Kotlety ziemniaczane z kapustą
SKŁADNIKI:
6 ziemniaków
600g kiszonej kapusty
2 marchewki
1 cebula
200g wędzonego boczku
Sól, pieprz
Koperek
1 jajko
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Olej do smażenia
Bułka tarta
PRZYGOTOWANIE:
Boczek pokrój w drobną kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnie, gdy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz dodaj pokrojoną cebulę, kapustę i startą marchewkę, duś około pół godziny. Ziemniaki ugotuj, przepuść przez praskę. Wymieszaj z jajkiem, mąką, koperkiem, dodaj sól i pieprz. Z masy ziemniaczanej formuj małe placuszki, na środku kładź porcję farszu, dokładnie zlep brzegi. Obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor na patelni z odrobiną tłuszczu.
Zupa pomidorowa z kapustą kiszoną
SKŁADNIKI:
200 g kiszonej kapusty
2 puszki krojonych pomidorów
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
200g kiełbasy jałowcowej
1l bulionu warzywnego
1 cebula
2 marchewki
2 pietruszki (korzeń)
Sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Cebule i czosnek drobno pokrój, przysmaż na odrobinie oleju, dodaj kapustę, przyprawy, pokrojoną w plasterki marchew i pietruszkę oraz kiełbasę, smaż przez chwilę dodaj pomidory i bulion. Gotuj około 30 minut. Dopraw do smaku. Podawaj np. z lanym ciastem.
Bakłażany z kapustą kiszoną i grzybami
SKŁADNIKI:
2 bakłażany
600g kiszonej kapusty
1 cebula
1 ząbek czosnku
garść suszonych prawdziwków
garść suszonych pomidorów
garść orzechów włoskich
sól, pieprz
tymianek
natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby zalej wodą, odstaw na min godzinę po czym gotuj przez około 40 minut na małym ogniu. Kapustę przepłucz, czosnek i cebulę posiekaj i przysmaż na oleju, dodaj kapustę, pokrojone pomidory, orzechy, grzyby suszone oraz odrobinę wody, duś przez około 40 minut. Bakłażany przekrój ponacinaj, obsyp solą i wstaw na 20 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Po tym czasie, wyciągnij część miąższu, w jego miejsce włóż przygotowaną wcześniej kapustę z grzybami. Zapiekaj w piekarniku przez około 15 minut. Podawaj z pietruszką i pokruszoną bryndzą.
Surówka z kiszoną kapustą
SKŁADNIKI:
300g kiszonej kapusty
4 marchewki
2 jabłka
2 małe pory
1 mały seler (korzeń)
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
1 łyżeczka cukru
Ewentualnie sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę drobno posiekaj, marchew, selera, jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora pokrój w pół plasterki. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem, dodaj też odrobinę oliwy z oliwek.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN