Kompot z suszu - jakie ma właściwości?
Kompot z suszu to tradycyjny napój świąteczny, który gości w wielu polskich domach. Przygotowuje się go z suszonych jabłek, gruszek i śliwek, a czasem też z rodzynek czy daktyli. Często dodaje się też do niego przyprawy np. goździki, wanilię, kardamon i cynamon.
Cynamon nadaje świąteczny smak, kardamon orzeźwia, a goździki idealnie uzupełnią smak suszonych owoców. Kompot z suszu można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najlepiej nie słodzić przygotowanego napoju.
Czy kompot z suszu jest zdrowy?
Co daje picie kompotu z suszu? Ten napój ma wiele właściwości wspierających nasze zdrowie i samopoczucie. Spożywany w dużych ilościach pomaga m.in. w łagodzeniu uczucia niestrawności, ponieważ przyspiesza pracę jelit, poprawia trawienie i zapewnia szybsze uczucie sytości. Oprócz tego ma dużo błonnika pokarmowego.
Suszone owoce mają wiele cennych właściwości. Są źródłem witaminy A, B, C, E oraz K. Zawierają żelazo, magnez, potas i miedź. Należy jednak wziąć pod uwagę ich kaloryczność, suszone owoce mają ich więcej niż te świeże, ponieważ zawierają mniej wody.
Regularne spożywanie kompotu z suszu wzmacnia wzrok, odporność i serce. Poprawia pracę układu nerwowego, wątroby i jelit, wspomaga proces krzepnięcia krwi. Oprócz tego wzmacnia odporność i wzrok, a co szczególne w okresie świątecznym - powoduje uczucie sytości, odkwasza układ pokarmowy i pomaga w zaparciach, czyli częstym poświątecznym problemie Polaków.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Domowy kompot z wiśni - zdrowy dodatek do obiadu i nie tylko. Jak go zrobić?
- Rozgrzewające jabłka pod cynamonową kruszonką. Przepis jurorki MasterChefa
- Rozgrzewająca czekoladowa lawa z konfiturą
Autor: Aleksandra Matczuk
Źródło: tvn zdrowie
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto