Sięgasz po herbatki odchudzające? Dietetyk: "Mogą być kancerogenne"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Herbaty oczyszczające - czy mogą nam szkodzić?
Herbaty oczyszczające - czy mogą nam szkodzić?
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Na rynku można znaleźć herbatki, które mają pomóc w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Czy faktycznie wspomagają odchudzanie? Jaki mają skład i czy w ogóle warto po nie sięgać? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała dietetyk dr Krystyna Pogoń.  

Herbatki odchudzające - co się w nich znajduje?

W herbatkach odchudzających, które można znaleźć w polskich sklepach, znajduje się senes. Mimo że jest to zioło, które ma właściwości lecznicze, to w wielu krajach (np. w Nowej Zelandii, Australii, Kanadzie, Niemczech, Wielkiej Brytanii) jego stosowanie jest zakazane.

- W Polsce nie jest zakazany i może się w herbatkach znajdować. [...] Jest on rzadziej stosowany [....] niż jeszcze parę lat temu, natomiast cięgle się tam znajduje. Senes to jest takie specjalne zioło, które ma właściwości lecznicze, jest od wielu wieków stosowany przeczyszczająco, bo reguluje perystaltykę jelit. Powoduje, że do jelita napływa woda. Jeżeli mamy problemy z zaparciami, to nasze wypróżnienia będą łatwiejsze - tłumaczyła w Dzień Dobry TVN dr Krystyna Pogoń.

Krótkotrwałe stosowanie senesu nie stanowi zagrożenia, przy długim spożywaniu herbatek z tym ziołem mogą pojawić się problemy ze zdrowiem. - Może to doprowadzić do całkowitego zaburzenia pracy naszych jelit. To jest taka substancja, która uzależnia nasze jelita, rozleniwia je i trzeba zacząć zwiększać dawki tego senesu. Do tego stopnia, że po jakimś czasie dawka, którą musimy przyjmować, żeby ciągle zauważyć efekt przeczyszczający, jest tak wysoka, że jednocześnie stanowi zagrożenie dla naszej wątroby, a wręcz może dostarczać takie ilości substancji czynnych, inne niż te przeczyszczające, że mogą być one kancerogenne - tłumaczyła specjalistka.

Warto dodać, że gdy pijemy takie herbatki, nasza waga się zmniejsza, to tak naprawdę tracimy wodę, a nie tkankę tłuszczową.

Nie tylko senes. Na które substancje trzeba jeszcze uważać?

Niebezpieczny dla naszego zdrowia może być także żywokost. - Jest nawet w Polsce zakazany w celach konsumpcyjnych. Można stosować żywokost do przygotowywania z niego maści, okładów, bo w takich sytuacjach działa przeciwzapalnie, łagodzi stany bólowe, reumatoidalne - dodała dr Krystyna Pogoń.

Specjalistka podkreśliła, że w żywokoście znajduje się wiele niebezpiecznych substancji, wręcz toksycznych. - Możemy sobie bardzo szybko zrobić krzywdę, szczególnie niekorzystne jest to dla naszej wątroby, którą możemy wykończyć tą metodą, doprowadzić to jakichś poważnych zaburzeń pracy wątroby, niewydolności wątroby - podkreśliła.

Czy nasz organizm w ogóle potrzebuje herbatek oczyszczających? Dowiecie się tego z dalszej części rozmowy.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady

Zobacz także:

Autor: Katarzyna Oleksik

Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana