitnik należy do rodziny oliwnikowatych. To roślina, która występuje w Polsce nad Morzem Bałtyckim i posiada cenne właściwości lecznicze. Pierwsze obserwacje jej wspaniałego działania zaobserwowano w starożytnej Grecji, a także w Azji i Rosji. Rokitnik leczył zwierzęta i ludzi, a w szczególności choroby skóry i reumatyzm.

Gatunkiem powszechnie występującym w Polsce jest rokitnik zwyczajny (inaczej rokitnik pospolity) , który najczęściej pełni funkcje ozdobne. Jest mało wymagający w uprawie i osiąga nawet 6 m wysokości.

Właściwości rokitnika

Oprócz funkcji ozdobnej, rokitnik stanowi źródło wartości odżywczych i substancji bioaktywnych . To roślina bogata w potas, sód i wapń. Produkty powstałe z owoców rokitnika zawierają kwasy tłuszczowe i organiczne, a także związki flawonowe i karotenoidy odpowiedzialne za barwę rośliny.

Rokitnik jest wspaniałym źródłem witaminy C. Rokitnik zawiera więcej kwasu askorbinowego od dzikiej róży i cytryny, dlatego jest cennym produktem wzmacniającym odporność. Witamina C pełni rolę antyoksydantu, a więc neutralizuje nadwyżkę niebezpiecznych wolnych rodników. Dodatkowo kwas askorbinowy znamy z doskonałych właściwości dla naszej skóry, zębów i kości.

Rokitnik jest też korzystnym źródłem likopenu , który chroni przed chorobami układu krążenia i ma właściwości przeciwutleniające. Jego owoce są pełne witamin – z grupy B, a także A, D, E i K. Co więcej, w porównaniu z owocami innych krzewów i drzew, te zawierają znaczną ilość substancji bioaktywnych, takich jak lipidy, tokoferole, fitosterole, polifenole czy karotenoidy. Te pierwsze mają korzystny wpływ na nasz organizm i chronią przed chorobami czy niekorzystnym rozwojem niemowlaków. Tokoferol zmniejsza prawdopodobieństwo nawrotu zawału i jest wykorzystywany do leczenia niepłodności mężczyzn. Fitosterol skutecznie obniża cholesterol, a zatem zmniejsza potencjalne wystąpienie zawału serca i chorób typu miażdżyca. Polifenole chronią organizm przed nowotworami, infekcjami i alergiami, zaś karotenoidy strzegą przed szkodliwym działaniem promieniowania UV, wpływają pozytywnie na wzrok i zmniejszają ryzyko złamań kości.

Rokitnik - wielka moc małego owocu. Źródło: Dzień Dobry TVN

Rokitnik – zastosowanie

Rokitnik znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Olej z rokitnika przyspiesza gojenie się ran i ma drogocenne właściwości dla atopowej skóry. Olej z nasion tej rośliny ma działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwcukrzycowe. Może być stosowany zewnętrznie - na końcówki włosów, skórę i rany, a także wewnętrznie - jako płukanka do ust lub spożywany przed posiłkiem. Spożywanie oleju z rokitnika łagodzi zgagę i wspomaga leczenie choroby wrzodowej. Olej rokitnikowy należy stosować doustnie trzy razy dziennie w ilości do 10 ml/dzień.

Napar z suszonych liści rokitnika doskonale wpływa na bezsenność i stres, a także schorzenia wątroby i problemy ze stawami. Liście regulują cukier i ciśnienie krwi, a przemywanie ran wystudzonym naparem ma działanie przeciwbakteryjne i leczące.

Coraz częściej na półkach w markecie widujemy mus z rokitnika , który zaleca się spożywać na czczo. Rokitnik w formie musu wspomaga trawienie i poprawia odporność organizmu - zwłaszcza zimową porą roku.

Ta roślina jest też świetną bazą do robienia nalewek, konfitur i soków, ale musimy pamiętać o tym, że ma kwaśny i gorzkawy smak, który należy dosłodzić.

Owoce rokitnika znajdują coraz większe zastosowanie w branży kosmetycznej jako składnik regenerujących olejków czy odżywczych kremów i maseczek. Owoce tej rośliny są również bazą szamponów, które odżywiają i regenerują włosy, a także skórę głowy.

Uprawa rokitnika

Rokitnik to roślina o niewielkich wymaganiach względem gleby, ponieważ rośnie nawet na podłożu piaszczystym. Jest odporna na niskie temperatury, suszę, zanieczyszczone powietrze i zdegradowaną wieloma czynnikami glebę. Zaleca się sadzić rokitnik w okresie jesiennym w miesiącach wrzesień-październik, a także kilka dni po wiosennym rozmarznięciu gruntu. Należy pamiętać o tym, że rokitnik lubi światło i przestrzeń.

Krzewy rokitnika warto przycinać i podlewać w pierwszym roku wzrostu. Należy stosować nawóz organiczny i unikać mineralnych z zawartością azotu. Mogłoby to źle wpłynąć na roślinę, ponieważ ten pierwiastek chemiczny wytwarzają już grzyby występujące na korzeniach.

Rokitnik to roślina, którą w Polsce dopiero poznajemy. Ze względu na wspaniałe wartości odżywcze i wpływ na zdrowie ma szansę odgrywać dużą rolę w naszym życiu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

podziel się:

Pozostałe wiadomości