Pieczony dorsz, feta w pomidorach i zakręcony biszkopt, czyli dania na Dzień Kobiet według Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski gotuje dla kobiet
Pyszne, lekkie dania z okazji Dnia Kobiet. Poznaj przepis na dorsza Skrei, fetę z pieczonymi pomidorami, austriacki suflet i zakręcony biszkopt.

Dorsz Skrei pieczony z sałatką z ogórka

Składniki na dorsza Skrei:

  • 1 duży filet z dorsza Skrei z skórą
  • 6 łyżek palonego masła
  • sól i pieprz
  • pęczek natki pietruszki
  • Sałatka z ogórka:
  • 2 długie ogórki
  • 1 papryczka chilli
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki sezamu (mix czarny i biały)

Sposób przygotowania dorsza Skrei:

W misce wymieszać sos sojowy, ocet, cukier, sól i pieprz oraz posiekany czosnek. Ogórki dokładnie umyć i pokroić w plasterki, dodać do sosu, papryczkę i szczypiorek posiekać i dodać do miski z ogórkami i sosem. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić żeby się „przegryzło”.

Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Dorsza dokładnie osuszyć. Polać palonym masłem, przyprawić solą i pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.

Wstawić do piekarnika na 10-12 minut. W trakcie polewać rybę zebranym sosem.

Upieczony filet podawać z sałatką z ogórka posypaną podprażonym sezamem.

Feta pieczona w pomidorach i oliwkach

Składniki na fetę pieczoną w pomidorach i oliwkach:

  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 oryginalna grecka feta (około 120 g)
  • 10 dużych czarnych oliwek
  • 10 dużych zielonych oliwek
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • sól i pieprz
  • bazylia do podania

Sposób przygotowania fety pieczonej w pomidorach:

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
  2. Cebulę i czosnek osiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać puszkę pomidorów i podgotować razem przez kilka minut. Przelać do naczynia do zapiekania. Na środku ułożyć fetę. Dookoła poukładać oliwki i pomidorki. Przyprawić solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek i wstawić na 20 minut do piekarnika.
  3. Przed podaniem posypać listkami bazylii.

Austriacki suflet

Składniki na austriacki suflet

  • 6 białek
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • masło do wysmarowania formy
  • cukier puder do podania
  • puszka pulpy z marakui-do podania

Sposób przygotowania austriackiego sufletu:

  1. Białka ubić na sztywną pianę, w trakcie dodawać cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ubijać. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Płaską eliptyczną formę, wysmarować masłem i nałożyć do środka pianę, formując z niej trzy "szczyty".
  2. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C z termoobiegiem na 12-15 do minut.
  3. Na talerze wyłożyć kilka łyżek pulpy z marakui, na wierzch nałożyć podpieczoną pianę i posypać cukrem pudrem.

Zakręcony biszkopt

Składniki na zakręcony biszkopt:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 130 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Krem:

  • 200 g białej czekolady
  • 100 g śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka masła
  • 1 opakowanie cukru z naturalną wanilią
  • 500 g mascarpone

Do przybrania:

  • jadalne kwiaty
  • truskawki, borówki, maliny
  • Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania kremu:

Czekoladę, śmietanę, masło i cukier waniliowy rozpuścić na łaźni wodnej delikatnie podgrzewając. Zdjąć z garnka z gorącą wodą. Do czekolady dodawać partiami mascarpone i mieszać. Gdy połączymy wszystkie składniki wstawić do lodówki żeby się schłodziło.

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Rozgrzać piekarnik do 170 st. C.
  2. Rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec zacząć dodawać partiami cukier i cukier waniliowy. Na koniec dodać żółtka, dalej ubijając. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać na blaszkę i wyrównać.
  3. Wstawić do piekarnika i piec około 10-12 minut. Po wyjęciu przykryć ściereczką żeby biszkopt był elastyczny.

Sposób przygotowania tortu

Z biszkoptu odciąć boki i pokroić wzdłuż na cztery równe paski. Wierzch wysmarować kremem (część zostawić do wysmarowania boków). Jeden z pasków zwinąć w ślimaka i postawić na paterze, kolejnymi paskami z kremem powiększać "ślimaka". Boki posmarować kremem i udekorować owocami oraz kwiatami jadalnymi.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Tarta grzechu warta. Poznaj słodkie przepisy Joanny Juhnke

Pyszne dania z tofu: pad thai, sałatka i hummus. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Ciasto W-Z, zimne nóżki i śledź w śmietanie, czyli kuchnia lat 80. według nowoczesnych przepisów Sebastiana Olmy

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Piotr Kucharski

podziel się:

Pozostałe wiadomości