Materiał promocyjny

Przepisy Janka Kuronia na niedzielny obiad. Brazylijska zupa krewetkowa zachwyci gości

Czasem brakuje nam pomysłów, co przygotować na niedzielny obiad dla rodziny, a czasem również dla gości. Z pomocą przychodzi Janek Kuroń, który w Dzień Dobry TVN zdradził kilka przepisów na niezwykłe i zaskakujące dania. Brazylijska zupa krewetkowa, łosoś w caponacie oraz wybitna tarta tatin z morelami z pewnością zachwycą każde podniebienie.

Przepis Janka Kuronia na brazylijską zupę krewetkową

Brazylijska zupa krewetkowa - stos

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 4 liście ziela angielskiego
  • 1 papryka pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ ryżu basmati
  • 1 posiekana papryczka pepperoni
  • sol
  • 800 g pomidorów concasse
  • 4 lekkie lekkie bulionu
  • szklanka mleka kokosowego
  • ½ kg dużych obranych krewetek
  • pieprz czarny
  • sok z ½ cytryny
  • pół posiekanej natki pietruszki

Jak przygotować brazylijską zupę krewetkową?

Obierz krewetki. Na oliwie zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj paprykę, pepperoni oraz liście laurowe i smaż kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj ryż, pomidory, bulion i gotuj około 10 minut. Dodaj mleko kokosowe i zagotuj. Następnie dodaj krewetki. Gotuj przez 4-5 minut. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Serwuj z dużą ilością natki pietruszki.

Łosoś w caponacie - przepis

Składniki na łososia w caponacie:

  • 3 średnie bakłażany
  • 1 cebula
  • pół selera naciowego
  • 400 g pomidorów
  • 100 g zielonych oliwek bez pestek
  • 2-3 łyżki kaparów
  • 50 g łuskanych orzechów włoskich
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • ½ szklanki białego wina
  • sól pieprz, szczypta cukru
  • suszony tymianek, świeża bazylia
  • ½ kg łososia ze skórą
  • łyżeczka posiekanego tymianku
  • kilka plastrów mozzarelli
  • ewentualnie migdały

Jak przygotować łososia w caponacie?

Bakłażany pokrój w kostkę o boku 2 cm, posól i odstaw na 30 minut, aby straciły goryczkę. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanej oliwie z tymiankiem. Podobnie postępuj z pokrojonym w kawałki selerem oraz z odpestkowanymi i pokrojonymi w kostkę pomidorami, które smaż 10-15 minut. Na ostatnie kilka minut dodaj pokrojonego bakłażana. Wszystkie włożone do garnka warzywa delikatnie mieszaj i kilka minut razem smaż, następnie dodaj oliwki i połówki orzechów, dopraw winem lub octem, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Łososia pokrój w porcje, natrzyj tymiankiem, solą i pieprzem. Wyłóż na rybę mozzarellę i ułóż porcje na caponacie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C na 15 minut. Wymieszaj, posyp kaparami. Dekoruj świeżą bazylią.

Przepis na tartę tatin z morelami

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 80 g zimnego masła
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 1 łyżka zimnej wody

Ciasto zagnieć jak zwykłe ciasto kruche (lub zmiksuj w malakserze) i schowaj do lodówki na około 30 minut.

  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 50 g masła
  • 150 g cukru
  • 450 g twardszych moreli

Tarta tatin z morelami - przygotowanie

Podgrzej w naczyniu żaroodpornym (lub patelni) sok, masło i cukier – podgrzewaj aż do rozpuszczenia się cukru i wszystko karmelizuj do otrzymania złotego i gęstego karmelu.

Umyj i obierz gruszki, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki. Ułóż morele blisko siebie w naczyniu z syropem karmelowym (lub na patelni) stroną przekrojoną do góry. Podgrzewaj wszystko aż karmel nabierze ciemnozłotego koloru – około 15 minut. Uważaj, aby nie spalić syropu. Morele bardzo delikatnie obracaj w syropie. Zdejmij z palnika, odstaw do ostudzenia.

Rozwałkuj ciasto na placek około 4 cm większy niż foremka. Ciasto połóż na owocach i karmelu, wciśnij w boki.

Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, aż do ciasto będzie jasnozłote. Po upieczeniu poczekaj 5 minut, a następnie można umieścić na talerzu (tak owoce były na górze).

Wyposażenie potrzebne do przygotowania dań według przepisu Janka Kuronia znajduje na stronie Tefal

Zobacz więcej:

Lody z jogurtu. Poznaj prosty przepis na zdrowy deser

Ogórki małosolne na sucho, w woreczku. Jak je zrobić?

Soki, dżemy, konfitury, czyli przepisy na najlepsze przetwory z jagód

Autor: Ewa Podleśna-Ślusarczyk

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości