Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym kierować się przy wyborze pomidorów?
Pomidory to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Są pyszne, aromatyczne i mają piękny kolor, którym mogą wzbogacić wizualnie każde danie. Nic więc dziwnego, że kupujemy je na potęgę. Ale czy wiesz, czym się kierować, by wybrać te najlepsze? Otóż podczas kupowania pomidorów należy zwrócić uwagę na ich zapach, szczególnie przy szypułce. Silny aromat często oznacza intensywniejszy smak i sugeruje, że mamy do czynienia z pomidorem gruntowym.
Warzywa kupowane poza sezonem mają mniej wyczuwalny zapach, a ich smak jest słabszy. Doświadczeni ogrodnicy zalecają wtedy wybierać mocno czerwone owoce z szypułką na górze, co wskazuje, że nie były długo przechowywane. Warto jednak pamiętać, że pomidory zaczynają się psuć właśnie od szypułki.
Odrywasz szypułki od pomidorów w sklepie? To błąd
Szypułka nie tylko świadczy o świeżości pomidora, ale też pełni funkcję ochronną. Zabezpiecza miejsce, przez które mogłyby przenikać drobnoustroje i pleśń. Ponadto pomaga zatrzymać wilgoć wewnątrz pomidora, dzięki czemu dłużej pozostaje on jędrny, soczysty i smaczny. Stan szypułki może szybko wskazać, jak długo pomidor leży na półce sklepowej - brązowa, sucha lub spleśniała sugeruje, że nie jest już świeży. Dlatego warto wybierać pomidory na gałązkach, ale jeśli preferujemy te pojedyncze, najlepiej sięgać po warzywa z szypułką.
Co ważne, nie powinno się też odrywać szypułek za wcześnie. Niektórzy, by zmniejszyć wagę kupowanych pomidorów, pozbywają się ich jeszcze w sklepie. To poważny błąd. Można tym sposobem sprawić, że będą one się bardzo szybko psuły, a ich zdatność do spożycia znacznie się skróci.
Dzięki tym trickom pomidory pozostaną świeże na dłużej
Odpowiednie przechowywanie pomidorów pozwala uniknąć szybkiego ich wysychania, marszczenia się oraz utraty apetycznego wyglądu. Aby zachować smak i aromat tych warzyw, najlepiej trzymać je na kuchennym blacie lub lekko nasłonecznionym parapecie. Największym błędem jest wkładanie pomidorów do lodówki, ponieważ zimno nie tylko niszczy smak, ale także strukturę. Choć chłodzenie może przedłużyć trwałość, odbywa się to niestety kosztem ich najlepszych właściwości.
Jak już wspomnieliśmy wcześniej, najlepiej jest wybierać pomidory z szypułkami. Ale co jeśli w sklepie dostępne są wyłącznie te bez szypułek? Warto wtedy wykorzystać małe naklejki, które znajdują się na owocach i warzywach w marketach. Kiedy umieścimy je w miejscu, gdzie była szypułka, pomogą zapobiec szybszemu psuciu się pomidorów.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Czy da się zjeść za dużo pomidorów? Sprawdź, jakie są skutki ich "przedawkowania"
- Jaki rodzaj pomidora Polacy kochają najbardziej? "To związane z naszą tradycją"
- Przebadano pomidory dostępne w znanych marketach na obecność pestycydów. Wyniki są szokujące
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: kobieta.interia.pl
Źródło zdjęcia głównego: hoozone/GettyImages