Pyszna lemoniada przygotowana samodzielnie we własnej kuchni to wprost idealna propozycja na lato. Z powodzeniem może ona zastąpić kolorowe napoje, które zwykle kupujemy w sklepach. Domowy koktajl jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zdrowy.
Owoce i warzywa
Lemoniada domowej roboty
Lemoniada zwykle kojarzy się z napojem przygotowanym na bazie cytryn. Nic w tym dziwnego, to właśnie z owoców cytrusowych przyrządza się klasyczną wersję tego przysmaku. Latem warto jednak sięgać po różne owoce sezonowe, które kuszą soczystością i intensywnym smakiem, a przede wszystkim stanowią źródło cennych witamin. Domowa lemoniada z arbuza nie tylko oryginalnie smakuje, ale też pięknie pachnie, zwłaszcza jeśli dodamy do niej świeże, aromatyczne zioła.
Przepis na lemoniadę z arbuza
Przepis na lemoniadę z arbuza jest prosty, a jego realizacja nie zajmuje wiele czasu. Listę składników na pyszny napój można modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami, uzupełniając ją na przykład ulubionymi ziołami lub słodkim syropem smakowym. Do przyrządzenia koktajlu niezbędny jest blender, najlepiej kielichowy.
Składniki na lemoniadę z arbuza:
- 2 kg miąższu z arbuza
- 3 duże cytryny
- 1 limonka
- 4 czubate łyżki cukru
- 1 litr wody
- świeże zioła (na przykład mięta, bazylia)
Przygotowanie lemoniady z arbuza:
- Wodę zagotuj w garnku i dodaj do niej cukier. Powstały syrop odstaw do wystygnięcia.
- Miąższ z arbuza dokładnie oczyść z pestek, a następnie umieść w kielichu blendera. Z cytryn wyciśnij sok, dodaj go do arbuza, po czym dokładnie zblenduj.
- Całość przelej do dzbanka i połącz z przygotowaną wcześniej wodą z cukrem. Na koniec dodaj wybrane zioła i pokrojoną w plasterki limonkę.
Zobacz także:
- Arbuz - owoc doskonały na upały
- Tuńczyk z arbuza. Wegański hit z TikToka
- Lemoniada ogórkowa domowej roboty. Jak przygotować ten oryginalny napój?
Zobacz wideo: Lemoniada
Autor: Magdalena Brzezińska
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto