Owsianka z dynią i duszonymi jabłkami w miodzie
Składniki na owsiankę z dynią
- ½ szklanki płatków owsianych górskich
 - 1 łyżka orzechów włoskich
 - 1 łyżka rodzynek
 - ½ szklanki puree z dyni
 - 1 szklanka mleka (roślinnego lub krowiego)
 - przyprawy, po większej szczypcie: cynamon, kardamon, imbir
 - szczypta soli
 - 1-2 łyżeczki miodu
 - 1-2 jabłka
 - 1 łyżka miodu
 - 1 łyżka masła
 - szczypta cynamonu
 
Przygotowanie owsianki z dynią
Do niewielkiego garnka wsypujemy płatki owsiane, orzechy, rodzynki, puree z dyni oraz przyprawy. Całość gotujemy na małym ogniu aż do momentu, kiedy płatki będą miękkie. Po ugotowaniu delikatnie przestudzamy i dodajemy miód. Na patelni rozpuszczamy miód z masłem i cynamonem. Następnie dodajemy pokrojone w ósemki kawałki jabłka. Smażymy 1-2 minuty.
Owsianki można zrobić więcej i upiec w 180 stopniach przez 20-30 minut. Będzie smakować i wyglądać jak ciasto.
Kremowy makaron w sosie dyniowym
Składniki na makaron
- 1 ½ szklanka puree z dyni
 - 1 szklanka śmietanki 18% albo śmietanki kokosowej
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 cebula
 - 1 op. świeżego szpinaku
 - 1 łyżeczka masła klarowanego
 - ½ łyżeczki wędzonej ostrej papryki
 - ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
 - ¼ szklanki płatków drożdżowych nieaktywnych
 - sól i pieprz do smaku
 - 3 szklanki bulionu
 - do podania: parmezan, wegański parmezan z nerkowców, natka z pietruszki
 - ½ opakowania dobrego makaronu np. spaghetti lub fettuccini.
 
Przygotowanie makaronu z dynią
Na maśle klarowany podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek wraz z cebulą pokrojoną w piórka. Następnie dodajemy śmietankę, puree z dyni, bulion oraz przyprawy. Całość mieszamy do połączenia się składników, a następnie dodajemy surowy makaron. Całość powoli mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez 10-12 minut aż makaron będzie miękki. Pod koniec gotowania dodajemy świeży szpinak.
Podajemy posypane natką z pietruszki i posypane parmezanem.
Zapiekanka z mięsem wołowym pod puree z dyni i cheddaru
Składniki na zapiekankę z dynią
- 0,5-0,7 kg mielonej wołowiny
 - 1 biała cebula
 - ⅓ szklanki sosu sojowego
 - 1 łyżeczka kuminu
 - 1 łyżeczka kolendry
 - ½ łyżeczka ostrej papryki
 - sól i pieprz do smaku
 - 400 g pomidorów w puszce krojonych
 - 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
 - 1 szklanka puree z dyni
 - 300 g ziemniaków
 - 100 g tartego sera cheddar (lub innego żółtego sera)
 - 100 g masła
 - sól do smaku
 
Przygotowanie zapiekanki z dyni
Mięso wołowe podsmażamy na patelni. Kiedy tłuszcz się wytopi, a mięso zarumieni, dodajemy przyprawy i pokrojoną w kostkę cebulę. Na sam koniec dodajemy sos sojowy i pomidory w puszce. Całość gotujemy 15 minut, aż sos stanie się gęsty i odpruje.
W międzyczasie gotujemy ziemniaki. Po odcedzeniu ubijamy z masłem, gałką muszkatołową i puree z dyni. Doprawiamy do smaku solą.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy mięso. Następnie wykładamy ziemniaki. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach, a następnie całość posypujemy startym na grubych oczkach cheddarem i pieczemy kolejne 5 minut.
Pola Namysł
Zobacz też:
Suszenie grzybów w domu. Jak najlepiej wykorzystać dary jesieni?
Antonówka w roli głównej. Przepisy Piotra Kucharskiego
Autor: Jola Marat
Źródło: Samar Khanafer
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF