Polskie caprese z pangrattato
Składniki:
- 500 g pomidorów (bawole serca, malinowe, gargamele, żółte)
- 150 g twarogu wędzonego
- 70 g oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno (najlepiej z góry św. Wawrzyńca)
- szczypta płatków soli maldon
- Pangrattato:
- 150 g czerstwego chleba
- 40 g oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 20 g natki pietruszki
- 20 g dojrzewającego twardego sera (parmezan, pecorino)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania pangrattato; czerstwy chleb porwij na mniejsze kawałki, a następnie wrzuć do malaksera i zblenduj na jeszcze drobniejsze kawałki. Zblendowany chleb dopraw solą, pieprzem, startym ząbkiem czosnku i posiekanymi ziołami. Wrzuć na patelnię, wlej oliwę i podsmażaj aż do momentu, w którym chleb będzie chrupki. Gdy okruszki chleba będą chrupiące, zdejmij je z patelni i wrzuć do miski i wymieszaj razem ze startym na drobnych oczkach dojrzewającym serem. Przejdź do pomidorów – pokrój je w różne kształty lub w plastry (jak wolisz). Rozłóż pokrojone pomidory na talerzu, pokrusz na nie wędzony twaróg. Polej olejem rzepakowym. Posyp gotowym pangrattato i płatkami soli. Udekoruj ulubionymi ziołami.
Pomidory z karmelizowanymi brzoskwiniami, fenkułem i miodem chili
Składniki:
- 500 g pomidorów (bawole serca, malinowe, gargamele, żółte)
- 250 g brzoskwiń
- 50 g oliwy
- 80 g fenkułu
- szczypta płatków soli maldon
- 100 g miodu (akacjowy/rzepakowy/leśny/wielokwiatowy)
- szczypta płatków chili
- garść świeżej werbeny
Przygotowanie:
Zacznij od infuzowania miodu płatkami chili – wymieszaj miód z płatkami chili i podgrzej miód, by smak chili lepiej przeszedł do miodu. Pamiętaj, by nie doprowadzić miodu do wrzenia. Odstaw na bok. Fenkuł pokrój na mandolinie na bardzo cienkie plasterki i wrzuć do wody z lodem. Pomidory pokrój w różne kształty lub w plastry (jak wolisz). Rozłóż pokrojone pomidory na talerzu. Brzoskwinie pokrój na ćwiartki/ósemki. Wytaplaj brzoskwinie w odrobinie oliwy i smaż na mocno rozgrzanej patelni po kilka sekund z każdej strony. Przełóż brzoskwinie na pomidory. Na wierzchu ułóż osuszony fenkuł. Polej wszystko oliwą i miodem chili. Posyp płatkami soli i udekoruj ulubionymi ziołami.
Domowy ketchup ze świeżych pomidorów
Składniki:
- 2,5 kg pomidorów
- 120 g miodu
- 100 g cukru
- 7 g soli
- 20 g imbiru
- 20 g czosnku
- 3 g kuminu
- 120 g octu winnego
- 2 goździki
- 1 laska cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- świeżo tarta gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
Pomidory pozbaw skórki. Następnie pokrój w kawałki i wrzuć do garnka. Doprowadź do wrzenia i dodaj resztę składników: miód, cukier, sól, obrany i starty imbir, obrany i stary czosnek, kumin, ocet winny, goździki, cynamon, anyż. Gotuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przecedź przez sito. Zblenduj na gładko. Przelej do słoików i wekuj.
Burrata z konfitowanymi pomidorami
Składniki:
- 2 burraty
- 500 g kolorowych pomidorków cherry
- 200 ml oliwy
- 6 ząbków czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- sól i pieprz do smaku
- 2 kromki chleba
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Pomidorki pozbaw gałązek, umieść w blaszce, dorzuć czosnek, gałązki rozmarynu, dopraw solą i pieprzem i zalej oliwą. Wstaw do piekarnika i piecz około 60 minut. Chleb posmaruj oliwą i obsmaż na złotobrązowo. Na chrupiącym chlebie rozgnieć konfitowany czosnek i rozsmaruj. Na wierzch rozerwij burratę. Na burratę nałóż konfitowane pomidory. Polej odrobiną oliwy z konfitowania. Posyp płatkami soli. Udekoruj ulubionymi ziołami.
Pomidorowa tarta tatin z fetą
Składniki:
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- 500 g kolorowych pomidorków koktajlowych
- 50 g miodu
- 20 g oliwy
- 20 g octu balsamicznego
- garść świeżego tymianku
- sól i miód do smaku
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią pomidorki. Gdy te zaczną pękać, dolej do nich miodu i octu balsamicznego. Posyp listkami tymianku. Przykryj ciastem francuskim i wstaw do pieca na 25-35 minut, kontrolując cały czas kolor ciasta. Ma być złotobrązowe. Wyjmując z piekarnika, pamiętaj, że ciasto musi lekko ostygnąć – odstaw na 5 minut. Po tym czasie możesz przekręcić patelnię na talerz i cieszyć się lunchem! Pokrój ciasto na kawałki i dekoruj pokruszoną fetą.
Zobacz także:
- Najlepsze zapiekanki Grzegorza Zawieruchy. Poznaj pyszny i prosty sposób na obiad
- Tradycyjna zapiekanka z pieczarkami na chrupiącej bagietce i w naczyniu - jak ją przyrządzić?
- Zapiekanka z mięsem mielonym w trzech odsłonach - makaronowej, ryżowej i ziemniaczanej
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Michał Toczyłowski
Źródło zdjęcia głównego: fcafotodigital/Getty Images