Prozdrowotne kiszonki
Jeżeli obawiasz się o swoje zdrowie w okresie jesienno-zimowym, koniecznie włącz do swojej diety kiszonki. Przygotowane w ten sposób kapusta, ogórki czy buraczki są pełne składników odżywczych, a do tego zawierają niewiele kalorii.
Sama kapusta kiszona pozytywnie wpływa na procesy trawienne, układ krążenia i serce, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi i poprawia kondycję skóry. Zawiera witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń. Jest także świetnym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E oraz K. Z uwagi na obecność bakterii kwasu mlekowego, powstających w procesie fermentacji, jest zalecana w profilaktyce chorób układu pokarmowego.
Jeżeli nie masz pomysłu, jak w smaczny i ciekawy sposób włączyć kiszonki do swojej diety, koniecznie sprawdź propozycję poniżej.
Przepis na zupę krem z ogórków kiszonych
Składniki:
- ogórki kiszone - około 400 g
- włoszczyzna - pół selera, por, marchewka, pietruszka, nać pietruszki, cebula
- zalewa po ogórkach kiszonych
- śmietana 18% 3 łyżki + odrobina do dekoracji
- liść laurowy, ziele angielskie, sól morska, świeżo mielony pieprz
- ziemniaki około 700 g
- świeży koperek
- słonecznik
- bagietka
- oliwa z oliwek
- czosnek
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę i ziemniaki kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie z oliwek około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Całość zalewamy 1 l wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i sól. Gotujemy, aż warzywa zmiękną i powstanie aromatyczny bulion. Do ugotowanych warzyw dodajemy wodę z zalewy po ogórkach, pokrojone w grubsze plastry ogórki i śmietanę, jednocześnie mieszając zupę, aby śmietana nam się nie zważyła. Całość gotujemy jeszcze około 5min. Lekko przestudzoną zupę miksujemy blenderem na gładki krem.
Podajemy w miseczkach, dekorując posiekanym świeżym koperkiem i uprażonym na suchej patelni słonecznikiem, świeżo zmielonym pieprzem i kleksem śmietany.
Opcjonalnie możemy przygotować grzanki z dobrej jakości pieczywa. Wówczas bagietkę kroimy w małe kawałki, nacieramy oliwą i czosnkiem i podpiekamy na suchej patelni.
Źródło: Malwina Wachulec
Źródło zdjęcia głównego: Katarzyna Lackowska