Przepis Janka Kuronia na brazylijską zupę krewetkową
Brazylijska zupa krewetkowa - stos
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 4 liście ziela angielskiego
- 1 papryka pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku
- ½ ryżu basmati
- 1 posiekana papryczka pepperoni
- sol
- 800 g pomidorów concasse
- 4 lekkie lekkie bulionu
- szklanka mleka kokosowego
- ½ kg dużych obranych krewetek
- pieprz czarny
- sok z ½ cytryny
- pół posiekanej natki pietruszki
Jak przygotować brazylijską zupę krewetkową?
Obierz krewetki. Na oliwie zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj paprykę, pepperoni oraz liście laurowe i smaż kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj ryż, pomidory, bulion i gotuj około 10 minut. Dodaj mleko kokosowe i zagotuj. Następnie dodaj krewetki. Gotuj przez 4-5 minut. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Serwuj z dużą ilością natki pietruszki.
Łosoś w caponacie - przepis
Składniki na łososia w caponacie:
- 3 średnie bakłażany
- 1 cebula
- pół selera naciowego
- 400 g pomidorów
- 100 g zielonych oliwek bez pestek
- 2-3 łyżki kaparów
- 50 g łuskanych orzechów włoskich
- 70 ml oliwy z oliwek
- ½ szklanki białego wina
- sól pieprz, szczypta cukru
- suszony tymianek, świeża bazylia
- ½ kg łososia ze skórą
- łyżeczka posiekanego tymianku
- kilka plastrów mozzarelli
- ewentualnie migdały
Jak przygotować łososia w caponacie?
Bakłażany pokrój w kostkę o boku 2 cm, posól i odstaw na 30 minut, aby straciły goryczkę. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanej oliwie z tymiankiem. Podobnie postępuj z pokrojonym w kawałki selerem oraz z odpestkowanymi i pokrojonymi w kostkę pomidorami, które smaż 10-15 minut. Na ostatnie kilka minut dodaj pokrojonego bakłażana. Wszystkie włożone do garnka warzywa delikatnie mieszaj i kilka minut razem smaż, następnie dodaj oliwki i połówki orzechów, dopraw winem lub octem, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Łososia pokrój w porcje, natrzyj tymiankiem, solą i pieprzem. Wyłóż na rybę mozzarellę i ułóż porcje na caponacie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C na 15 minut. Wymieszaj, posyp kaparami. Dekoruj świeżą bazylią.
Przepis na tartę tatin z morelami
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 80 g zimnego masła
- 1 łyżka drobnego cukru
- 1 łyżka zimnej wody
Ciasto zagnieć jak zwykłe ciasto kruche (lub zmiksuj w malakserze) i schowaj do lodówki na około 30 minut.
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 50 g masła
- 150 g cukru
- 450 g twardszych moreli
Tarta tatin z morelami - przygotowanie
Podgrzej w naczyniu żaroodpornym (lub patelni) sok, masło i cukier – podgrzewaj aż do rozpuszczenia się cukru i wszystko karmelizuj do otrzymania złotego i gęstego karmelu.
Umyj i obierz gruszki, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki. Ułóż morele blisko siebie w naczyniu z syropem karmelowym (lub na patelni) stroną przekrojoną do góry. Podgrzewaj wszystko aż karmel nabierze ciemnozłotego koloru – około 15 minut. Uważaj, aby nie spalić syropu. Morele bardzo delikatnie obracaj w syropie. Zdejmij z palnika, odstaw do ostudzenia.
Rozwałkuj ciasto na placek około 4 cm większy niż foremka. Ciasto połóż na owocach i karmelu, wciśnij w boki.
Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, aż do ciasto będzie jasnozłote. Po upieczeniu poczekaj 5 minut, a następnie można umieścić na talerzu (tak owoce były na górze).
Wyposażenie potrzebne do przygotowania dań według przepisu Janka Kuronia znajduje na stronie Tefal
Zobacz więcej:
Lody z jogurtu. Poznaj prosty przepis na zdrowy deser
Ogórki małosolne na sucho, w woreczku. Jak je zrobić?
Soki, dżemy, konfitury, czyli przepisy na najlepsze przetwory z jagód
Autor: Ewa Podleśna-Ślusarczyk