Kupujemy je w supermarketach, na bazarach – wszędzie. Na dodatek są wszechobecne w naszej kuchni. Niestety, jak pokazuje raport UOKIK jakoś przypraw pozostawia wiele do życzenia.
Badania UOKiK
Badania laboratoryjne przypraw zostały przeprowadzone w IV kwartale 2019 r. przez laboratoria Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w Warszawie i Olsztynie.
Laboratorium w Warszawie zbadało próbki pod kątem fizycznym, chemicznym i biochemicznym z uwzględnieniem parametrów charakterystycznych dla poszczególnych przypraw, np. zawartości piperyny w pieprzu, kurkuminoidów w kurkumie, kapsaicyny w papryce, zawartości olejków eterycznych, mocy barwienia i innych. Natomiast laboratorium w Olsztynie wykonało badania pod kątem identyfikacji gatunkowej z wykorzystaniem techniki PCR.
To jest projekt pilotażowy. Zostały wybrane bardzo różne przyprawy, niekoniecznie wszystkie, które używamy w kuchni, ale te, które mogą stanowić jakieś dość interesujące źródło informacji. Oczywiście znalazło się oregano (...), szafran (...), pieprz czarny mielony (...), papryka, chili, kurkuma i kmin rzymski.
- powiedziała Małgorzata Cieloch, rzecznik prasowy UOKiK.
Niezgodności, które wykryli pracownicy laboratorium to:
- brak zachowania czystości, w tym gatunkowej, oferowanych przypraw;
W przyprawach znalazły się takie nietypowości, jak kawałki nitek, włosków, które są charakterystyczne dla ubioru.
- powiedziała rzeczniczka prasowa UOKiK.
- fałszowanie innymi roślinami, np. w oregano znajdowały się m.in.: liście czarnej i czerwonej porzeczki, żurawiny, borówki, oliwki, a także sumaka, majeranku, tymianku;
- dodatek składników tańszych.
Na co zwracać uwagę przy zakupie przypraw?
Kupuj zioła w formie naturalnego suszu, a nie w opakowaniach ekspresowych. Kupując zioła w torebkach nie masz pewności, jak zostały przygotowane i jaki dokładnie jest ich skład. Zmielone zioła mają znacznie mniejszą wartość odżywczą.
Wybieraj zioła w przezroczystych opakowaniach. Dzięki temu możesz zobaczyć skład, strukturę liści, poziom rozdrobnienia i ewentualnie niepożądane zanieczyszczenia.
Czytaj etykiety. Ta zasada obowiązuje także podczas kupowania ziół. Zobacz, czy produkt jest stuprocentowy i czy nie ma dodatku sztucznych aromatów.
Sprawdź poziom rozdrobnienia rośliny. Wybieraj zioła w całości lub grubo rozdrobnione. Susz tego typu będzie zawierał więcej składników aktywnych, wspierających twoje zdrowie.
Spójrz na kraj pochodzenia. Ważne, żeby zioła pochodziły z miejsc, w których występują naturalnie. Niezmiennie dużym powodzeniem w tej kategorii cieszą się produkty polskie.
Zwróć uwagę na oznaczenia i certyfikaty. Szukaj na produktach dodatkowych oznaczeń jakości lub rolnictwa ekologicznego, świadczących o wysokiej jakości produktu.
Im jest więcej takich oznaczeń, tym lepiej.
- powiedziała dietetyczka, Anna Radowicka.
>>> Zobacz także:
- Przyprawa chili – jej działanie i właściwości. Skąd pochodzi papryka chili i jakie ma zastosowanie?
- Działanie kminku – do czego go dodawać? Naturalny lek na problemy z żołądkiem
- Jakie są właściwości kminu rzymskiego? Do czego stosować kumin?
Autor: Iza Dorf