Zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami – jak przygotować?

Zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami to kilka składników, proste wykonanie i świetny smak. To także dobry sposób na to, aby do jedzenia kurczaka i warzyw zachęcić dzieci. Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami jest hitem w niejednym polskim domu.

Zapiekanka z makaronem, kurczakiem i pieczarkami – danie niewymagające ani specjalnych składników, ani wielkich umiejętności kulinarnych. Sprawdzi się zawsze, kiedy chcesz zapewnić rodzinie szybki i pożywny posiłek. Co ważne, lubią ją nawet niejadki. Zapiekanka z pieczarkami i kurczakiem w podstawowej wersji opiera się tylko na kilku składnikach, natomiast można do woli modyfikować przepis.

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i kurczakiem

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym to jedna z najbardziej popularnych wersji tego dania. Do jej przygotowania potrzebujemy:

· pierś z kurczaka,

· 350 g pieczarek,

· 250 g makaronu (dowolnie: rurki, świderki, kokardki),

· 100 g sera mozzarella,

· 3 łyżki oliwy z oliwek,

· 3 łyżki śmietany (12 lub 18%),

· przyprawy: tymianek, kurkuma, gałka muszkatołowa, słodka lub ostra papryka,

· sól, pieprz.

Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Ser mozzarella można kupić tarty lub większy kawałek zetrzeć na tarce. Kurczaka nacieramy oliwą i przyprawami. Pieczarki doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Wrzucamy na rozgrzany olej, za chwilę dodajemy do nich kurczaka. Kiedy mięso będzie w pełni wysmażone, a pieczarki puszczą wodę, dodajemy śmietanę. Wszystko mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem. Tak przygotowana zapiekanka z makaronem, kurczakiem i pieczarkami powinna trafić do naczynia żaroodpornego. Następnie posypujemy ją mozzarellą i tymiankiem, oregano lub majerankiem i zapiekamy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut.

Zapiekanki makaronowe z kurczakiem i pieczarkami – poznaj różne wersje

Zapiekanka z brokułami, kurczakiem i pieczarkami to jedna z bardziej popularnych wersji tego dania. Często przygotowuje się ją w wersji warstwowej. Najpierw układamy kurczaka z pieczarkami, potem makaron, a na wierzchu brokuł ugotowany na parze lub al dente w osolonej wodzie.

Zapiekanka z kurczakiem, pieczarkami i ziemniakami to kolejna wariacja na temat zapiekanki. Ziemniaki w tym przepisie mogą zastąpić część lub całość makaronu (istnieją zwolennicy łączenia ziemniaków i pasty). Najczęściej przygotowuje się je w ćwiartkach lub plastrach. Dobrze je wcześniej lekko obgotować. Taka zapiekanka z kurczakiem, ziemniakami i pieczarkam i doskonale będzie smakować nawet drugiego dnia po przygotowaniu. Zapiekanka z piersią kurczaka i pieczarkami najlepiej wychodzi w połączeniu z mozzarellą, aczkolwiek możemy użyć również żółtego, twardego sera. Jeśli wybierzemy ostrzejszy, dodamy daniu dodatkowego smaku.

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i pieczarkami

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kurczakiem często występuje w bardzo sycącej wersji: z boczkiem lub inną wędliną. Do jej przygotowania potrzebujemy:

· 1 kg ziemniaków,

· 2 średnie filety z kurczaka,

· 500 g pieczarek,

· 2 średnie cebule,

· 150 g sera,

· 3 łyżki śmietany,

· 2 łyżki jogurtu,

· 2 jajka,

· ulubione przyprawy do kurczaka.

Osobno smażymy pieczarki z posiekaną drobno cebulą, osobno kurczaka w ulubionych przyprawach. Ziemniaki gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego, następnie kładziemy kurczaka, pieczarki, zalewamy sosem powstałym ze śmietany, jogurtu i jajek, układamy jeszcze jedną warstwę ziemniaków, kładziemy wędlinę (mogą być całe plastry, można pociąć ją na paski) i przykrywamy serem. Taka zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, pieczarkami i serem to prawdziwie sycący obiad, któremu niewielu będzie w stanie się oprzeć.

Zapiekanka z ryżem, kurczakiem i pieczarkami

Zapiekanka z kurczakiem, pieczarkami i serem wcale nie musi zawierać makaronu. Równie dobrym zamiennikiem są ziemniaki i ryż lub też ulubiona kasza (w wersji dietetycznej). Zapiekanka z ryżem, kurczakiem i pieczarkami również składa się z usmażonego kurczaka i pieczarek. Do nich dodajemy około 3 woreczków ugotowanego al dente ryżu. Dodajemy też połowę startego sera. Resztę układamy na wierzchu dania. 30 minut w piekarniku na 180 stopni Celsjusza i zapiekanka ryżowa z kurczakiem i pieczarkami gotowa.

Zapiekanka z makaronem, szpinakiem, kurczakiem, pieczarkami – wersja fit

Zapiekanka z filetem z kurczaka i pieczarkami może występować także w nieco mniej kalorycznej wersji. Wystarczy dodać świeży lub mrożony szpinak, świeże albo suszone pomidory. Makaron można zamienić na pełnoziarnisty ryż lub kaszę, a sos śmietanowy zastąpić jajkiem rozbitym w mleku. Taka zapiekanka z piersią z kurczaka i pieczarkami powinna zostać przykryta serem o obniżonej zawartości tłuszczu lub serem feta.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości