Dania, które leczą i rozgrzewają

W kuchni Dzień Dobry TVN prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska oraz couch zdrowia i zdrowego stylu życia Karolina Murdzia przygotowały dania, które rozgrzeją nas w te mroźne dni: budyń jaglany z jabłkiem, zimową zupę z warzywami oraz rozgrzewającą kaszę gryczaną z dynią i marchewką. Smacznego!

Budyń jaglany z jabłkiem

Składniki:

1 szkl. kaszy jaglanej

mleko roślinne (owsiane lub kokosowe)

5 daktyli

olej kokosowy nierafinowany lub masło klarowane

2 jabłka

1 granat

4 orzechy brazylijskie

cynamon cejloński

kurkuma

syrop z Agawy

opcjonalnie inne orzechy do posypania

Przygotowanie:

Kasze jaglaną gotujemy na mleku roślinnym na miękka papkę, na początku dodajemy do niej pokrojone w kawałki daktyle (najlepiej wcześniej namoczone). Gdy kasza jest rozgotowana, dodajemy dużą łyżkę masła klarowanego lub oleju kokosowego. Blendujemy na jednolitą masę. W osobnym garnku podduszamy pokrojone razem ze skórką jabłka, przyprawiamy cynamonem i odrobiną kurkumy. Kasze podajemy z jabłkami, można też przystroić granatem czy innym ulubionym owocem. Posypujemy orzechami lub innymi ulubionymi ziarenkami. Zarówno kasze, jak i jabłka można polać agawą lub dosłodzić miodem.

Zimowa zupa rozgrzewająca

Składniki:

4 ziemniaki

2 cebule

5 ząbków czosnku

7 marchewek

komosa ryżowa

świeża papryczka chili

limonka

mleczko kokosowe lub śmietana kokosowa

świeży imbir

kolendra w ziarnach

świeża kolendra

świeżo mielony pieprz

sól himalajska

olej kokosowy nierafinowany lub masło klarowane

kurkuma

czarny sezam

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa (ziemniaki, marchewkę cebule, czosnek, świeży imbir, papryczkę chili) obieramy, kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy, potem chwilkę dusimy na oleju kokosowym lub maśle klarowanym dodając troszkę kurkumy, trawy cytrynowej, kolendry w ziarnach, pieprzu. Później zalewamy warzywa ok. 6-7 cm i gotujemy na średnim ogniu aż zmiękną. W osobnym garnku gotujemy kubek komosy ryżowej. Kiedy warzywa będą miękkie, doprawiamy wszystko solą himalajską, świeżo mielonym pieprzem, dodać możemy 3 łyżki śmietany kokosowej lub mleczka kokosowego gęstego, a na wierzch posypujemy świeżą kolendrą, czarnym sezamem. Podajemy z komosą ryżową.

Rozgrzewająca kasza gryczana z dynią i marchewką

Składniki:

kasza gryczana niepalona szklanka (jasna)

1 dynia

1 marchewka

1 papryczka chili świeża

1 cebula czosnkowa

estragon

kurkuma

czarnuszka

masło klarowane lub olej kokosowy nierafinowany

sól himalajska

świeżo mielony pieprz

świeża pietruszka

świeża kolendra

orzechy włoskie

imbir

pieprz czerwony

Przygotowanie:

Dynię, marchewkę cebulę, papryczkę chili kroimy i podsmażamy delikatnie na maśle klarowanym lub oleju kokosowym, potem możemy dodać łyżkę wody i dusić aż warzywa będą miękkie, w trakcie dodajemy przyprawy: estragon, imbir, kurkumę, świeżo mielony pieprz, troszkę świeżej kolendry, sól himalajską, Dodajemy garść orzechów włoskich obranych, wcześniej namoczonych w gorącej wodzie. Kaszę gotujemy osobno w proporcji 1:1,5. Po ugotowaniu kaszę mieszamy z warzywami, dodajemy świeżo posiekaną pietruszkę, czarnuszkę i pieprz czerwony.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości