Budyń jaglany z jabłkiem
Składniki:
1 szkl. kaszy jaglanej
mleko roślinne (owsiane lub kokosowe)
5 daktyli
olej kokosowy nierafinowany lub masło klarowane
2 jabłka
1 granat
cynamon cejloński
kurkuma
opcjonalnie inne orzechy do posypania
Przygotowanie:
Kasze jaglaną gotujemy na mleku roślinnym na miękka papkę, na początku dodajemy do niej pokrojone w kawałki daktyle (najlepiej wcześniej namoczone). Gdy kasza jest rozgotowana, dodajemy dużą łyżkę masła klarowanego lub oleju kokosowego. Blendujemy na jednolitą masę. W osobnym garnku podduszamy pokrojone razem ze skórką jabłka, przyprawiamy cynamonem i odrobiną kurkumy. Kasze podajemy z jabłkami, można też przystroić granatem czy innym ulubionym owocem. Posypujemy orzechami lub innymi ulubionymi ziarenkami. Zarówno kasze, jak i jabłka można polać agawą lub dosłodzić miodem.
Zimowa zupa rozgrzewająca
Składniki:
4 ziemniaki
2 cebule
5 ząbków czosnku
7 marchewek
komosa ryżowa
świeża papryczka chili
limonka
mleczko kokosowe lub śmietana kokosowa
świeży imbir
kolendra w ziarnach
świeża kolendra
świeżo mielony pieprz
olej kokosowy nierafinowany lub masło klarowane
kurkuma
czarny sezam
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa (ziemniaki, marchewkę cebule, czosnek, świeży imbir, papryczkę chili) obieramy, kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy, potem chwilkę dusimy na oleju kokosowym lub maśle klarowanym dodając troszkę kurkumy, trawy cytrynowej, kolendry w ziarnach, pieprzu. Później zalewamy warzywa ok. 6-7 cm i gotujemy na średnim ogniu aż zmiękną. W osobnym garnku gotujemy kubek komosy ryżowej. Kiedy warzywa będą miękkie, doprawiamy wszystko solą himalajską, świeżo mielonym pieprzem, dodać możemy 3 łyżki śmietany kokosowej lub mleczka kokosowego gęstego, a na wierzch posypujemy świeżą kolendrą, czarnym sezamem. Podajemy z komosą ryżową.
Rozgrzewająca kasza gryczana z dynią i marchewką
Składniki:
kasza gryczana niepalona szklanka (jasna)
1 dynia
1 marchewka
1 papryczka chili świeża
1 cebula czosnkowa
estragon
kurkuma
czarnuszka
masło klarowane lub olej kokosowy nierafinowany
sól himalajska
świeżo mielony pieprz
świeża pietruszka
świeża kolendra
orzechy włoskie
imbir
Przygotowanie:
Dynię, marchewkę cebulę, papryczkę chili kroimy i podsmażamy delikatnie na maśle klarowanym lub oleju kokosowym, potem możemy dodać łyżkę wody i dusić aż warzywa będą miękkie, w trakcie dodajemy przyprawy: estragon, imbir, kurkumę, świeżo mielony pieprz, troszkę świeżej kolendry, sól himalajską, Dodajemy garść orzechów włoskich obranych, wcześniej namoczonych w gorącej wodzie. Kaszę gotujemy osobno w proporcji 1:1,5. Po ugotowaniu kaszę mieszamy z warzywami, dodajemy świeżo posiekaną pietruszkę, czarnuszkę i pieprz czerwony.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN