Zapiekanka makaronowa to wspaniały sposób na wykorzystanie składników, które być może zalegają w naszej lodówce. Szynka, makaron czy mrożone warzywa to składniki, które bardzo często mamy w domu w nadmiarze. Aby przygotować poniższe dania, prawdopodobnie nie musisz nawet wychodzić z domu ani przeznaczać na nie zbyt wiele czasu. Jak podać upieczoną zapiekankę z szynką? Najszybciej i najzdrowiej z prostą sałatką.
Przepis – zapiekanka z makaronem i szynką oraz groszkiem
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Porcje: 6–8
Składniki:
· 3 szklanki makaronu penne,
· 2 szklanki mrożonego groszku (rozmrożonego),
· 6 łyżek masła,
· 3 cebule (drobno posiekane),
· 2 łyżki świeżej pietruszki (posiekanej),
· 1 ząbek czosnku (drobno posiekany),
· 5 łyżek mąki,
· 3 szklanki mleka,
· 2 szklanki szynki (pokrojonej w kostkę),
· 2 i ½ (ok. 340 g) szklanki sera cheddar,
· na wierzch: 1 i ½ szklanki okruszków chleba*.
Przygotowanie:
1. Posmaruj naczynie żaroodporne masłem lub olejem.
2. Nagrzej piekarnik do 175°C.
3. W dużym garnku ugotuj makaron penne w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Odcedź w durszlaku i przepłucz gorącą wodą.
4. W dużym garnku lub na patelni rozpuść 4 łyżki masła. Dodaj cebulę, pietruszkę i czosnek. Gotuj przez 1 minutę, cały czas mieszając. Dodaj mąkę i mieszając, gotuj jeszcze minutę.
5. Wlej mleko i mieszaj, aż całość się zagęści. Dodaj szynkę i 2 szklanki startego sera. Gotuj, mieszając, aż ser będzie roztopiony, a sos gorący.
6. Do sosu dodaj odcedzony makaron i groszek, mieszając na wolnym ogniu.
7. Całość przełóż do naczynia. Posyp ½ szklanki startego sera.
8. Rozpuść pozostałe 2 łyżki masła i obtocz w nim okruszki, następnie taką warstwą przykryj danie. Posyp startym serem.
9. Piecz przez około 30 minut, aż zapiekanka będzie zarumieniona i pojawiają się pęcherzyki powietrza.
10. Wskazówka: Aby rozmrozić groszek, możesz wrzucić go do garnka z makaronem na ostatnie 2 minuty gotowania. Odcedź makaron razem z groszkiem i przepłucz gorącą wodą.
*Porwij kilka kromek chleba, włóż do robota kuchennego i rozdrabniaj, aż uzyskasz miękkie okruszki. Najlepiej użyć lekko suchy chleb, croissanta lub bułkę. Możesz zamrozić okruszki, aby wykorzystać w kolejnych przepisach.
Przepis – zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Porcje: 5
Składniki:
· 500 g makaronu farfalle (kokardki),
· 50 g masła,
· 200 g małych pieczarek, pokrojonych na pół,
· 1 garść cebuli dymki, drobno posiekanej,
· 50 g mąki uniwersalnej,
· 500 ml mleka,
· 140 g szynki pokrojonej w kostkę,
· 140 g dojrzałego sera cheddar, startego.
Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odcedź. Piekarnik nastaw na 200°C.
2. Na dużej patelni podgrzej odrobinę masła, następnie smaż pieczarki przez kilka minut. Pieczarki odstaw, a patelnię przetrzyj ręcznikiem papierowym.
3. Pozostałą ilość masła rozpuść na patelni, następnie dodaj większość cebuli i smaż na średnim ogniu przez minutę. Dodaj mąkę, wymieszaj i smaż minutę, następnie stopniowo zacznij wlewać mleko, aż uzyskasz sos bez grudek. Zwiększ ogień i doprowadź sos do wrzenia, mieszając, aż będzie gęsty. Zdejmij z ognia, wsyp szynkę i większość sera, następnie przypraw.
4. W dużym żaroodpornym naczyniu rozprowadź makaron i pieczarki, następnie zalej sosem i wymieszaj. Posyp resztą sera i cebulą, następnie piecz przez 10 minut, aż zapiekanka się zarumieni.
Przepis – zapiekanka makaronowa z szynką i brokułami
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Porcje: 6
Składniki:
· 400 g pełnoziarnistego makaronu fusili (świderki),
· 280 g brokułów,
· 1 łyżka oliwy z oliwek,
· 2 szklanki pokrojonej w kostkę szynki,
· 425 g sosu alfredo*,
· ½ szklanki mleka,
· czarny pieprz,
· 1 szklanka startego sera cheddar.
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 175°C. Posmaruj oliwą naczynie żaroodporne wielkości około 23x33 cm.
2. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź.
3. Jeśli rozmrażasz brokuły, zrób to w mikrofali i wyjmij, gdy będą się rozpadać na mniejsze kawałki.
4. Na dużej patelni podgrzej oliwę, szynkę smaż na średnim ogniu przez około 10 minut. Dorzuć brokuły i smaż, aż nadmiar wody wyparuje. Wlej sos alfredo i mleko, zamieszaj, przypraw pieprzem i dodaj makaron. Wszystko porządnie wymieszaj i duś jeszcze przez chwilę.
5. Zawartość patelni przenieś do naczynia, następnie posyp serem cheddar. Piecz około 30 minut, aż zapiekanka będzie gorąca, a ser się przyrumieni.
*Jak zrobić sos alfredo:
Składniki:
· 1 szklanka gęstej śmietany,
· ½ szklanki masła,
· 1 ząbek posiekanego czosnku,
· 2 szklanki startego parmezanu,
· ½ łyżeczki soli,
· ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Przygotowanie:
Wrzuć śmietanę i masło na patelnię i duś przez chwilę na średnim ogniu. Następnie dodaj czosnek i zostaw na pół minuty. Zdejmij z ognia i dodaj parmezan, sól i pieprz. Mieszaj, aż ser całkowicie się roztopi, a sos będzie gładki i kremowy.
Zobacz film: Zapiekanka z kaszy gryczanej
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: EyeEm