Materiał promocyjny

Lekkie przekąski na lato: dla kibiców, do grilla i na spotkania z przyjaciółmi. Przepisy Piotra Kucharskiego

Lekkie przekąski na lato
Wafle ryżowe i kukurydziane można podawać na słodko lub wytrawnie, ale sprawdzają się też jako samodzielna przekąska. W każdej wersji są zdrowszą alternatywą dla chipsów. Mogą też zastąpić pieczywo w kanapkach, służyć do nabierania hummusu i dipów. Dania z waflami ryżowymi i kukurydzianymi są idealne dla kibiców, do grilla, na party w ogrodzie, na wycieczkę, piknik, plażę. Jak wykorzystał je Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN?

Wafle z sałatką z arbuza

Składniki na wafle z sałatką z arbuza:

  • 1 opakowanie wafli Fitos Chilli Kupiec
    • 400 g miąższu z arbuza
      • oliwa z oliwek
        • 200 g fety
          • duża garść ziół: oregano, bazylia, mięta
            • pieprz

              Jak przygotować wafle z sałatką z arbuza?

              1. Arbuza pokroić w kostkę i przez chwilę podsmażyć na oliwie z oliwek. Następnie wymieszać z pokrojoną w kostkę fetą oraz ziołami.
                1. Przyprawić pieprzem. Podawać na waflach.

                  Wafle kukurydziane z pastami

                  Składniki na wafle kukurydziane z pastami:

                  • 1 opakowanie wafli kukurydzianych z solą Kupiec
                    • sól i pieprz
                      • pęczek marchewek
                        • pęczek zielonych szparagów
                          • 4 ogórki gruntowe
                            • polskie tzatziki
                              • 1 opakowanie jogurt greckiego
                                • 3 ogórki małosolne
                                  • 1 pęczek koperku
                                    • 2 ząbki czosnku
                                      • oliwa z oliwek
                                        • pasta z groszku
                                          • 300 g mrożonego zielonego groszku
                                            • 2 gałązki mięty
                                              • oliwa z oliwek
                                                • 100 g pestki dyni
                                                  • pasta pomidorowo-paprykowa
                                                    • 1 cebula
                                                      • 2 ząbki czosnku
                                                        • oliwa z oliwek
                                                          • 1 czerwona papryka
                                                            • 1 duży pomidor malinowy
                                                              • 100 g orzechów nerkowca
                                                                • listki bazylii do dekoracji

                                                                  Jak przygotować pasty warzywne?

                                                                  Polskie tzatziki

                                                                  1. Ogórki małosolne zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć na sito żeby ociekły, następnie lekko odcisnąć.
                                                                    1. Wymieszać z jogurtem, posiekanym koperkiem oraz posiekanym czosnkiem.
                                                                      1. Polać oliwą z oliwek.

                                                                        Pasta z groszku

                                                                        1. Groszek ugotować w niewielkiej ilości wody. Następnie zmiksować.
                                                                          1. Dodać posiekaną miętę oraz oliwę z oliwek aby uzyskać konsystencję pasty.
                                                                            1. Doprawić solą i pieprzem.
                                                                              1. Pestki dyni podprażyć i posypać nimi po wierzchu.

                                                                                Pasta paprykowo-pomidorowa

                                                                                1. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i razem podsmażyć. Pod koniec dodać pomidora. Poddusić całość aż zgęstnieje.
                                                                                  1. Orzechy nerkowca podprażyć następnie zmiksować w robocie kuchennym, dodać zawartość patelni i razem zmiksować. Ewentualnie dodać oliwę z oliwek aby rozrzedzić. Posypać listkami bazylii.
                                                                                    1. Pasty podać z waflami kukurydzianymi oraz warzywami pokrojonymi w słupki.

                                                                                      Wafle ryżowe z serkiem i owocami

                                                                                      Składniki wafli ryżowych z serkiem i owocami:

                                                                                      • 1 opakowanie wafli ryżowych Kupiec
                                                                                        • 400 g twarogu
                                                                                          • 4 łyżki miodu
                                                                                            • 1 żółtko
                                                                                              • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
                                                                                                • 150 ml mleka
                                                                                                  • 500 g truskawek
                                                                                                    • 200 g borówek amerykańskich
                                                                                                      • garść listków mięty
                                                                                                        • gęsty krem balsamiczny

                                                                                                          Jak przygotować wafle ryżowe z serkiem i owocami?

                                                                                                          1. Twaróg zmiksować z mlekiem, miodem, żółtkiem oraz cukrem waniliowym. Truskawki pokroić na ćwiartki, borówki na połówki. Owoce wymieszać z listkami mięty.
                                                                                                            1. Wafle smarować serkiem a na górę dawać owoce. Całość skropić kremem balsamicznym.

                                                                                                              Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                                                                                              Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                              Zobacz także:

                                                                                                              Placki twarogowe z owocami, smoothie i ciasto z rabarbarem. Przepisy Szymona Czerwińskiego

                                                                                                              Roślinne bowle: przepisy Natalii Kusiak i Natalii Kontraktewicz na wegańskie śniadania pełne smaku

                                                                                                              Po 23 latach pracy w korporacji otworzył z bratem lodziarnię. Teraz ich lody są uważane za najlepsze w Polsce

                                                                                                              Autor: Magdalena Zamkutowicz

                                                                                                              Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                                              Materiał promocyjny
                                                                                                              podziel się:

                                                                                                              Pozostałe wiadomości