Materiał promocyjny

Zdrowe jedzenie… zawsze w cenie! Jakie smakołyki można wyczarować z daktyli?

Suszone owoce daktyli
Daktyle
Źródło: Arx0nt/GettyImages
Przygotowanie zdrowych posiłków, które przypadną do gustu najmłodszym, może być dziecinnie proste i tanie. Na dobry początek warto do koszyka zakupowego dodać sprawdzone produkty o wysokiej jakości. Aby je zdobyć, wystarczy sięgnąć po artykuły marek własnych.

Najwyższa jakość na wyciągnięcie ręki

Produkty K-Classic, marki własnej sieci Kaufland, spełniają nawet najsurowsze wymagania klientów – w tym tych najbardziej rygorystycznych – rodziców. Niezależnie od tego, o jaki produkt chodzi, wszystkie są wytwarzane z możliwie najlepszych składników, zgodnie ze sprawdzonymi recepturami, a ich jakość jest starannie kontrolowana przez niezależne instytuty badawcze. Kaufland współpracuje wyłącznie ze sprawdzonymi producentami i dostawcami, również lokalnymi. Dzięki temu w ofercie marki K-Classic znalazło się około 2000 artykułów, z których połowa to produkty spożywcze.

Daktyle: produkt najwyższej pyszności

Daktyle swoją nazwę zawdzięczają starogreckiemu słowu dáktylos, czyli palec – może dlatego, że są tak pyszne, że aż palce lizać. Naturalna słodycz daktyli sprawia, że świetnie sprawdzają się w roli dodatku do deserów, a w… dodatku są zdrowe, zawierają bowiem fosfor, magnez, wapń, miedź, potas i witaminy z grupy B, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, dlatego warto wykorzystać je do przygotowania zdrowych i smacznych przekąsek i słodyczy.

Daktyle z gorgonzolą i orzechami

  • 1 opakowanie daktyli K-Classic
    • 100 g gorgonzoli
      • 100 g serka kanapkowego naturalnego
        • orzechy włoskie

          Daktyle przepołów, wyjmij pestki. W misce wymieszaj gorgonzolę i serek kanapkowy, powstałą pastą nafaszeruj owoce i na każdy połóż połówkę orzecha włoskiego.

          Daktylowe kulki mocy

          • 250 g daktyli K-Classic;
            • 100 g orzechów laskowych;
              • 50 g orzechów arachidowych;
                • 50 g orzechów nerkowca;
                  • 100 g wiórków kokosowych;
                    • 2 łyżki kakao;
                      • łyżka oleju kokosowego;
                        • do obtoczenia: wiórki kokosowe, kruszone orzechy, sezam, kakao.

                          Wszystkie składniki zmiksuj na masę z wyczuwalnymi drobinami, następnie ręcznie uformuj niewielkie kulki i obtocz je w orzechach, wiórkach, kakao albo sezamie. Odłóż do lodówki na kilka godzin.

                          Krem czekoladowo-daktylowy

                          • 200 g daktyli K-Classic
                            • 3 łyżki kakao
                              • 2/3 szklanki mleka kokosowego
                                • szczypta soli himalajskiej

                                  Wszystkie składniki umieść w misie blendera i zmiksuj na gładką masę. Gotowy krem przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.

                                  Zobacz też, co w kuchni Dzień Dobry TVN z pysznych daktyli przygotowała Beata Śniechowska.

                                  To właśnie produkty marki własnej Kaufland, K-Classic posłużyły bohaterom programu „O Lala! Dzień Dziecka” do wyczarowania pysznych łakoci. W telewizyjnym turnieju cukierniczym do konkurencji stanęły dwie drużyny dzieci i rodziców z Rodzin Zastępczych szkolone wcześniej przez Anię Starmach i Michela Morana i wspierane przez finalistki ostatniej edycji Masterchefa Juniora: Helę Kłobucką i Wikę Chmielewską.

                                  Zmagania obydwu drużyn będzie można zobaczyć w niedzielę, 5 czerwca o godzinie 20:00 na antenie TVN.

                                  Źródło zdjęcia głównego: Arx0nt/GettyImages

                                  Materiał promocyjny
                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości