Tego pasztetu lepiej nie stawiać na wielkanocnym stole. Dietetyczka: "Absolutnie nie polecamy"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Wchodzimy z impetem ze świątecznym pasztetem
Wchodzimy z impetem ze świątecznym pasztetem
Wielkanoc tuż tuż…
Wielkanoc tuż tuż…
Inspiracje na wielkanocny stół
Inspiracje na wielkanocny stół
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
 Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Koszyczki wielkanocne
Koszyczki wielkanocne
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc
Pasztet to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Czy jest jednak dobry dla naszego zdrowia? Ile możemy go zjeść bez obaw o żołądek? Na te pytania w Dzień Dobry TVN odpowiedziała psychodietetyczka Małgorzata Pielichowska, która pomaga budować zdrową relację z jedzeniem.

Pasztet mięsny - czy jest zdrowy?

Wszystko zależy od tego, z czego pasztet jest zrobiony.

- Jeżeli jest to tradycyjny pasztet, czyli wykonywany głównie z mięsa wieprzowego z dodatkiem podrobów, to będzie bardzo tłuste danie. Nie będzie polecany dla osób, które mają jakieś problemy trawienne, np. stany zapalne żołądka albo zmagają się z dną moczanową. [...] Natomiast możemy poprzez drobne modyfikacje zmniejszyć zawartość tłuszczu, bo co warto też dodać, niestety wieprzowina jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze związane są chorobami układu krążenia - tłumaczyła Małgorzata Pielichowska w Dzień Dobry TVN.

Oto lista składników, które mogą pojawić się w komercyjnych pasztetach mięsnych i są uznawane za zbędne:

  • Konserwanty (np. azotany, azotyny),
    • barwniki (np. E150d),
      • wzmacniacze smaku (np. glutaminian sodu),
        • emulgatory i stabilizatory (np. karagen),
          • substancje słodzące (np. syrop glukozowo-fruktozowy).

            - Pasztet a pasztet. Możemy zrobić samodzielnie z dobrej jakości mięsa i to też inaczej smakuje niż pasztet, który jest komercyjny, który w składzie zawiera mięso oddzielone mechanicznie. [...] To w zasadzie nie można określić mięsem. To zbiór różnych chrząstek, skórek itd. Tego absolutnie nie polecamy - zaznaczyła psychodietetyczka.

            Alternatywy dla pasztetu tradycyjnego

            Małgorzata Pielichowska wskazała również alternatywy dla tłustego pasztetu tradycyjnego:

            • Pasztet drobiowy - lżejsza alternatywa dla pasztetów z czerwonego mięsa, zwykle robiona z kurczaka lub indyka;
              • pasztet wegański - przygotowywany z roślinnych źródeł białka jak soczewica, fasola, orzechy, tofu czy warzywa. Może być wzbogacany o przyprawy i zioła;
                • pasztet z ryb - mniej popularna alternatywa, ale równie smaczna, często przygotowywana z łososia lub makreli.

                  Co zrobić, by wegański pasztet się nie kruszył? Jak mądrze jeść podczas wielkanocnego śniadania? Posłuchaj całej rozmowy ze specjalistką w materiale wideo.

                  Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl. 

                  Skocz do sklepu TVN!
                  Skocz do sklepu TVN!

                  Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                  Zobacz także:

                  Autor: Dominika Czerniszewska

                  Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                  podziel się:

                  Pozostałe wiadomości

                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                  Materiał promocyjny

                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana