Materiał promocyjny

Dbanie o odporność jeszcze nigdy nie było tak smaczne. Wypróbuj przepis na prozdrowotną zupę krem z ogórków kiszonych

Trwający sezon grypowy spędza sen z powiek osobom o niskiej odporności. Jej wspomaganie niektórym kojarzy się z przesyconymi czosnkiem czy olejami babcinymi recepturami. Na szczęście przed przeziębieniem i grypą można chronić się w znacznie smaczniejszy sposób. Sprawdź przepis na zupę krem z ogórków kiszonych i poznaj ich wartości odżywcze.

Prozdrowotne kiszonki

Jeżeli obawiasz się o swoje zdrowie w okresie jesienno-zimowym, koniecznie włącz do swojej diety kiszonki. Przygotowane w ten sposób kapusta, ogórki czy buraczki są pełne składników odżywczych, a do tego zawierają niewiele kalorii.

Sama kapusta kiszona pozytywnie wpływa na procesy trawienne, układ krążenia i serce, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi i poprawia kondycję skóry. Zawiera witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń. Jest także świetnym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E oraz K. Z uwagi na obecność bakterii kwasu mlekowego, powstających w procesie fermentacji, jest zalecana w profilaktyce chorób układu pokarmowego.

Jeżeli nie masz pomysłu, jak w smaczny i ciekawy sposób włączyć kiszonki do swojej diety, koniecznie sprawdź propozycję poniżej.

Przepis na zupę krem z ogórków kiszonych

Składniki:

  • ogórki kiszone - około 400 g
  • włoszczyzna - pół selera, por, marchewka, pietruszka, nać pietruszki, cebula
  • zalewa po ogórkach kiszonych
  • śmietana 18% 3 łyżki + odrobina do dekoracji
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól morska, świeżo mielony pieprz
  • ziemniaki około 700 g
  • świeży koperek
  • słonecznik
  • bagietka
  • oliwa z oliwek
  • czosnek

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę i ziemniaki kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie z oliwek około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Całość zalewamy 1 l wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i sól. Gotujemy, aż warzywa zmiękną i powstanie aromatyczny bulion. Do ugotowanych warzyw dodajemy wodę z zalewy po ogórkach, pokrojone w grubsze plastry ogórki i śmietanę, jednocześnie mieszając zupę, aby śmietana nam się nie zważyła. Całość gotujemy jeszcze około 5min. Lekko przestudzoną zupę miksujemy blenderem na gładki krem.

Podajemy w miseczkach, dekorując posiekanym świeżym koperkiem i uprażonym na suchej patelni słonecznikiem, świeżo zmielonym pieprzem i kleksem śmietany.

Opcjonalnie możemy przygotować grzanki z dobrej jakości pieczywa. Wówczas bagietkę kroimy w małe kawałki, nacieramy oliwą i czosnkiem i podpiekamy na suchej patelni.

Materiał promocyjny
podziel się: