Czego nie robić podczas rozmrażania jedzenia
Przyczyną, dla której nie wolno ponownie mrozić raz zamrożonych produktów jest fakt, że podczas rozmrażania łatwo o namnażanie się niebezpiecznych bakterii. Przypomnimy to, co może być oczywiste - mrożone pokarmy mają okres przydatności do spożycia tak samo, jak wszystkie inne. Przetrzymywane w warunkach chłodniczych nie będą zawsze dobre. Dlatego powinno się przestrzegać czasu przechowywania na produktach lub wiedzieć, ile można trzymać poszczególne dania.
Zdrowie
Wbrew pozorom rozmrażanie w temperaturze pokojowej nie jest bezpieczne dla większości produktów. Znacznie szybciej namnażają się w nich bakterie i po ich zjedzeniu może dojść do zatrucia. Zwłaszcza, jeśli produkty będą spożywane bez wcześniejszej obróbki termicznej. Ta metoda bezpieczna jest jedynie dla pieczywa, ciast czy owoców. Jednak nawet te pokarmy lepiej rozmrażać w inny sposób. Jaki?
Jak bezpiecznie rozmrażać jedzenie, żeby się nie rozchorować?
Bezpieczne rozmrażanie można przeprowadzić na trzy sposoby. Pierwszym i najszybszym jest użycie zimnej wody. Rozmrażając w ten sposób produkty mięsne, wodę należy zmieniać co około 30 minut. Wtedy unikniemy sytuacji, w której namnożyłaby się duża ilość bakterii.
Drugim sposobem jest rozmrażanie w specjalnym trybie w mikrofalówce. Najbardziej czasochłonną metodą jest rozmrażanie w lodówce. Produkty kładziemy na talerzu lub w otwartym pojemniku. Ważne, aby nie był szczelnie zamknięty. W ten sposób możemy rozmrażać mięso - najlepiej zostawić je na noc.
Inną metodą jest "rozmrażanie" podczas gotowania. W ten sposób również unikniemy nadmiernego namnażania się bakterii. Warto jednak pamiętać, że stosując ten sposób należy wydłużyć czas obróbki termicznej. Dodatkowo grube mięso może się nie rozmrozić w głębszych partiach, kiedy zewnętrzna część będzie już dobrze wysmażona. Aby tego uniknąć, można całość przykryć przykrywką i zmniejszyć moc kuchenki. W ten sposób w miarę równomiernie rozmrozimy dany produkt.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Nie wszystkie produkty spożywcze można mrozić. Czego lepiej nie wkładać do zamrażarki?
- Grzyby mrożone – jak je mrozić, aby nie straciły smaku?
- Mrożenie owoców. Jak robić to prawidłowo?
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Victoria Kotlyarchuk/Getty Images