Zapiekanka gyros na ciepło może występować w różnej postaci. Istnieje naprawdę wiele wariacji na temat tego dania. Różnią się one przede wszystkim użytymi składnikami. Zapiekanka gyros z makaronem, ryżem czy ziemniakami – to, którą wybierzesz, zależy tylko i wyłącznie od twoich kulinarnych upodobań.
Zapiekanka gyros z ryżem
Zapiekanka gyros z ryżem i kurczakiem to jedna z najpopularniejszych wersji tego dania. Jest prosta i szybka do przygotowania, a przy tym naprawdę pyszna. Nie wymaga też skomplikowanych składników – wystarczą produkty, które najczęściej mamy w swojej lodówce lub kuchni. Wyjątek może stanowić przyprawa gyros, która jestem kluczowym elementem tej potrawy. Obecnie można ją jednak kupić w większości sklepów.
Do przygotowania zapiekanki gyros z ryżem będziesz potrzebować:
- ok. 400 g filetu z kurczaka (mniej więcej dwie pojedyncze piersi),
- 200 g ryżu (2 woreczki),
- 1–2 papryki czerwone,
- 4 ogórki konserwowe (lub kiszone),
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- 2 ząbki czosnku,
- 25 dag żółtego sera,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki ketchupu,
- 3–4 łyżki przyprawy gyros,
- 1–2 łyżki oliwy,
- masło.
Przyrządzanie zapiekanki gyros z kurczakiem i ryżem to tylko kilka prostych kroków:
- Zacznij od ugotowania ryżu zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
- Przygotuj mięso. Filet z kurczaka pokrój w kostkę i przełóż do miski. Posyp go przyprawą gyros, dolej odrobinę oliwy, a na koniec wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw miskę na ok. 30 minut do lodówki, aby kurczak nabrał smaku przyprawy. Po tym czasie usmaż mięso.
- Pokrój warzywa – paprykę w kostkę, a ogórek w plasterki. Kukurydzę odsącz z zalewy, a następnie zmieszaj ze sobą wszystkie warzywa. Teraz możesz zacząć tworzyć warstwy zapiekanki gyros z ryżem.
- Przygotuj brytfankę lub naczynie żaroodporne i wysmaruj jego dno masłem. Przełóż ugotowany ryż do naczynia i rozprowadź. Na jego wierzchu rozsmaruj majonez oraz ketchup i dodaj trochę startego sera.
- Utwórz kolejną warstwę – tym razem będzie nią mięso. Pokryj je ketchupem i majonezem i posyp serem.
- Dołóż warzywa, a na ich wierzch dodaj resztę sosu i sera.
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i piecz w nim wszystko przez ok. 30 minut.
Jeśli chodzi o zapiekankę gyros, przepis jest wyjątkowo prosty. Istnieją także różne wariacje na temat jej wersji z ryżem. Można np. dołożyć do niej grzybów. W ten sposób powstanie pyszna zapiekanka gyros z ryżem i pieczarkami. Aby ją zrobić, do powyższego przepisu wystarczy dodać 300 g podsmażonych pieczarek. Powinny one stanowić jedną z warstw dania, najlepiej między mięsem a warzywami. W ten sposób zapiekanka gyros z pieczarkami uzyska dobrze skomponowany smak.
Zapiekanka gyros z makaronem
Innym rozwiązaniem jest zapiekanka gyros z makaronem. Przepis na to danie jest jednak równie prosty. Zamiast ryżu potrzebujesz po prostu 200–250 g makaronu penne , który należy ugotować al dente. Reszta przepisu pozostaje bez zmian. Możesz jednak pokusić się o urozmaicenie sosu. Do ketchupu, majonezu i czosnku dodaj 4 łyżki gęstej śmietany. W ten sposób sos zyska nowy smak, a przy tym będzie bardziej sycący. Istnieje także oczywiście zapiekanka gyros z makaronem i pieczarkami. Jeśli chcesz wybrać tę wersję – dodaj do receptury grzyby.
Reszta kroków się nie zmienia – zrób dokładnie to, co w poprzednim przepisie. Gotowe! Możesz cieszyć się smakiem zapiekanki gyros z makaronem, znanej także jako zapiekanka gyros-kebab .
Zapiekanka gyros z ziemniakami
Kolejna propozycja to zapiekanka gyros z ziemniakami . Jej podstawowa wersja różni się od poprzednich przepisów wykorzystaniem ziemniaków zamiast ryżu czy makaronu. Istnieje jednak inna wariacja na jej temat. Jest nią zapiekanka gyros z kapustą i ziemniakami. Do jej przygotowania potrzebujesz:
- 400 g filetu z kurczaka (lub innego mięsa, np. wieprzowiny),
- 6 ziemniaków,
- ½ główki białej kapusty,
- 2–3 łyżki przyprawy gyros,
- 200 ml śmietany kremówki lub jogurtu,
- 250 g sera żółtego,
- zioła: oregano i tymianek,
- olej,
- sól i pieprz.
W przypadku tej zapiekanki gyros przepis również nie jest zbyt skomplikowany.
- Obierz i umyj ziemniaki, a następnie pokrój na niewielkie kawałki. Gotuj je, aż staną się miękkie.
- Pokrój mięso w kostkę i obtocz w przyprawie gyros. Odstaw na kilkanaście minut do lodówki, a następnie usmaż je na patelni.
- Przygotuj kapustę. Usuń głąb, a resztę poszatkuj na drobne kawałki. Podsmaż je na patelni, a następnie duś przez ok. 10 minut. Dzięki temu zapiekanka gyros z kapustą i ziemniakami będzie wyjątkowo smaczna.
- Gdy kapusta odpowiednio zmięknie, dopraw ją do smaku i dolej do niej trochę śmietany. Wymieszaj wszystko i duś jeszcze przez krótki czas.
- Posmaruj brytfankę olejem i ułóż ziemniaki, a następnie dodaj kolejne warstwy: kapustę i mięso. Całość posyp wybranymi ziołami.
- Na wierzch zapiekanki gyros z ziemniakami wylej resztę śmietany, a na koniec całość posyp startym serem.
- Rozgrzej piekarnik do 180–200 st. C i piecz zapiekankę gyros przez ok. 30 minut.
I to wszystko. Smaczna i oryginalna zapiekanka gyros z ziemniakami i kapustą może wylądować na twoim talerzu.
Zobacz też:
Szparagi zielone: właściwości i sposoby przygotowania dań prosto z królewskiego stołu
Przepis na oryginalny i pyszny makaron, czyli carbonara w kwadrans
Drożdżówki i kruche ciasto z budyniem w roli głównej
Zobacz wideo: Serowe szaleństwa Matteo Brunetti. Przygotował m.in. mozzarellę in Carrozza i zapiekankę z ciasta francuskiego.
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Westend61