Sarmackie przysmaki

Co jadała dawniej polska szlachta? Mikołaj Rey rusza śladami Sarmatów na Podlasie, by poznać tamtejszą kuchnię i odkryć cudowne właściwości żurawiny. Razem z Krzysztofem Sawickim przygotował indyka podawanego w sosie żurawinowym na kurkach.

Bogate źródło witaminy C i błonnika, bezcenna dla dobrej kondycji nerek i serca. Sprawdź, jakie jeszcze zalety ma żurawina. O jej walorach smakowych i sposobie przyrządzania - nie tylko w postaci tradycyjnej konfitury do mięs - opowiada Mikołaj Rey w rozmowie z Dorotą Wellman i Marcinem Prokopem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

W pożarze domu stracili cały swój dobytek, liczyli na pomoc gminy. "Trzy tygodnie znieczulicy"

W pożarze domu stracili cały swój dobytek, liczyli na pomoc gminy. "Trzy tygodnie znieczulicy"

Natalia Kukulska obchodzi urodziny. Dostała wyjątkowe życzenia. "Leżałam ze śmiechu"

Natalia Kukulska obchodzi urodziny. Dostała wyjątkowe życzenia. "Leżałam ze śmiechu"

Janina Ochojska pokonała raka, Kasia Kowalska obchodzi 30-lecie, Marcin Prokop z niezwykłą wizytą. Te newsy mogłeś przegapić

Janina Ochojska pokonała raka, Kasia Kowalska obchodzi 30-lecie, Marcin Prokop z niezwykłą wizytą. Te newsy mogłeś przegapić

Niezwykłe zachowanie dziecka podczas chrztu. "Świetnie, że ktoś to uwiecznił na pamiątkę"

Niezwykłe zachowanie dziecka podczas chrztu. "Świetnie, że ktoś to uwiecznił na pamiątkę"

Nie żyje znany polski śpiewak operowy. Zmarł niespodziewanie

Nie żyje znany polski śpiewak operowy. Zmarł niespodziewanie

"Moc przeznaczenia" w Metropolitan Opera. Co wyróżnia spektakl?

"Moc przeznaczenia" w Metropolitan Opera. Co wyróżnia spektakl?

Rusza Tydzień Zdrowia Kobiet. Ministerstwo zachęca do badań profilaktycznych

Rusza Tydzień Zdrowia Kobiet. Ministerstwo zachęca do badań profilaktycznych

Polskie cheerleaderki podbijają świat. "Każdego roku zdobywamy miejsce na podium"

Polskie cheerleaderki podbijają świat. "Każdego roku zdobywamy miejsce na podium"

Fryderyki przyznawane są od 30 lat. "Tutaj artyści byli najważniejsi"

Fryderyki przyznawane są od 30 lat. "Tutaj artyści byli najważniejsi"

60 kg mięsa, 170 kg ziemniaków. Szymon Czerwiński sprawdził, jak wygląda praca w szkolnej stołówce

60 kg mięsa, 170 kg ziemniaków. Szymon Czerwiński sprawdził, jak wygląda praca w szkolnej stołówce