Wszyscy kochamy makarony, a zwłaszcza carbonarę, która cieszy się u nas ogromną popularnością!
Makaron z sosem carbonara – danie z niejasną historią
Historia carbonary jest pełna niejasności. Wokół powstania tego dania krążą różne historie. Pierwsza z nich mówi o tym, że jest to potrawa wymyślona przez włoskich górników, którzy chcieli przygotować tanie, ale bardzo sycące danie, dostarczające im energii na cały dzień pracy. Idealne do tego celu wydawało im się połączenie makaronu (w końcu to Włochy!), jajek i serka. Pakowali oni taki posiłek do pudełek i szli do pracy w kopalni. Brakuje tutaj jednak jednego elementu układanki tworzącej spaghetti carbonara idealne – boczku. Został on dodany do tej potrawy dopiero w 1944 roku, czyli stosunkowo niedawno. Znany nam do dzisiaj carbonara-makaron zawdzięczamy amerykańskim żołnierzom stacjonującym w Rzymie. Stąd też w oryginalnym przepisie znajduje się boczek, a nie, jak mogłoby się wydać, pasująca idealnie pancetta . Niektórzy uważają, że carbonara z boczkiem jest „od A do Z” dziełem Amerykanów. Skąd jednak w takim razie nazwa carbonara pochodząca najprawdopodobniej od włoskiego "carbone", czyli "węgiel"?
Spaghetti carbonara – przepis tradycyjny
Oryginalne włoskie spaghetti carbonara nie zawiera śmietany. Należy mieć to na uwadze, przygotowując w domowych pieleszach sos carbonara. Przepis na to fenomenalne włoskie danie znajduje się poniżej.
Składniki na 4 porcje:
- 300 g makaronu spaghetti,
- 4 jajka,
- 200 g boczku,
- 60 g sera Pecorino (lub Grana Padano),
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz,
- 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki do podania,
- opcjonalnie 4 ząbki czosnku lub duża cebula.
Makaron spaghetti gotujemy al dente . Do wody nie dodajemy żadnego oleju/oliwy – w przypadku ich obecności sos nie kleiłby się do makaronu. Skórkę boczku odkrawamy i wrzucamy na patelnię. Resztę kawałka kroimy w kostkę, a czosnek lub cebulę obieramy i szatkujemy. Wrzucamy na patelnię boczek, obok niego ewentualnie czosnek lub cebulę i smażymy na małym ogniu, cały czas mieszając. Wytopiony tłuszcz stanowi bazę sosu. Z patelni usuwamy czosnek lub cebulę, wyłączamy ogień. W misce rozkłócamy jajka, a następnie dodajemy do nich połowę sera, przyprawiamy czarnym pieprzem i opcjonalnie solą. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię. Ważne jest, aby nie czekać aż będzie dokładnie odcedzony. Woda z gotowania również będzie stanowiła składnik sosu. Gdy lekko przestygnie, wlewamy na patelnię wcześniej przygotowaną masę jajeczno-serową, ciągle mieszając. Oryginalna carbonara gotowa!
Boczek w tym przepisie może być zastąpiony przez wieprzowe policzki, które są bardzo często wykorzystywane we Włoszech do przygotowywania włoskiej carbonary.
Przepis na spaghetti carbonara ze śmietaną
W Polsce utarło się, że carbonara (sos) przygotowana jest z dodatkiem śmietany. Dzięki temu łatwiej ją przyrządzić. Jest także bardziej kremowa. Mimo że prawdziwy Włoch złapałby się na głowę, widząc taki przepis, przedstawimy, jak przygotować carbonarę bogatszą o śmietankę.
Składniki na 4 porcje:
- 500 g makaronu spaghetti,
- 200 g wędzonego boczku,
- 250 ml śmietanki 30%,
- 3 żółtka,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 cebula,
- 100 ml białego, wytrawnego wina,
- 2 łyżki tartego sera, np. grana padano,
- sól,
- pieprz.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Gdy będzie miękki, odcedzamy go dokładnie. Boczek pokrojony w drobną kostkę podsmażamy na suchej patelni. Na tłuszczu wytopionym z boczku smażymy poszatkowaną cebulę. Gdy się zeszkli, dolewamy wino i dodajemy drobno posiekany czosnek. Dusimy wszystko razem przez około 5 minut. W miseczce mieszamy żółtka, ser oraz 120 ml śmietany. Pozostałe 130 ml wlewamy na patelnię i dodajemy do mieszanki boczek. Po zmniejszeniu ognia wlewamy wcześniej przygotowaną masę na bazie jajek. Doprawimy do smaku i podgrzewamy, aż się zredukuje. Gdy sos carbonara jest już gęsty, łączymy go z makaronem.
Danie to idealnie komponuje się ze świeżą bazylią, której listkami można udekorować potrawę przed podaniem.
Carbonara – przepis w wersji fit
Warto zaznaczyć, że osoby na diecie nie muszą unikać makaronu. Powinny tylko wiedzieć, z czym go połączyć. Wiesz już, jak zrobić spaghetti carbonara w klasycznej, wysokokalorycznej wersji. Odchudzony przepis na makaron carbonara pozwala rozkoszować się pyszną pastą bez wyrzutów sumienia.
Składniki na 3 porcje:
- 300 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti,
- 200 ml naturalnego jogurtu,
- 3 żółtka,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 g żółtego sera,
- 100 g chudej szynki,
- sól,
- pieprz.
Makaron gotujemy. Jogurt mieszamy z żółtkami i przyprawiamy do smaku. Pokrojony czosnek i szynkę podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy do nich mieszankę na bazie żółtek i razem podgrzewamy. Do sosu dodajemy starty żółty ser (najlepiej sprawdzi się ten o obniżonej zawartości tłuszczu). Całość podgrzewamy do stopienia się sera. Sos mieszamy z makaronem. Fit makaron z sosem carbonara gotowy!
Zobacz wideo: Włoskie fettucine carbonara
Zobacz też:
Babeczki z klusek z rosołu, pizza z czerstwego chleba i inne proste dania z recyklingu
Tarta grzechu warta. Poznaj słodkie przepisy Joanny Juhnke
Placki a'la rosti i gnocchi w ziołowym pesto, czyli ziemniaczane wariacje szefa kuchni
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto