Zdrowe odżywianie

Przyprawa chili – jej działanie i właściwości. Skąd pochodzi papryka chili i jakie ma zastosowanie?

Przyprawa chili jest powszechnie stosowana do dań głównych, przekąsek, sałatek, a nawet do deserów na bazie czekolady. Najcenniejszym składnikiem suszonych papryczek chili jest kapsaicyna, która ma działanie przeciwbólowe, obniża cholesterol i sprzyja odchudzaniu. 

Przyprawa chili to sproszkowana ostra papryka, którą wzbogaca się smak wielu pikantnych dań. Dodatkowo jest źródłem witamin i minerałów oraz wykazuje dobroczynny wpływ na zdrowie. Kapsaicyna, odpowiedzialna za ostrość papryki chili w proszku, posiada działanie przeciwnowotworowe oraz przyspieszające metabolizm.

Istnieje grupa osób, która uwielbia ostre potrawy i nie wyobraża sobie dnia bez papryczki chilli. Jaki wpływ na organizm ludzki na kapsaicyna?

Skąd pochodzi ostra papryka chili?

Przyprawa chili ma postać intensywnie czerwonego proszku o ostrym smaku. Otrzymywana jest z pikantnych papryczek chili, stąd jej nazwa. Znane są różne ich odmiany, a do najpopularniejszych należą:

  • pepperoni – papryka wykorzystywana m.in. jako dodatek do pizzy,
  • jalapeño – spożywana w postaci świeżej bądź konserwowej,
  • cayenne – otrzymuje się z niej pieprz kajeński.

Najostrzejsza papryczka chili to m.in. habanero, jednak jest ona trudno dostępna w Polsce. Do innych bardzo pikantnych odmian zalicza się: piri-piri, tabasco, naga jolokia oraz malagueta.

Suszone papryczki chili pochodzą z Ameryki Środkowej, a w Europie pojawiły się za sprawą wypraw Krzysztofa Kolumba. Aktualnie chili to jedna z najpopularniejszych przypraw, która jest stosowana w wielu kuchniach świata.

Wartości odżywcze chili

Papryka chili jest źródłem wielu związków o dobroczynnym wpływie na organizm. Najważniejszym jej składnikiem jest kapsaicyna, która odpowiada za ostry smak oraz za właściwości prozdrowotne. Poza nią chili dostarcza również witaminy C, która należy do naturalnych antyoksydantów. Substancja ta opóźnia starzenie się skóry oraz przeciwdziała występowaniu różnych chorób, m.in. sercowo-naczyniowych. Witamina C podnosi także odporność organizmu, zmniejszając jego podatność na infekcje.

W składzie suszonej papryki chili znajdują się: witaminy z grupy B, witamina E, potas, mangan, miedź, żelazo, fosfor i cynk. Jest ona dobrym źródłem beta-karotenu, czyli prowitaminy A, która podobnie jak witamina C zalicza się do przeciwutleniaczy. Chili w proszku dostarcza również błonnika, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.

Właściwości chili

Właściwości chili wynikają głównie z obecności kapsaicyny. Związek ten wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe, gdyż pobudza apoptozę komórek rakowych (proces samozniszczenia). Dzięki temu zwalcza nowotwór, nie prowadząc przy tym do uszkadzania zdrowych i prawidłowych komórek organizmu. Kapsaicyna ma właściwości antybakteryjne, sprzyja m.in. niszczeniu bakterii Helicobacter pylori. Patogen ten jest najczęstszą przyczyną stanów zapalnych błony śluzowej żołądka oraz prowadzi do rozwoju choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Dodatkowo pobudza ona wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu chroni przed takimi dolegliwościami jak niestrawność oraz wzdęcia.

Ostra papryka chili ma też korzystne działanie na układ krążenia. Kapsaicyna przyczynia się do obniżenia poziomu tzw. złego cholesterolu, a tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju zakrzepicy, miażdżycy, zawałów serca i udarów mózgu. Ponadto rozrzedza krew oraz stymuluje krążenie. Suszone papryczki przyspieszają metabolizm, dlatego są sprzymierzeńcami odchudzania. Zawarty w nich błonnik pokarmowy zwiększa uczucie sytości i reguluje perystaltykę jelit, co ułatwia walkę z nadwagą. Chili w proszku ma właściwości rozgrzewające i napotne, dlatego warto stosować tę przyprawę w okresie przeziębienia. Ma także dobroczynny wpływ na układ oddechowy, gdyż oczyszcza górne drogi oddechowe, zatoki i oskrzela, przyspieszając walkę z infekcją. Właściwości chili to również działanie przeciwbólowe, skuteczne zwłaszcza przy migrenach głowy.

Przyprawa chili – zastosowanie w kuchni

Przyprawa chili ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Wykorzystuje się ją do wzbogacania smaku różnych potraw, sałatek i przekąsek. Papryka suszona w proszku, podobnie jak suszone papryczki, dodaje ostrości i podkreśla walory smakowe dań. Dodawana jest nie tylko do potraw, ale również do deserów, zwłaszcza tych na bazie czekolady. Ostre chili jest także popularnym składnikiem wielu mieszanek przyprawowych, m.in. curry.

Pieprz cayenne a chili

Porównując pieprz cayenne z chili, należy zwrócić uwagę, że obie te przyprawy otrzymywane są z papryk o bardzo ostrym smaku, które potocznie nazywane są papryczkami chili. Pieprz kajeński charakteryzuje się identycznym działaniem jak popularne chili w proszku. Również zawiera kapsaicynę o właściwościach przeciwzapalnych, antyrakowych i zwalczających dolegliwości bólowe. 


Zobacz film: Pstrąg z chili i imbirem. Źródło: Dzień Dobry TVN. 

Co sądzisz o tym artykule?
54
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0