Pyszna kuchnia z pomidorami w roli głównej

GettyImages-961510860_Easy-Resize
W naszej kuchni królują dziś pomidory
Źródło: Dzień Dobry TVN
W naszej kuchni rządzą dziś pomidory. Jak przygotować polskie caprese z pangrattato, pomidory z karmelizowanymi brzoskwiniami, fenkułem i miodem chilli, domowy ketchup ze świeżych pomidorów, burratę z konfitowanymi pomidorami oraz pomidorową tartę tatin z fetą? Sprawdź przepisy, które prezentuje w Dzień Dobry TVN Michał Toczyłowski, ekspert kulinarny.

Polskie caprese z pangrattato

Składniki:

  • 500 g pomidorów (bawole serca, malinowe, gargamele, żółte)
  • 150 g twarogu wędzonego
  • 70 g oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno (najlepiej z góry św. Wawrzyńca)
  • szczypta płatków soli maldon
  • Pangrattato:
  • 150 g czerstwego chleba
  • 40 g oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g natki pietruszki
  • 20 g dojrzewającego twardego sera (parmezan, pecorino)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania pangrattato; czerstwy chleb porwij na mniejsze kawałki, a następnie wrzuć do malaksera i zblenduj na jeszcze drobniejsze kawałki. Zblendowany chleb dopraw solą, pieprzem, startym ząbkiem czosnku i posiekanymi ziołami. Wrzuć na patelnię, wlej oliwę i podsmażaj aż do momentu, w którym chleb będzie chrupki. Gdy okruszki chleba będą chrupiące, zdejmij je z patelni i wrzuć do miski i wymieszaj razem ze startym na drobnych oczkach dojrzewającym serem. Przejdź do pomidorów – pokrój je w różne kształty lub w plastry (jak wolisz). Rozłóż pokrojone pomidory na talerzu, pokrusz na nie wędzony twaróg. Polej olejem rzepakowym. Posyp gotowym pangrattato i płatkami soli. Udekoruj ulubionymi ziołami.

Pomidory z karmelizowanymi brzoskwiniami, fenkułem i miodem chili

Składniki:

  • 500 g pomidorów (bawole serca, malinowe, gargamele, żółte)
  • 250 g brzoskwiń
  • 50 g oliwy
  • 80 g fenkułu
  • szczypta płatków soli maldon
  • 100 g miodu (akacjowy/rzepakowy/leśny/wielokwiatowy)
  • szczypta płatków chili
  • garść świeżej werbeny

Przygotowanie:

Zacznij od infuzowania miodu płatkami chili – wymieszaj miód z płatkami chili i podgrzej miód, by smak chili lepiej przeszedł do miodu. Pamiętaj, by nie doprowadzić miodu do wrzenia. Odstaw na bok. Fenkuł pokrój na mandolinie na bardzo cienkie plasterki i wrzuć do wody z lodem. Pomidory pokrój w różne kształty lub w plastry (jak wolisz). Rozłóż pokrojone pomidory na talerzu. Brzoskwinie pokrój na ćwiartki/ósemki. Wytaplaj brzoskwinie w odrobinie oliwy i smaż na mocno rozgrzanej patelni po kilka sekund z każdej strony. Przełóż brzoskwinie na pomidory. Na wierzchu ułóż osuszony fenkuł. Polej wszystko oliwą i miodem chili. Posyp płatkami soli i udekoruj ulubionymi ziołami.

Domowy ketchup ze świeżych pomidorów

Składniki:

  • 2,5 kg pomidorów
  • 120 g miodu
  • 100 g cukru
  • 7 g soli
  • 20 g imbiru
  • 20 g czosnku
  • 3 g kuminu
  • 120 g octu winnego
  • 2 goździki
  • 1 laska cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • świeżo tarta gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania:

Pomidory pozbaw skórki. Następnie pokrój w kawałki i wrzuć do garnka. Doprowadź do wrzenia i dodaj resztę składników: miód, cukier, sól, obrany i starty imbir, obrany i stary czosnek, kumin, ocet winny, goździki, cynamon, anyż. Gotuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przecedź przez sito. Zblenduj na gładko. Przelej do słoików i wekuj.

Burrata z konfitowanymi pomidorami

Składniki:

  • 2 burraty
  • 500 g kolorowych pomidorków cherry
  • 200 ml oliwy
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 kromki chleba

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Pomidorki pozbaw gałązek, umieść w blaszce, dorzuć czosnek, gałązki rozmarynu, dopraw solą i pieprzem i zalej oliwą. Wstaw do piekarnika i piecz około 60 minut. Chleb posmaruj oliwą i obsmaż na złotobrązowo. Na chrupiącym chlebie rozgnieć konfitowany czosnek i rozsmaruj. Na wierzch rozerwij burratę. Na burratę nałóż konfitowane pomidory. Polej odrobiną oliwy z konfitowania. Posyp płatkami soli. Udekoruj ulubionymi ziołami.

Pomidorowa tarta tatin z fetą

Składniki:

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 500 g kolorowych pomidorków koktajlowych
  • 50 g miodu
  • 20 g oliwy
  • 20 g octu balsamicznego
  • garść świeżego tymianku
  • sól i miód do smaku

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią pomidorki. Gdy te zaczną pękać, dolej do nich miodu i octu balsamicznego. Posyp listkami tymianku. Przykryj ciastem francuskim i wstaw do pieca na 25-35 minut, kontrolując cały czas kolor ciasta. Ma być złotobrązowe. Wyjmując z piekarnika, pamiętaj, że ciasto musi lekko ostygnąć – odstaw na 5 minut. Po tym czasie możesz przekręcić patelnię na talerz i cieszyć się lunchem! Pokrój ciasto na kawałki i dekoruj pokruszoną fetą.

Kuchnia z pomidorami
Kuchnia z pomidorami
Kuchnia z pomidorami
Kuchnia z pomidorami
Kuchnia z pomidorami
+1
Zobacz galerię

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości