Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim brzmi jak wykwintne danie? To prawda, polędwiczki wyglądają na talerzu bardzo zachęcająco. Jednak potrawa ta nie powinna sprawić żadnych trudności podczas przyrządzania. Zapraszamy do zapoznania się z prostym przepisem!
Przepis na polędwiczkę w cieście francuskim – sprawdzony i pyszny!
Przygotowanie polędwiczki wieprzowej w cieście francuskim jest dość wymagające, jednak trudność tego dania nie jest duża. Dlatego każdy powinien bez najmniejszych problemów poradzić sobie z jej przyrządzeniem.
Ilość porcji: 4-8
Składniki na polędwiczkę w cieście francuskim:
· 1 polędwiczka wieprzowa,
· 1 łyżeczka suszonego oregano,
· pół łyżeczki mielonego pieprzu,
· 5 plasterków szynki parmeńskiej,
· łyżeczka soli morskiej,
· 1 łyżka oliwy,
· 200 gram ciasta francuskiego,
· 1 żółtko,
· 1 łyżka mleka.
Przygotowanie:
· Polędwice bardzo dokładnie umyć w zimnej wodzie.
· Odciąć białą błonkę – jeżeli jest.
· Doprawić mięso pieprzem oraz solą, oregano i oliwą.
· Na rozgrzaną patelnię przełożyć polędwicę i podsmażyć z każdej strony (dzięki temu mięso szybciej stanie się miękkie).
· Mięso odłożyć.
· Posmarować mięso musztardą.
· Wyjąć ciasto francuskie z lodówki i rozłożyć.
· Położyć na nim plasterki szynki jeden obok drugiego, a na nich polędwicę.
· Zawinąć polędwice plasterkami szynki.
· Wykonać nacięcia z boku polędwicy na cieście francuskim i zapleść na polędwicy raz z jednej, raz z drugiej strony.
· Roztrzepać żółtko z mlekiem i posmarować całość.
· Przygotowaną polędwiczkę przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
· Wstawić do piekarnika rozgrzanego na ok. 200 stopni Celsjusza i piec ok. 25 minut.
· Wyciągnąć mięso i odstawić na kilka minut.
· Pokroić na pożądaną ilość porcji.
Składniki na sos grzybowy:
· 125 ml bulionu,
· 250 g grzybów, np. borowików,
· 1 cebula szarotka,
· 1 łyżka masła,
· 1 łyżka oliwy,
· pół łyżeczki suszonego tymianku,
· szczypta soli,
· szczypta pieprzu.
· pół łyżeczki musztardy,
· 60 ml śmietanki kremówki.
Przygotowanie sosu:
· Bulion zagotować.
· Grzyby dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.
· Cebulę pokroić w kawałki.
· Przygotować patelnię, Roztopić masło i dodać oliwę.
· Dodać przygotowaną cebulę i smażyć aż do zeszklenia.
· Dodać tymianek.
· Dodać grzyby.
· Całość smażyć kilka minut, dokładnie mieszając.
· Doprawić szczyptą soli i szczyptą pieprzu.
· Dodać pół łyżeczki musztardy.
· Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez minutę.
· Do całości wlać bulion oraz śmietanę.
· Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do zagotowania.
· Poczekać kilka minut aż zgęstnieje.
Sos do polędwiczki w cieście francuskim gotowy!
Polędwiczka w cieście francuskim ze szpinakiem
Polędwiczkę w cieście francuskim można przygotować z rozmaitymi farszami. Jednym z najpopularniejszych – smacznych i bardzo zdrowych, jest farsz szpinakowy. Do jego przyrządzenia potrzebujemy:
· 3 łyżki masła,
· 100 gram szpinaku,
· szczypta soli,
· szczypta pieprzu.
Przyrządzenie:
Na rozgrzanej patelni roztopić masło. Dodać dokładnie umyty szpinak (w całości lub posiekany). Przez chwile dusić, aż straci na objętości. Dodać pieprz i sól. Zamieszać. Farsz gotowy! Polędwiczki w cieście francuskim ze szpinakiem są bardzo smaczne. Warto jednak pamiętać o tym, że farsz może być bardzo różny! Doskonale sprawdza się pieczarki z cebulką, ser, czy suszone pomidory.
Farsz nakładamy na roladę tuż przed zawinięciem jej w ciasto francuskie.
Polędwica – mięso, które warto jeść
Polędwiczka to właściwie polędwica wieprzowa. Jest bardzo delikatna w smaku i można przyrządzać ją na wiele sposobów. Doskonale smakuje smażona, pieczona lub duszona. Można podawać ją najróżniejszymi produktami: owocami, warzywami i serami. W polędwiczce znajduje się wiele minerałów, m.in. wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, a także potas, sód, mangan, miedź oraz salen. Nie brak w niej także witamin: A, D, E, C, B1, B2, B3, B6, B12, kwas foliowy oraz kwas pantotenowy.
Polędwiczka w cieście francuskim to danie, które warto przyrządzić, chociażby po to, aby od czasu do czasu spróbować zupełnie innych smaków. O ile kurczaka dość często łączy się z ciastem francuskim, to polędwiczki należą tu do rzadkości – a szkoda, bo to bardzo smaczne danie! Życzymy smacznego!
Zobacz film: Kuchnia francuska.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF