Danie, za które dałbym się "pokroić" - przepis Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha
Jakub Kaminski/East News
Dobra wiadomość dla wszystkich smakoszy. Wraz z naszymi ulubionymi kucharzami ruszamy z całkiem nowym cyklem. W te wakacje poznacie ulubione dania najlepszych kucharzy w Polsce. Zaczynamy od Grzegorza Zawieruchy i jego "comfort food" - czyli danie, które nie wymaga wiele pracy, a zachwyca smakiem. To potrawa, którą moglibyście jeść codziennie.

Ulubiony przepis Grzegorza Zawieruchy

Co warto przygotować, gdy mamy ochotę na coś naprawdę pysznego i dodatkowo sprawi, że dzień stanie się lepszy? Grzegorz Zawierucha ma swoją propozycję.

Comfort food to dla mnie przede wszystkim prostota. To danie, które przywołuje na myśl same pozytywne skojarzenia. Jestem wielkim miłośnikiem owoców morza i ryb, i myśląc o daniu, które mogę jeść codziennie, od razu przyszło mi do głowy połączenie klasyczne – fish&chips. Zbyt prosto? Absolutnie nie… Gwarantuję, że panierka do ryby na stałe zagości w waszej kuchni, a sposób w jaki robię zwykłe frytki sprawi, że to proste danie nabierze nowego wymiaru. Smacznego

- zapowiedział Grzegorz.

Do przygotowania tego dania na pewno zachęci was zdjęcie efektów przesłane przez zwycięzcę programu MasterChef . Palce lizać!

Grzegorz Zawierucha

Fish and chips - przepis Grzegorza Zawieruchy

Jak przygotować klasyczne danie z Wielkiej Brytanii? Grzegorz Zawierucha zdradził swój przepis.

Składniki na fish and chips:

  • ryba: 2 filety miętusa (może być dorsz lub halibut)

    Panierka do ryby:

    • 55 g uniwersalnej mąki
      • 55 g skrobi kukurydzianej
        • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
          • sól do smaku
            • czarny pieprz (do smaku)
              • 1/3 szklanki ciemnego piwa
                • 1/3 szklanki wody gazowanej

                  Frytki:

                  • 8 dużych obranych ziemniaków
                    • 1 litr oleju roślinnego
                      • 1 litr wody
                        • 1 łyżeczka cukru

                          Składniki na sos czosnkowy:

                          • 2 łyżki jogurtu greckiego
                            • 1 łyżka majonezu
                              • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
                                • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
                                  • sól do smaku
                                    • ocet do polania frytek

                                      Sposób przygotowania fish and chips:

                                      1. Składniki panierki mieszamy ze sobą w takiej kolejności jak są podane. Odstawiamy do lodówki na około 2h, żeby się dobrze schłodziła.
                                        1. Po tym czasie rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, doprawiamy solą i obtaczamy w mące, a następnie w panierce.
                                          1. Smażymy na mocno rozgrzanym, głębokim oleju.

                                            Sposób przygotowania frytek do fish and chips:

                                            1. Ziemniaki obieramy i kroimy grubo na kształt frytek. Następnie wlewamy na patelnię wodę, dodajemy cukier i gotujemy frytki około 5 minut. Odcedzamy i osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem.
                                              1. Na tej samej patelni lub we frytkownicy rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego frytki. Smażymy do uzyskania złotego koloru.

                                                Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą do smaku.

                                                Zobacz także:

                                                Kolorowe dania według Andrzeja Polana. Pomysły na śniadanie i na obiad

                                                Letnie dania z piekarnika. Propozycje Sebastiana Olmy

                                                Zaskakujące przepisy na szparagi. Sprawdź jak w pełni wykorzystać sezon szparagowy

                                                Zobacz wideo: Grzegorza Zawierucha po finale MasterChefa. Poznaj jego przepisy na proste dania

                                                Autor: Anna Mierzejewska

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                Materiał promocyjny

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana