Rokitnik to roślina, która znalazła zastosowanie w kuchni i w kosmetyce. Choroby układu pokarmowego, nadciśnienie, pielęgnacja włosów i skóry - m.in. w tych obszarach rokitnik znajduje swoje zastosowanie. Olej z tej rośliny ma wiele drogocennych właściwości, które warto wykorzystać.

Olej rokitnika - produkt, który znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Rokitnik zawiera, obok dzikiej róży, najwięcej witaminy C wśród owoców. Rosjanie nazywają go “złotem Syberii” ze względu na zawartych w nim 190 bioaktywnych substancji (flawonoidy, nienasycone, kwasy tłuszczowe, antyoksydanty, witaminy oraz mikroelementy). Stąd też wywodzi się stosowana niekiedy jego nazwa: olej rokitnikowy syberyjski.

Olej rokitnikowy powstaje z pulpy owocowej lub nasion, a tłoczony jest na zimno. Ma intensywny, pomarańczowo-czerwony kolor i piękny zapach. Najwięcej działania leczniczego wykazuje olej z pulpy owocowej i z tego względu jest on najdroższy. Jakie działanie i właściwości ma olej rokitnikowy? Zapraszamy do lektury naszego poradnika.

Olej rokitnikowy - właściwości i skład

W oleju rokitnikowym znajduje się wiele substancji pozytywnie oddziałujących na zdrowie, a wśród nich:

· flawonoidy – barwniki mające działanie przeciwutleniające;

· garbniki – mają właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, napinają skórę, łagodzą swędzenie;

· związki fenolowe – odpowiadają za dezynfekowanie ran;

· witaminy A, B, E, K, a najwięcej witaminy C – wspomagają funkcjonowanie organizmu,

· nienasycone kwasy tłuszczowe (omega 3 i 6) - uczestniczą w walce z wysokim poziomem cholesterolu;

· fitosterole – usuwają wolne rodniki.

Olej rokitnikowy - zastosowanie

Stosowany jest w leczeniu chorób układu pokarmowego, nadciśnienia i wysokiego poziomu cholesterolu. Ponadto olej rokitnikowy na twarz wykazuje pozytywne działanie: nawilża i uelastycznia skórę, a także redukuje zmarszczki.

Olej rokitnikowy na układ pokarmowy

Może być stosowany wspomagająco w leczeniu zgagi i wrzodów żołądka. W tych chorobach zalecane jest zażywanie kilku kropel tego produktu trzy razy dziennie, co pozytywnie oddziałuje na gojenie się wrzodów. Stosowany jest także w chorobach jelit, (niedrożności, zapaleniu, zatwardzeniu) w postaci lewatywy. Olej z rokitnika można dodać do mieszanki przeznaczonej do wykonania lewatywy.

Olej rokitnikowy na wysokie ciśnienie i cholesterol

Sterole roślinne i witaminy C i E zawarte w oleju z rokitnika przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi. Ponadto olej rokitnikowy zapobiega zmianom miażdżycowym i nadciśnieniu tętniczemu prowadzącemu do zawałów serca, udarów mózgu i choroby wieńcowej. Pomaga także obniżyć za wysoki poziom złego cholesterolu.

Olej rokitnikowy w kosmetyce

Olej rokitnikowy, oprócz aplikacji wewnętrznej, znalazł także zewnętrzne zastosowanie w kosmetyce. Olej rokitnikowy na twarz pozwala poprawić kondycję skóry. Ze względu na jego tłustość, pomaga w oparzeniach, odmrożeniach i stanach zapalnych skóry, poprzez łagodzenie swędzenia i pieczenia. W jego składzie znajduje się dużo kwasu palmitynowego, który pozwala na szybszą regenerację naskórka. Z tego względu stosowany jest w leczeniu trądziku, alergii skórnych, egzemy, a także pomaga w walce z rozstępami. Zawarte w oleju rokitnikowym substancje przeciwutleniające pomagają w likwidacji wolnych rodników, co pozytywnie oddziałuje na regenerację skóry i opóźnienie procesów starzenia się. Ponadto zapobiega wysuszaniu skóry, w szczególności jest przydatny, gdy pracujemy w klimatyzowanych pomieszczeniach. Chroni skórę przed nadmiernym wysuszeniem i utratą wody. Duży plus oleju rokitnikowego to szybkie wchłanianie się. Produkty z jego dodatkiem polecane są dla posiadaczek cery suchej, dojrzałej, wrażliwej i podatnej na podrażnienia. Całe ciało można nawilżyć poprzez zastosowanie zmieszanego oleju ze ulubionym balsamem do ciała. Olej rokitnikowy na włosy również przynosi doskonałe efekty. Wcierany w skórę glowy pozwala na złagodzenia świądu i pieczenia związanego z egzemą. Ma także działanie przeciwłupieżowe, pomaga również w walce z łupieżem. Zawarte w nim polifenole, minerały i witaminy nadają włosom połysku i regenerują ich strukturę. Ponadto rokitnik stymuluje wzrost włosów, dlatego może być stosowany przy problemach nadmiernego wypadania włosów.

Olej rokitnikowy a ochrona przed promieniowaniem

Olej z rokitnika, dzięki zawartym w nim kwasom organicznym, eliminuje negatywne oddziaływanie promieni rentgenowskich i toksyczne działanie lekarstw. Przykładowo, był on podawany rosyjskim astronautom jako ochrona przed negatywnymi skutkami promieniowania.

Olej rokitnikowy - przeciwwskazania i dawkowanie

Olej rokitnikowy stosowany w celach leczniczych powinien być spożywany w postaci kilku kropel przed posiłkiem.

Z jego spożywania powinny zrezygnować osoby mające kamicę żółciową, stany zapalne trzustki lub wątroby oraz zapalenie woreczka żółciowego.

Olej rokitnikowy to produkt, który powinna wypróbować każda z nas i wprowadzić go nie tylko do kuchni, ale także kosmetyczki.

Zobacz film: Komosa ryżowa z rokitnikiem. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
54
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0