Dorsz Skrei pieczony z sałatką z ogórka
Składniki na dorsza Skrei:
- 1 duży filet z dorsza Skrei z skórą
- 6 łyżek palonego masła
- sól i pieprz
- pęczek natki pietruszki
- Sałatka z ogórka:
- 2 długie ogórki
- 1 papryczka chilli
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól i pieprz
- 3 łyżki sezamu (mix czarny i biały)
Sposób przygotowania dorsza Skrei:
W misce wymieszać sos sojowy, ocet, cukier, sól i pieprz oraz posiekany czosnek. Ogórki dokładnie umyć i pokroić w plasterki, dodać do sosu, papryczkę i szczypiorek posiekać i dodać do miski z ogórkami i sosem. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić żeby się „przegryzło”.
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Dorsza dokładnie osuszyć. Polać palonym masłem, przyprawić solą i pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.
Wstawić do piekarnika na 10-12 minut. W trakcie polewać rybę zebranym sosem.
Upieczony filet podawać z sałatką z ogórka posypaną podprażonym sezamem.
Feta pieczona w pomidorach i oliwkach
Składniki na fetę pieczoną w pomidorach i oliwkach:
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 oryginalna grecka feta (około 120 g)
- 10 dużych czarnych oliwek
- 10 dużych zielonych oliwek
- 15 pomidorków koktajlowych
- sól i pieprz
- bazylia do podania
Sposób przygotowania fety pieczonej w pomidorach:
- Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
- Cebulę i czosnek osiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać puszkę pomidorów i podgotować razem przez kilka minut. Przelać do naczynia do zapiekania. Na środku ułożyć fetę. Dookoła poukładać oliwki i pomidorki. Przyprawić solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek i wstawić na 20 minut do piekarnika.
- Przed podaniem posypać listkami bazylii.
Austriacki suflet
Składniki na austriacki suflet
- 6 białek
- 3 żółtka
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 3 łyżki mąki pszennej
- masło do wysmarowania formy
- cukier puder do podania
- puszka pulpy z marakui-do podania
Sposób przygotowania austriackiego sufletu:
- Białka ubić na sztywną pianę, w trakcie dodawać cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ubijać. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Płaską eliptyczną formę, wysmarować masłem i nałożyć do środka pianę, formując z niej trzy "szczyty".
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C z termoobiegiem na 12-15 do minut.
- Na talerze wyłożyć kilka łyżek pulpy z marakui, na wierzch nałożyć podpieczoną pianę i posypać cukrem pudrem.
Zakręcony biszkopt
Składniki na zakręcony biszkopt:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 130 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem:
- 200 g białej czekolady
- 100 g śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka masła
- 1 opakowanie cukru z naturalną wanilią
- 500 g mascarpone
Do przybrania:
- jadalne kwiaty
- truskawki, borówki, maliny
- Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania kremu:
Czekoladę, śmietanę, masło i cukier waniliowy rozpuścić na łaźni wodnej delikatnie podgrzewając. Zdjąć z garnka z gorącą wodą. Do czekolady dodawać partiami mascarpone i mieszać. Gdy połączymy wszystkie składniki wstawić do lodówki żeby się schłodziło.
Sposób przygotowania ciasta:
- Rozgrzać piekarnik do 170 st. C.
- Rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec zacząć dodawać partiami cukier i cukier waniliowy. Na koniec dodać żółtka, dalej ubijając. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać na blaszkę i wyrównać.
- Wstawić do piekarnika i piec około 10-12 minut. Po wyjęciu przykryć ściereczką żeby biszkopt był elastyczny.
Sposób przygotowania tortu
Z biszkoptu odciąć boki i pokroić wzdłuż na cztery równe paski. Wierzch wysmarować kremem (część zostawić do wysmarowania boków). Jeden z pasków zwinąć w ślimaka i postawić na paterze, kolejnymi paskami z kremem powiększać "ślimaka". Boki posmarować kremem i udekorować owocami oraz kwiatami jadalnymi.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Tarta grzechu warta. Poznaj słodkie przepisy Joanny Juhnke
Pyszne dania z tofu: pad thai, sałatka i hummus. Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Piotr Kucharski